Don't Miss

Seaman. Un fel de Campos englez la europene

By on 8 decembrie 2011, 20:28

Foto: knowledgerush.com

David Seaman a fost un portar clasic pentru Premier League cu tot cu micile lui curiozităţi: stângaci din naştere, fostul goalkeeper al lui Arsenal arunca mingea cu dreapta şi prefera să o lovească tot cu piciorul drept! Seaman şi-a păstrat sobrietatea şi atunci când a venit vorba de echipamentul de joc. A apărat 13 ani poarta tunarilor în negru sau portocaliu, iar la naţională a jucat cele mai multe meciuri în galben. Nimic exagerat, totul în spiritul marelui calm britanic. Cu atât mai şocantă a fost însă apariţia  lui de la Euro 1996!

Portarul născut acum 48 de ani în Roterham a jucat la două mondiale şi la două europene. Cel mai bun an din întreaga sa carieră trebuie să fi fost 1996. A ajuns până în semifinalele europenelor găzduite chiar de Anglia, a fost selectat în echipa ideală a turneului şi chiar a fost numit jucătorul competiţiei în ancheta efectuată de Philips, sponsorul oficial.

Foto: ebay.com

Seaman a apărat două penalty-uri, inclusiv unul de departajare care a dus Anglia în semifinale. Pentru asemenea prestaţii, mai ales în epoca în care tehnica şi televiziunea deja începeau să pună în valoare jocul de pe teren şi nu doar să îl transmită, Seaman şi-ar fi dorit poate să rămână în amintirea fanilor şi printr-o imagine pe măsura faptelor. Nu a fost însă aşa.

Sobrul englez cu mustaţă şi codiţă a îmbrăcat la Euro 1996 cel mai ciudat echipament de joc din întreaga sa carieră. Tricoul curcubeu aminteşte de Jorge Campos, doar că mexicanul adora combinaţiile aztece de culori şi chiar le căuta cu lumânarea! Tricoul lui Seaman părea peticit pe mâneci în toate degradeurile posibile ale unor culori decente, pe piept avea scris „England” dar nu o singură dată ci chiar de două ori, probabil pentru că cei de la Umbro nu s-au decis dacă imprime-ul să fie cu galben sau cu albastru şi au optat în cele din urmă pentru amândouă! Echipamentul de rezervă, cel în care Seaman a apărat în sferturile de finală, este chiar şi mai hidos după cum se poate vedea în pozele de mai jos.

Estetica nu pare să fi fost principala calitate a tricourilor lui Seaman şi nici preţul moderat. Suma medie cu care o replică a acestui tricou se vinde acum pe ebay este de 250 de euro.

 

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. gery76

    9 decembrie 2011, 04:53 at 04:53

    Desi David Seaman chiar n-a fost un portar rau de loc,nici el n-a putut sterge impresia generala ca acest atat de important post in cadrul unei mari echipe a fost foarte vulnerabil in cazul Angliei cu exceptia'' legendei''Gordon Banks ,unul din principalii artizani ai castigarii singurului titlu important din istoria Angliei .cel de campioni mondiali1966,in rest o serie interminabila de portari cu oarecare performante la echipele de club dar dezastruosi la nivel de nationala ,Bonetti,Shilton,Clemence[senzational la Liverpool dar mai mult rezerva la nationala],Chris Woods,Nigel Martyn,chiar David Seaman la worldcup2002,ca sa nu mai vorbim de nenumaratii portari de duzina -gen Green,James sau Robinson ce au trecut ocazional prin poarta nationalei Angliei.

    -Eu zic ca acest important post ,cel de portar este extrem de important in cadrul unei echipe de aceea, nationalele Germaniei,Italiei,Spaniei sau Olandei au beneficiat de mari rezultate ,fiindca au avut si portari senzationali [Tony Turek,Hans Tilkowski, Sepp Maier,Wolfgang Kleff,Norbert Nigbur, Rudi Kargus,Harald Schumacher, Dieter Burdenski,Eike Immel, Ulrich Stein,Bodo Illgner,Andreas Kopke,Olliver Kahn ,Jens Lehmann si acum Manuel Neuer la nemti, Ollivieri,Albertosi, Dino Zoff,Franco Tancredi,Stefano Taconni,Walter Zenga,Gianluca Pagliuca,Angelo Peruzzi,Francesco Toldo sau acum Gigi Buffon la italieni,Arconada,Urutichoechea,Zubizaretta,Canizares sau Cassilias si Valdes acum la spanioli, Hans Van Breukelen, Ed De Goey,Edwin van der Saar sau Stekelenburg acum la olandezi] !

Comenteaza