Don't Miss

Roşu, alb şi verde. De ce joacă Italia în albastru?

By on 15 iulie 2014, 11:20


Culorile echipamentelor de joc pentru echipele naţionale reflectă în mare măsură drapelul fiecărei ţări în parte. Albul cu roşu al englezilor, albastrul francezilor, galbenul românesc, toate au devenit mărci înregistrate indiferent de evoluţia modelului sau de firma producătoare şi au la bază mândria naţională. Şi albastrul italian a intrat în istorie. Chiar şi porecla echipei, „gli azzurri”, face referire la această culoare. Paradoxul vine de la tricolorul peninsularilor. Roşu, alb şi verde. Cu însemne sau simplu, aşa a fost dintotdeauna. Şi-atunci de ce joacă Italia în albastru?

Povestea albastrului azur pe care îl foloseşte nu doar naţionala de fotbal a Italiei ci cam toate disciplinele de echipă ale peninsularilor vine tot din istorie şi are legătură mai puţin cu drapelul şi mai mult cu o mândrie pe care politica a detronat-o, dar sportul nu a lăsat să-i fie furată.

Azurul este culoarea distinctivă a casei de Savoia, a cărei tradiție acoperă ultimele zece secole din istoria vestică. Regi în Spania, Croaţia, Sardinia şi chiar Etiopia, plus 85 de ani de dominaţie în regatul italian unit sunt doar câteva dintre realizările uneia dintre cele mai nobile caste conducătoare din Europa.

Singura legătură dintre azurul din Savoia şi drapelul Italiei sunt panglicile blazonului alb-roşu care a figurat pe steag până în 1946, anul în care Italia a renunţat la monarhie şi a devenit republică. Azurul din Savoia a fost adoptat în secolul XIX şi în fotbal şi acolo a rămas, chiar dacă regii au devenit doar o amintire a trecutului iar despre regii de altădată se vorbește acum doar pe la orele de istorie.

Great_coat_of_arms_of_the_king_of_italy_(1890-1946)

Foto: en.wikipedia.org

 

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. DanDavid

  11 august 2011, 15:45 at 15:45

  acum m-ai facut curios. oare mai sunt si alte nationale care joaca in alte culori decat alea de pe steag?

  • Bumbar

   16 iulie 2014, 19:04 at 19:04

   Nationala Olandei joaca si ea in portocaliu,drapelul lor fiind rosu-alb-albastru,culoarea portocaliu reprezentand culoarea casei regale.

 2. Marius_R

  11 august 2011, 18:20 at 18:20

  Ar mai fi Olanda, care joaca in portocaliu, desi au rosu, alb si albastru pe steag, pentru ca portocaliul e culoarea distinctiva a casei de Orania.

 3. boom

  11 august 2011, 18:25 at 18:25

  @DanDavid

  Mai e si Olanda. Steagul lor e rosu-alb-albastru, dar ei joaca in portocaliu. De ce? Pentru ca portocaliul este culoare Casei Regale Olandeze.

 4. gery76

  15 august 2011, 22:32 at 22:32

  Si Germania s-a afirmat in lumea fotbalului cu celebrul sau echipament alb-negru,iar ca echipament de rezerva mereu a avut o combinatie de verde cu alb desi culorile steagului sau sunt galben-rosu-negru!

 5. bll

  15 septembrie 2012, 16:58 at 16:58

  gery76: Si Germania s-a afirmat in lumea fotbalului cu celebrul sau echipament alb-negru,iar ca echipament de rezerva mereu a avut o combinatie de verde cu alb desi culorile steagului sau sunt galben-rosu-negru!

  Asta pentru ca si vulturul pe alb(stema fotbalului german) a fost steagul Prusiei , cea mai importanta tara din cele 360 care s-au unit si au format Germania (Prusia avand mai mult de jumatate din Germania care s-a nascut) si deaceea ei joaca in alb-negru
  Iar verdele … este cel al saxoniei , al doilea stat ca importanta.
  Iar Bayern inseamna Bavaria , si Bavaria era un stat important. Mai era si Baden, dar aia nu au realizat nimic…

 6. OnoseSorin

  16 iulie 2014, 07:22 at 07:22

  orange-ul Olandei – nu e de la drapelul national, ci provine tot din  heraldica casei monarhice – Orange

Comenteaza