Don't Miss

Rangers şi Celtic se mută în Anglia

By on 26 martie 2012, 13:40

Foto: theoffside.com

Falimentul celui mai titrat club scoţian a readus în discuţie o poveste mai veche. Rangers, dar şi rivala Celtic plănuiesc de ceva vreme să dezerteze în Anglia. Mai mult societăţi comerciale decât simple cluburi de fotbal, cele două vizează Premier League, acolo unde banii fac diferenţa chiar şi în subsolul clasamentului. O idee viabilă sau nu, dar cu ce şanse de realizare?

Povestea începe aşa. În 2001, fotbalul englez de la liga a doua în jos se lupta să supravieţuiască după ce semnase un contract gras pentru drepturile de imagine cu ITV Digital. Compania media a falimentat însă doar câteva luni mai târziu.

În Scoţia, Celtic şi Rangers se luptau deschis cu celelalte 10 colege din primul eşalon. Tot banii au fost problema de la care a pornit scandalul. Celtic şi Rangers erau mulţumite de felul în care se distribuiau finanţele provenite din drepturi tv, ceilalţi voiau să înfiinţeze un canal propriu de televiziune şi să administreze veniturile pe cont propriu.

A fost momentul în care Anglia fotbalistică ar fi avut nevoie de giganţii Scoţiei. Cu Celtic şi Rangers în Championship, reţeta financiară ar fi crescut vertiginos şi ar fi stârnit din nou interesul televiziunilor.

Mutarea nu s-a produs din aceeaşi cauză care o va împiedica să se producă şi în prezent. Reprezentanţii Premier League nu ar vrea concurenţă scoţiană pentru banii fabuloşi, aproape 2 miliarde de euro pe an doar din drepturi tv care se învârt în campionat, dar nici pentru locurile de la vârful clasamentului, cele care duc în Europa.

Celtic şi Rangers puteau ajunge la înţelegere cu oficialii Football League, dar s-ar fi lovit de un refuz dacă ar fi terminat pe un loc de promovare din Championship în Premier League.

Money Ball

Foto: majorleaguesoccertalk.com

În 2009, preşedintele lui Bolton, Phil Gartside, a propus admiterea cluburilor fanion din Scoţia direct în Premier League în acelaşi timp cu reformarea actualului sistem după care se desfăşoară campionatul, dar sugestia sa a picat la vot.

Falimentul lui Rangers a readus chestiunea în discuţie. Reformarea clubului din temelii şi înscrierea lui în League One, a treia ligă din Anglia. Celtic s-a arătat şi ea interesată. Ar părăsi fără regret Scottish Premier League şi ar merge pe urmele rivalei. „Cu prestigiul, istoria şi tradiţia noastră am aduce un plus în fotbalul englez” a declarat Neil Lennon, actualul manager al lui Celtic.

Richard Scudamore, CEO-ul Premier League, rămâne sceptic. „Regulile sunt simple. Suntem o ligă formată din cluburi din Anglia şi Ţara Galilor, iar o schimbare aici este puţin probabilă.”

Despre banii din Premier League am vorbit AICI. Pe scurt, ultimul loc încasa în 2009 aproximativ 35 de milioane de euro. Acum lucrurile stau chiar mai bine, iar în plus, echipele retrogradate în Championship primesc încă un sezon bani din Premier League.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. In spiritul fotbalul

  26 martie 2012, 17:57 at 17:57

  Ar fi mai interesant campionatul din Premier League cu Celtic, Rangers, Manchester, Liverpool, Swansea, Cardiff si e posibil sa se intample asa in viitor

 2. Nikos

  26 martie 2012, 18:42 at 18:42

  Sper ca nu. Scotia e Scotia iar Anglia e Anglia.

  Pacat ca echipele galeze nu vor sa dea o mana de ajutor pentru Premier Leagul din Tara Galilor, eu zic ca ar avea mai mult de castigat pe termen lung.

  Pai Celtic si Rangers ar fi mediocre in Premier League asta daca ar reusi sa promoveze si nu s-ar afunda ani intregi in ligile inferioare. In Anglia probabil ar lua un  trofeu o data la 20-30 de ani. Si ar fi cel mult ce e Liverpool azi, asta in cel mai fericit caz.

 3. Cosmin

  27 martie 2012, 10:34 at 10:34

  Sunt discutii si discutii, eu ca suporter Rangers pe deoparte as fi de acord, la ce probleme sunt acum sa ne mutam in Anglia si sa jucam din League One ar fi cea mai buna solutie, ai timp 2-3 ani sa te redresezi si financiar, si daca Rangers si Celtic ajung in Premier League se vor gasi bani sa fie investiti ca cele 2 sa fie de top.

 4. gery76

  27 martie 2012, 17:55 at 17:55

  -La ce fotbal presteaza momentan Celtic si Rangers,nu cred ca ar face fata nici in Liga 2-a,pe cand o echipa ca Birmingham retrogradata in esalonul 2 englez s-a descurcat onorabil in Europa League,echipele scotiene sunt ciuca batailor inca din tururile preliminarii.

  -Mare pacat,fotbalul scotian chiar a dat lumii fotbalistice internationale ,jucatori fermecatori precum Denis Law, Kenny Dalglish,Archie Gemmil, Grahame Sounnes,Gordon Strachan,Paul McStay,Jim Leighton sau mai recent Ally Mc Coist sau Mo Jonsthone,dar si antrnori legendari precum Jock Stein decedat chiar pe banca tehnica si Alex Fergusson!

Comenteaza