Don't Miss

Real are academie de tineret la fel de bună ca cea a Barcelonei

By on 29 ianuarie 2013, 18:20


La Masia - The Heart Of FC Barcelona's Youth System

Foto: goal.com

Urmărim de ceva vreme succesul celebrei La Masia şi ne întrebăm? Dacă cei de la Real văd că rivalii scot atâţia tineri talentaţi de la juniorii proprii atunci de ce nu fac şi ei la fel? În fond o academie de tineret nu este o investiţie la fel de mare precum un transfer pe zeci de milioane, iar condiţiile nu lipsesc la Madrid. Să fie vorba despre o reţetă secretă a succesului?

Dacă ar fi fost aşa, atunci Ajax sau Sao Paolo o cunosc la rândul lor. Ba chiar cu mult înainte ca La Masia să dea prima serie de tineri talentaţi.

Şi atunci unde e problema? Sincer, nu este una. În rândurile de mai jos voi demonstra de ce academia celor de la Real este la fel de bună ca cea a Barcelonei iar diferenţa este făcută de politica diferită a celor două echipe, o politică subtilă care ţine seama în special de marketing, de imagine (cazul lui Real) şi mai puţin de juniorii în sine.

Clişeul spune că Real îşi cumpără talentele iar Barcelona le produce la tineret. E un adevăr dar nu este întregul adevăr. Şi Madridul are proprii fotbalişti care au urmat drumul de la copii la juniori apoi la rezerve şi în cele din urmă la echipa mare. Din actualul lot vorbim despre Casillas, despre fundaşul Nacho care a făcut pasul la seniori anul trecut, despre José Rodríguez Martínez, 17 ani, debutant în Primera la 1 decembrie, despre Alvaro Morata şi alţi câţiva.

Să comparăm acum generaţiile produse de Barcelona şi Real şi ajunse acum la maturitate. Luăm în calcul cotele de piaţă ale jucătorilor aşa cum sunt ele în prezent, pe transfermarkt.

Barca: Valdez (18 milioane de euro), Puyol (6), Pique (40), Busquets (40), Xavi (30), Iniesta (70), Alcantara (20), Pedro (25), Messi (120) plus cei plecaţi: Motta (14), Capdevila (1) şi Giovani dos Santos (4)

Real Madrid: Casillas (35 milioane de euro), Arbeloa (12), Callejon (8), plus cei plecaţi: Javi Garcia (20), Dominguez (11), Granero (11), Mata (38), Soldado (26), Borja Valero (12), Jurado (6), Raul (1), Cambiasso (13), Dani Parejo (6)

Diferenţele sunt mari, dar nu doar cele legate de cotele jucătorilor. Observăm însă diferenţa de strategie. Real a păstrat puţini dintre tinerii talentaţi pentru uz propriu iar pe ceilalţi i-a vândut de mici în timp ce Barca a crescut o generaţie.

Comparăm cele două echipe cu tot subiectivismul pe care îl implică termenii acestei comparaţii. În fond, Raul a fost unul dintre cei mai tari atacanţi ai timpului său, la fel cum Puyol se cam duce uşor la vale. Per ansamblu observăm două generaţii de juniori cu potenţial similar dar cu viitor diferit.

Cum stau lucrurile în prezent, cu tinerii la zi ai celor două rivale?

Barcelona B: 28 de jucători dintre care 7 străini, cotă de piaţă comună: 49 milioane (1,7 milioane/jucător).

Real Madrid B (Castilla): 26 de jucători, 4 străini, cotă de piaţă comună: 32 milioane (1,2 milioane/jucător).

Acum tragem câteva concluzii de bun simţ:

ce mare atacant a dat La Masia înainte de Messi, care, trebuie să recunoaştem, nici măcar nu e vârf clasic? Niciunul! Barca şi-a cumpărat tunarii, fie că aceştia s-au numit Zlatan sau Thierry Henry

de partea cealaltă, unul dintre cei mai buni fundaşi dreapta ai următorului deceniu, Dani Carvajal, produs la tineretul lui Real, a fost vândut la Bayer Leverkusen, acolo unde face deja senzaţie

un calcul simplu al încasărilor generate de vânzările de juniori ale celor două cluburi iese net în favoarea lui Real. Carvajal a costat 6 milioane de euro iar Joselu 7 milioane şi vorbim doar despre transferurile efectuate în vara acestui an. Concret, Realul îşi foloseşte academia de tineret pe post de sursă suplimentară de venituri. În ultimii 10 ani, Castilla a generat peste 100 de milioane de euro net. Barca nu a încasat nici 5% din această sumă.

EPILOG

Real cumpără vedete chiar şi atunci când are talente certe pe ţeava de la tineret. Barcelona ţine de juniori şi suferă un pic la încasări dar câştigă trofee. Două strategii diferite care ţin de abordarea de ansamblu a fotbalului pentru două academii de tineret care produc marfă proaspătă şi de calitate.

Comenteaza cu Facebook!

3 Comments

 1. Iovanel Mihai

  29 ianuarie 2013, 19:41 at 19:41

  bun articol alex. bv.

 2. Qq

  31 ianuarie 2013, 16:25 at 16:25

  – Butragueno, Sanchis, Michel, Raul si Casillas – cam astia sunt cei mai mari jucatori crescuti de Real Madrid.

  – Hai sa dau cateva nume de fotbalisti crescuti de Barcelona: Sigfrid Gracia, Ferran Olivella, Salvador Sadurni, Josep Maria Fuste, Carles Rexach, Guillermo Amor, Pep Guardiola, Albert Ferrer, Sergi Barjuan. Am enumerat doar jucatorii care au reusit performante extraordinare, adica cei care au facut parte din mari echipe ale FCB (Barca celor 5 cupe, Barcelona lui Cruyff), asa cum sunt cei 5 jucatori blanco pe care i-am scris mai sus.

  – Mata, Soldado, Arbeloa – sunt jucatori buni, insa nu se pot compara cu cei de mai sus. Genul asta de fotbalisti Barcelona a scos cu zecile: Thiago Motta, Luis Garcia, Oleguer, Arteta, De La Pena, Bojan.

  „Ce mare atacant a dat La Masia înainte de Messi?”
  Carles Rexach – 197 de goluri in 449 de meciuri, a jucat 14 ani la Barcelona, intre 1967 si 1981.
  Luis Garcia – 123 de goluri, 497 de aparitii pentru Barcelona si Liverpool, printre altele.

  • Alex Buturugeanu

   31 ianuarie 2013, 16:36 at 16:36

   Darren Bent are 178 de goluri în 421 de meciuri, toate jucate in Premier League. E atacant mare? Nu. E atacant decent si atat. La fel ca exemplele Rexach sau Garcia.

Comenteaza