Don't Miss

Portarii şi recordurile lor (I)

By on 15 septembrie 2012, 13:21
Foto: CHRISTOPHER EVANS / 2008

Se spune că portarii buni fac cât jumătate din echipă. Constant departe de luminile rampei şi de premiile cu sclipici, portarii îşi fac treaba în linişte şi sunt apreciaţi cu adevărat abia după ce lasă locul liber între buturi. Probabil cel mai sugestiv amănunt despre încrederea pe care un goalkeeper de nădejde o inspiră în jur vine insulele britanice. În afară de Scoţia, toate celelalte naţionalele au ca recordman de selecţie un portar.

Peter Shilton pentru Anglia(125), Neville Southall  la Ţara Galilor (91) sau Pat Jennings în Irlanda (119) sunt liderii selecţiilor la naţională. Doar Kenny Dalglish (102), a reuşit să întrerupă hegemonia portarilor.

Unii prind perioade fantastice. Neozeelandezul Richard Wilson a închis poarta 921 de minute în campania de calificare pentru mondialele din 1982. La turneele finale, italianul Zenga este recordmanul minutelor fără gol primit cu un total de 517 la CM 1990.

Legenda mexicanilor, Antonia Carbajal este primul fotbalist cu cinci turnee mondiale în palmares dar în niciunul dintre ele nu a reuşit să treacă de faza grupelor. Carbajal mai are şi un alt record la mondiale, unul mai puţin plăcut. Alături de Mohamed Al-Deayea din Arabia Saudită este goalkeeperul cu cele mai multe goluri încasate, fix 25.

Doar trei portari au fost căpitani de echipă la naţionale care au câştigat mondialele. A fost cazul italienilor Combi (1934) şi Zoff (1982) dar şi a spaniolului Casillas (2010).

Andres Paolop este şi el recordman. A câştigat titlul european cu Spania în 2008 fără să fi avut vreun meci jucat la naţională. Goalkeeperul Sevillei a ajuns la 38 de ani şi nu a prins pe teren niciun minut în tricoul Furiei Roja.

Pe 10 octombrie 2009, Rob Green a devenit primul portar din istoria Angliei care a fost eliminat direct. Se întâmpla într-un duel cu Ucraina. Recordul său nu a fost încă egalat!

Prima eliminare de portar la mondiale a venit la 64 de ani de la înfiinţarea competiţiei. Cel în cauză se numeşte Gianluca Pagliuca (CM 1994, Italia-Norvegia).

Galezul Vic Rouse a debutat pentru ţara sa în 1959, într-un meci cu Irlanda de Nord. A devenit primul fotbalist chemat la naţională chiar dacă juca în divizia a patra.

Lev Yashin, probabil cel mai bun portar din toate timpurile, este şi singurul goalkeeper care a câştigat titlul de fotbalistul anului în Europa (1963).

Sepp Maier şi Oliver Kahnau câştigat titlul de cei mai buni jucători în Bundesliga doi ani la rând. Maier a fost numărul 1 în 1977 şi 78 (plus titlul câştigat în 75) în timp ce Kahn a triumfat în 2000 şi 2001.

Göran Enckelman a fost fotbalistul anului în Finlanda (1975). Goran este tatăl lui Peter Enckelman, fostul portar de la Aston Villa, ajuns acum la Hearts.

 

 

