Don't Miss

Propunere: Liga, ca Mondialele. Abolirea cartonaşelor înaintea finalei

By on 27 aprilie 2012, 19:23

Foto: uefa.com

Finala Ligii din acest an este una neaşteptată, trebuie să recunoaştem. Ne pregăteam pentru un Real-Barca, eventual asezonat cu o mică inserţie de la un City sau eventual United. Nicidecum un Bayern-Chelsea. Bun, avem o finală surpriză, dar o avem şi golaşă pe deasupra. Şapte fotbalişti de top din cele două tabere nu vor juca în ultimul act al competiţiei, mai ales în contextul în care Heynkess a fost acuzat tot sezonul până şi de proprii fani că a preferat să păstreze o echipă scurtă şi că nici măcar rezerve de Doamne-ajută nu are. De aici şi până la o idee pe care mondialele şi europenele o pun deja în practică nu a mai fost decât un pas.

Un galben încasat în semifinale adăugat la unul din grupe nu scoate din cursă jucătorul pentru finala Campionatelor Mondiale. Regula este în vigoare de doi ani. Europenele se ghidează după aceeaşi direcţie. După sferturi, galbenele se şterg din contabilitate.

Culmea, forul care se ocupă de europene, UEFA, a uitat să aplice aceeaşi normă şi în cea mai tare competiţie intercluburi, iar finala din acest an a Ligii se va juca între Bayern şi Chelsea fără David Alaba, Luiz Gustavo şi Holger Badstuber pe de o parte, şi John Terry, Raul Meireles, Ramires şi Ivanovici pe de celalaltă parte. Dintre ei, conform regulii de care vorbeam, doar Terry ar fi lipsit de pe teren la finală, pentru că a fost eliminat. Ceilalţi care au cumulat galbenele ar fi fost disponibili pentru cel mai tare joc al sezonului.

Se mai pune şi problema moralităţii: niciunul din cei şase nu a încasat galbenele pentru gesturi care să justifice ratarea, poate, a celui mai important duel al carierei. Pur şi simplu au fost ghinionişti să vadă cu un galben prea mult.

Partea proastă a unei asemenea prevederi aproape că nu există. Fotbaliştii pasibili de suspendare s-ar putea risca, după noua regulă, la maximum un galben. Partea bună ar fi un meci între titulari şi nu unul în care o treime dintre cei aflaţi pe teren nu s-ar fi regăsit acolo în mod normal.

 

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. mhancu

    29 aprilie 2012, 21:12 at 21:12

    Atentie la numele lui Heynckes: vad ca e scris diferit de la un articol la altul, daca nu si in cadrul aceluiasi articol.

  2. gery76

    30 aprilie 2012, 01:01 at 01:01

    -Aceasta abolire a cartonaselor ,ar fi fost necesara de mult mai mult timp si astfel ar fi fost evitate ”mari drame”ale unor jucatori extrem de mari si de merituosi,cu contributii majore la calificarile echipelor lor in finale,cele mai pregnante exemple ce-mi vin rapid in minte fiind Tudorel Stoica capitanul de drept al Stelei,care datorita unui galben in plus n-a prins finala de la Sevilla,Claudio Caniggia ,argentinianul care pentru un galkben n-a prins finala worldcup’90 contra R.F.Germania ,desi avusese alaturi de Maradona si Goichoechea cel mai important merit la calificarea in finala ,marcand chiar si in semifinala cu Italia,la fel si Michael Ballack -decisiv in calificarea Germaniei in finala worldcup2002,el marcand inclusiv golul din semifinala cu Coreea de Sud ,dar din cauza unui galben stupid ,cel mai bun om al Germaniei la acel mondial alaturi de Kahn ,n-a putut sa-si indeplineasca marele vis de a juca finala cu Brazilia si exemplele pot continua ,dar acestea mi-au venit acum in minte.[ nu le-am pus pe cele rosii din cauza carora Blanc n-a prins finala worldcup’98 sau Ribery n-a prins finala CH.League 2010.]

Comenteaza