Don't Miss

Rigoare nemţească. Ter Stegen şi penalty-urile

By on 23 martie 2012, 16:05

Foto: caughtoffside.com

Ştim deja că nemţii sunt calculaţi. Ştim că măsoară de zece ori şi taie o singură dată. Ştim că bocancii fabricaţi de ei pentru soldaţii din al Doilea Război Mondial îi băteau la fund pe cei încălţaţi de americani şi că Omar Bradley a fost pe cale să piardă cea mai importantă bătălie pe frontul de vest doar pentru că mulţi yankei de-ai lui erau la spital, cu picioarele pline de ciperci. În fine, ştim multe. Miercuri, un puşti de 19 ani ne-a mai învăţat ceva din rigoarea germană, chiar dacă lecţia în cauză nu i-a folosit tocmai lui!

Marc-André ter Stegen s-a născut la Mönchengladbach şi apără poarta Borussiei din localitate. O face cu destul de mare succes la o vârstă la care alţii nici nu au fost chemaţi la echipa mare.

Chiar aşa, de ce apără unul ca Marc-André ter Stegen în Bundesliga, la un club care se descurcă decent de ceva vreme? Un indiciu vine de la meciul din Cupă, cu Bayern Munchen.

După 90 de minute şi prelungiri, scorul a rămas ca la început, aşa că s-a trecut la loviturile de departajare. Acolo, rigurosul Marc-André ter Stegen şi-a scos cuminte foiţa pe care îşi notase în detaliu unde şi cum bat adversarii, a studiat-o şi apoi a lăsat-o la margine, în grija antrenorului cu portarii. A revenit şi a consultat-o după ce fiecare echipă executase câte două lovituri.

Spuneam că rigurozitatea nu i-a folosit în acest meci. Cu tot cu foiţă, Marc-André ter Stegen nu a apărat niciun penalty. A nimerit totuşi de trei ori colţul pe care au executat adversarii, semn că studiul de caz nu a fost întocmit aiurea. Şi mai ştim ceva. Penalty-urile nu se apără, se ratează, iar cei de la Bayern au executat impecabil.

Pe termen scurt, petecul de hârtie al lui ter Stegen nu înseamnă mai mult de-o curiozitate, un gest exotic. În timp, va face diferenţa între el şi alţi zeci de portari talentaţi care ajung în preajma bileţelelor doar prin baruri de noapte şi doar în ideea în care acestea conţin numere de telefon scrise cu rujul.


Penalty de www4444

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. Mircea Meşter

  23 martie 2012, 18:23 at 18:23

  …de unde tragem concluzia că nemţii bat atât de bine penalty-uri, încât înscriu chiar şi dacă portarul advers are harta virtuală a zonei porţii în care merg şuturile. Evident, singurul care nu s-a conformat şi a schimbat colţul e un francez, semn că lumea romanică a schimbat matematica în creativitate la un moment dat.

 2. slik

  23 martie 2012, 18:27 at 18:27

  Excelent articolul ..Der Stegen e un portar de viitor , daca ramane serios  ce mai zicem noi , intreaga echipa a Monchengladbachului!

 3. gery76

  24 martie 2012, 03:50 at 03:50

  -Aici nu este vorba decat de o putere mentala deosebita,pe care nemtii au dovedit-o in numeroasele cazuri de departajare prin penalty-uri.

  -Este adevarat ca sunt putin subiectiv,ca mare fan al fotbalului german,insa exemplele sunt clare in privinta acestei superioritati mentale a fotbalistilor germani la acest tip de executii.

  -Dupa marea drama de la Euro'76,atunci cand Germania a pierdut la 11m finala cu Cehoslovacia[primul mare turneu final la care s-a aplicat departajarea prin lov.de la 11m] ,prin celebra scarita a lui Panenka in poarta lui Maier,a urmat seria interminabila de victorii nemtesti ,obtinute prin acest procedeu controversat,lov. de la 11m.

  -In '82 Schumacher a aparat 2 penalty-uri lui Bossis si Six in semifinalele worldcup cu Franta, in '86 acelasi senzational Harald Schumacher a aparat 2 penalty-uri lui Quiriarte si Servin in sferturile worldcup '86,in '88 Rudiger Vollborn a aparat 2 lovituri de la 11m in finala Cupei U.E.F.A castigata la penalty-uri de Bayer Leverkusen in fata spaniolilor de la  Espanyol Barcelona,in 1990 Bodo Illgner a aparat un 11m in semifinala cu Anglia de la worldcup'90,in '96 Andy Kopke apara un penalty decisiv in semifinala cu Anglia,in 2001 Olli Kahn a aparat 3 p[enalty-uri in finala CH.League contra Valenciei,in 2006 Lehmann apara decsiv penalty contra Argentinei in sferurile mondialului ,deci nimic nu este intamplator,iar un lucru mai putin cunoscut este acela ca tot un portar german Uwe Kamps a aparat 4 penalty-uri intr-o semifinala de Cupa Germaniei la inceputul anilor '90 contra Leverkusen [ penalty aparat pritre altii si lui Ioan Lupescu] ca si ilustrul sau predecesor Helmuth Duckhadam ,legendarul portar roman de origine germana!!!!

Comenteaza