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. gery76

  17 septembrie 2012, 02:58 at 02:58

  -Articolul este foarte complex si extrem de bine fundamentat,de aceea cred eu ca sunt si foarte multe de comentat la el.
  –S-o luam la rand, cu britanicii,mie-mi pare cea mai mare hiba a fotbalului britanic,aceasta a portarilor.
  -Anglia a avut unul dintre cei mai valorosi portari ever,este vorba de Gordon Banks,pe care-l vad intre primii 10 portari din istoria fotbalului si care a avut un rol esential in castigarea mondialului din’66,ca sa nu mai spun ca si in ’70 a fost senzational,avand parada tuturor timpurilor impotriva Braziliei in grupe.
  -Singura sa problema a fost ca n-a prea facut mare branza in Europa la nivel de club ,echipele la care a jucat Leicester si Stoke ,nefiind NUME in Europa.
  -Din punctul meu de vedere cel mai mare portar din istorie este detasat Sepp Maier,[o sa fiu acuzat ca-s subiectiv,avand in vedere simpatia pro-germana],insa caliatatile sale au fost incredibile[ revedeti meciurile cu Polonia la worldcup’74 ,cu St.Etienne in finala C.C.E,cu Leeds in C.C.E si in finala cu Olanda la worldcup’74 si acestea toate numai in meciuri cu miza imensa],chiar palmaresul sau este incredibil,campion mondial’74,european’72,C.C.E -’74,’75,’76,de trei ori cel mai bun fotbalist german al anului+ un lucru mai putin mediatizat este fotbalistul [record absolut in fotbalul mare ] ce a jucat vreo 440 de meciuri consecutive intre ’66 si’79 in Bundesliga,deci acest portar aproape 13 sezoane ,n-a lipsit nici un minut din poarta lui Bayern intr-un meci oficial,ceea ce este absolut fabulos.
  -De aceea desi as fi fost tentat sa-i pun pe locurile urmatoare all-time pe Harald Schumacher si Olliver Kahn[tot nemti evident],trebuie sa spun ca din punctul meu de vedere urmatorii sunt Iker Cassilias[ un palmares aproape identic cu al lui Sepp Maier,iar eu desi urasc Real Madrid,Iker este un portar si un om extraordinar si Lev Iashin,despre care Nea Vanea[ Ioan Chirila] ne povestea in cartile sale ca se antrena in tinerete in pietele moscovite descarcand tone intregi de pepeni aruncati si prinsi de catre Lev cu amortizare pentru a nu se crapa.
  -Si ca sa revin la portarii britanici dintre cei enuntati de Alex Buturugeanu,vreau sa va spun ca Shilton pentru Anglia si Southall pentru galezi ,au fost mai mult gropari decat eroi.
  -Shilton a fost dezmembrat,umilit,dezonorat de catre Maradona in ’86,prima oara n-avea voie sa sara chiar si cu mana peste el,Dieguitto masurand doar 1,66,apoi marcand minunatul gol al secolului,in ’90 a luat 2 goluri de rasul lumii cu Germania in semifinale la sutul lui Brehme din lov.libera de la 25 m,apoi in finala mica ,a fost umilit de Baggio ,cel care i-a furat mingea de la 6 m,umilindu-l apoi.
  -Southall ,a fost terminat fotbalistic de Hagi ,tur-retur,in prelworldcup’94,singurul cu adevarat mare a fost Patt Jennings,cel care a fost senzational la mondialul din ’82 si cel care a scos 10-11 mingi fantastic in meciul cu Romania ,care ne-a scos din cursa pentru Mexico’86,desi Patt avea deja 39 de ani!

 2. marcel

  22 septembrie 2012, 12:41 at 12:41

  domnulegery, ma inclin din nou. felicitari si tie alex. cred ca ati forma o echipa excelenta impreuna, ar iesi niste articole de exceptie.

