Don't Miss

Siempre contigo. O sută de ani de istorie sub şenilele buldozerelor

By on 12 iunie 2013, 11:40

ozLdCdT

San Mames a fost Catedrala fotbalului basc timp de un secol. Separatiştii spanioli s-au întâlnit acolo ca în biserică, fie şi cu gânduri deloc pioase dar întotdeauna trup şi suflet pentru cei unsprezece de pe teren.

Tradiţia sună atât de frumos dar viitorul se prăbuşeşte şi peste fosta echipă a nebunului Bielsa, o echipă despre care se aude că va intra în era Tony Pulis. De la un matematician nebun la un galez care a sărit gol din duş să-şi bată unul dintre jucători.

Tradiţia a fost demolată cu pickhammerul pe San Mames. Cei din Bilbao au pus la pământ o sută de ani de istorie şi s-au apucat să scrie alta chiar peste drum.

Mames, sfântul aruncat la lupi şi biserica lui au dat numele unui stadion pentru profani. Nici viitorul nu arată altfel pentru că este plămădit din cenuşa trecutului. Tot San Mames se cheamă şi noua arenă, înconjutată de un complex modern prin care vajnicii Bilboko lehoiak, leii din Bilbao, vor veni şi-n următoarea sută de ani să-şi încurajeze favoriţii.

Iar pentru că mândria naţionalistă este mai presus de orice, suma de 211 milioane de euro necesară ridicării noii arene a fost acoperită de guvernul basc, de banca locală (Kutxabank) şi de consiliul local al regiunii Bizkaia

 

http://www.youtube.com/watch?v=73Unu3r0hmE

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. Chris

  12 iunie 2013, 19:43 at 19:43

  Alo, domnu’, Pulis e galez.

 2. alwn

  30 iunie 2013, 13:05 at 13:05

  Arena noua e chiar langa cea veche. De fapt una din tribune va fi construita pe locul uneia din peluzele vechi. Asta cu 100 de ani de istorie e totusi relativa. Nici un centimetru de tribuna nu mai e ca acum 100 de ani. De altfel stadionul a fost reconstruit integral pentru mondialul din 1982. Acuma este vorba de o alta reconstructie, doar ca este mutat 50 m mai incolo. Eu zic ca locul conteaza, nu constructia.

 3. alwn

  30 iunie 2013, 13:15 at 13:15

  PS acelasi lucru se va intampla si la Tottenham. Noua arena va fi construita langa cea veche, cu o tribuna noua pe locul uneia vechi. Atata timp cat locul se pastreaza in mare, nu cred ca e problema.

  • Alex Buturugeanu

   30 iunie 2013, 13:38 at 13:38

   Mi-ai dat o idee. O sa caut echipe care si-au mutat stadionul mai departe de cel initial. Sa vedem ce s-a intamplat cu ele 🙂

Comenteaza