 3. cldtoma

  22 septembrie 2012, 17:02 at 17:02

  gery76: -Articolul este foarte complex si extrem de bine fundamentat,de aceea cred eu ca sunt si foarte multe de comentat la el. –S-o luam la rand, cu britanicii,mie-mi pare cea mai mare hiba a fotbalului britanic,aceasta a portarilor. -Anglia a avut unul dintre cei mai valorosi portari ever,este vorba de Gordon Banks,pe care-l vad intre primii 10 portari din istoria fotbalului si care a avut un rol esential in castigarea mondialului din’66,ca sa nu mai spun ca si in ’70 a fost senzational,avand parada tuturor timpurilor impotriva Braziliei in grupe. -Singura sa problema a fost ca n-a prea facut mare branza in Europa la nivel de club ,echipele la care a jucat Leicester si Stoke ,nefiind NUME in Europa. -Din punctul meu de vedere cel mai mare portar din istorie este detasat Sepp Maier,[o sa fiu acuzat ca-s subiectiv,avand in vedere simpatia pro-germana],insa caliatatile sale au fost incredibile[ revedeti meciurile cu Polonia la worldcup’74 ,cu St.Etienne in finala C.C.E,cu Leeds in C.C.E si in finala cu Olanda la worldcup’74 si acestea toate numai in meciuri cu miza imensa],chiar palmaresul sau este incredibil,campion mondial’74,european’72,C.C.E -’74,’75,’76,de trei ori cel mai bun fotbalist german al anului+ un lucru mai putin mediatizat este fotbalistul [record absolut in fotbalul mare ] ce a jucat vreo 440 de meciuri consecutive intre ’66 si’79 in Bundesliga,deci acest portar aproape 13 sezoane ,n-a lipsit nici un minut din poarta lui Bayern intr-un meci oficial,ceea ce este absolut fabulos. -De aceea desi as fi fost tentat sa-i pun pe locurile urmatoare all-time pe Harald Schumacher si Olliver Kahn[tot nemti evident],trebuie sa spun ca din punctul meu de vedere urmatorii sunt Iker Cassilias[ un palmares aproape identic cu al lui Sepp Maier,iar eu desi urasc Real Madrid,Iker este un portar si un om extraordinar si Lev Iashin,despre care Nea Vanea[ Ioan Chirila] ne povestea in cartile sale ca se antrena in tinerete in pietele moscovite descarcand tone intregi de pepeni aruncati si prinsi de catre Lev cu amortizare pentru a nu se crapa. -Si ca sa revin la portarii britanici dintre cei enuntati de Alex Buturugeanu,vreau sa va spun ca Shilton pentru Anglia si Southall pentru galezi ,au fost mai mult gropari decat eroi. -Shilton a fost dezmembrat,umilit,dezonorat de catre Maradona in ’86,prima oara n-avea voie sa sara chiar si cu mana peste el,Dieguitto masurand doar 1,66,apoi marcand minunatul gol al secolului,in ’90 a luat 2 goluri de rasul lumii cu Germania in semifinale la sutul lui Brehme din lov.libera de la 25 m,apoi in finala mica ,a fost umilit de Baggio ,cel care i-a furat mingea de la 6 m,umilindu-l apoi. -Southall ,a fost terminat fotbalistic de Hagi ,tur-retur,in prelworldcup’94,singurul cu adevarat mare a fost Patt Jennings,cel care a fost senzational la mondialul din ’82 si cel care a scos 10-11 mingi fantastic in meciul cu Romania ,care ne-a scos din cursa pentru Mexico’86,desi Patt avea deja 39 de ani!

  pe langa cei enumerati de gery s-ar mai putea remarca:
  – Rinat Dasaev, recunoscut pentru paradele sale, portarul nationalei URSS-ului, declarat de vreo doua ori cel mai bun portar din lume. din pacate pentru cariera lui, problemele cu viata extrasportiva ( consum de alcool) l-au privat de o cariera mai rasunatoare
  – belgienii Jean Marie Pfaff ( gery cu siguranta si-l aminteste deoarece a fost ani la rand titulasrul postului la Bayern Munchen) si Michel Preud’homme
  – italianul Dino Zoff, cel invins de Boloni la Bucuresti in 1983 atunci cand Zoff avea 41 ani. ca performante , italianul poate sta alaturi de Sepp Maier si Iker Casillas, cei trei fiind cred singurii care se pot lauda cu ambele titluri de campion european si campion mondial, la care se adauga si diferite cupe europene

 4. cldtoma

  22 septembrie 2012, 17:03 at 17:03

  gery76: -Articolul este foarte complex si extrem de bine fundamentat,de aceea cred eu ca sunt si foarte multe de comentat la el. –S-o luam la rand, cu britanicii,mie-mi pare cea mai mare hiba a fotbalului britanic,aceasta a portarilor. -Anglia a avut unul dintre cei mai valorosi portari ever,este vorba de Gordon Banks,pe care-l vad intre primii 10 portari din istoria fotbalului si care a avut un rol esential in castigarea mondialului din’66,ca sa nu mai spun ca si in ’70 a fost senzational,avand parada tuturor timpurilor impotriva Braziliei in grupe. -Singura sa problema a fost ca n-a prea facut mare branza in Europa la nivel de club ,echipele la care a jucat Leicester si Stoke ,nefiind NUME in Europa. -Din punctul meu de vedere cel mai mare portar din istorie este detasat Sepp Maier,[o sa fiu acuzat ca-s subiectiv,avand in vedere simpatia pro-germana],insa caliatatile sale au fost incredibile[ revedeti meciurile cu Polonia la worldcup’74 ,cu St.Etienne in finala C.C.E,cu Leeds in C.C.E si in finala cu Olanda la worldcup’74 si acestea toate numai in meciuri cu miza imensa],chiar palmaresul sau este incredibil,campion mondial’74,european’72,C.C.E -’74,’75,’76,de trei ori cel mai bun fotbalist german al anului+ un lucru mai putin mediatizat este fotbalistul [record absolut in fotbalul mare ] ce a jucat vreo 440 de meciuri consecutive intre ’66 si’79 in Bundesliga,deci acest portar aproape 13 sezoane ,n-a lipsit nici un minut din poarta lui Bayern intr-un meci oficial,ceea ce este absolut fabulos. -De aceea desi as fi fost tentat sa-i pun pe locurile urmatoare all-time pe Harald Schumacher si Olliver Kahn[tot nemti evident],trebuie sa spun ca din punctul meu de vedere urmatorii sunt Iker Cassilias[ un palmares aproape identic cu al lui Sepp Maier,iar eu desi urasc Real Madrid,Iker este un portar si un om extraordinar si Lev Iashin,despre care Nea Vanea[ Ioan Chirila] ne povestea in cartile sale ca se antrena in tinerete in pietele moscovite descarcand tone intregi de pepeni aruncati si prinsi de catre Lev cu amortizare pentru a nu se crapa. -Si ca sa revin la portarii britanici dintre cei enuntati de Alex Buturugeanu,vreau sa va spun ca Shilton pentru Anglia si Southall pentru galezi ,au fost mai mult gropari decat eroi. -Shilton a fost dezmembrat,umilit,dezonorat de catre Maradona in ’86,prima oara n-avea voie sa sara chiar si cu mana peste el,Dieguitto masurand doar 1,66,apoi marcand minunatul gol al secolului,in ’90 a luat 2 goluri de rasul lumii cu Germania in semifinale la sutul lui Brehme din lov.libera de la 25 m,apoi in finala mica ,a fost umilit de Baggio ,cel care i-a furat mingea de la 6 m,umilindu-l apoi. -Southall ,a fost terminat fotbalistic de Hagi ,tur-retur,in prelworldcup’94,singurul cu adevarat mare a fost Patt Jennings,cel care a fost senzational la mondialul din ’82 si cel care a scos 10-11 mingi fantastic in meciul cu Romania ,care ne-a scos din cursa pentru Mexico’86,desi Patt avea deja 39 de ani!

  pe langa cei enumerati de gery s-ar mai putea remarca:
  – Rinat Dasaev, recunoscut pentru paradele sale, portarul nationalei URSS-ului, declarat de vreo doua ori cel mai bun portar din lume. din pacate pentru cariera lui, problemele cu viata extrasportiva ( consum de alcool) l-au privat de o cariera mai rasunatoare
  – belgienii Jean Marie Pfaff ( gery cu siguranta si-l aminteste deoarece a fost ani la rand titulasrul postului la Bayern Munchen) si Michel Preud’homme
  – italianul Dino Zoff, cel invins de Boloni la Bucuresti in 1983 atunci cand Zoff avea 41 ani. ca performante , italianul poate sta alaturi de Sepp Maier si Iker Casillas, cei trei fiind cred singurii care se pot lauda cu ambele titluri de campion european si campion mondial, la care se adauga si diferite cupe europene

  • gery76

   22 septembrie 2012, 18:32 at 18:32

   -Mi-aduc aminte de Pfaff cu cea mai mare placere,mai ales ca avand pe acest urias portar belgian[ urias la figurat,caci nu era foarte inalt-1,81] in poarta Bayern a invins in semifinalele C.C.E1987 ,pe Real Madrid cu 4-1 la Munchen,pentru ca in retur desi cu om in minus ,inca din prima repriza,sa piarda doar cu 1-0 si asta numai datorita paradelor absolut fabuloase ale lui Pfaff,desi avea in fata fotbalisti senzationali,precum Emilio Butragueno,golgheterul Mexico’86,Hugo Sanchez marele goleador mexican sau argentinianul Jorge Valdano ,campion mondial in ’86.
   -Ca simpatii personale pentru postul de portar,am mai avut pe costaricanul Luis Canejo,care cred c-a avut cea mai buna prestatie a unui portar intr-un meci de cupa mondiala,contra Scotiei,Costa-Rica-Scotia 1-0,cand Canejo a aparat cel putin 6-7 suturi din pozitie de 1contra1,un alt portar senzational cred c-a fost Thomas N’Kono,legendarul portar camerunez,admirabil si in ’82,dar mai ales in1990!
   -Paradoxal,unul dintre portarii cei mai antipatici mie ,a fost campionul mondial din ’90,germanul Bodo Illgner,portar facut mare de echipa formidabila din’90,in ”94 cand echipa a fost extrem de imbatranita,Illgner nu numai ca n-a ajutat-o,dar a luat niste goluri halucinante si cu Coreea de Sud in grupe si cu Bulgaria in sferturi ,ba chiar si cu Belgia in optimi.

Comenteaza