Foulke
Portari pitici. Secretul marilor goalkeeperi de buzunar
15 iulie 2012, 12:15 Mondiale

 

Foto: spartacus.schoolnet.co.uk

William Henry Foulke avea 1,93 metri şi 150 de kilograme. A apărat poarta lui Sheffield United timp de 11 ani şi a fost numit căpitan la Chelsea în chiar ziua în care a fost adus pe Stanford Bridge. Legendele peluzei îi atribuie apariţia în fotbal a copiilor de mingi. În fotbalul zilelor noastre portarii depăşesc lejer bariera celor doi metri. Costel Pantilimon are 2,04 metri, iar Kristof van Hout, fost la Standard Liege, are 2,08. Istoria fotbalului ne-a arătat însă că nu doar giganţii charismatici reuşesc să ajungă portari de succes. O specie aparte o reprezintă piticuţii, nervoşii cât un copil de şcoală generală care zboară din bară în bară cu mânuşi în mâini parcă împrumutate de la un frate mai mare.

Foto: shop.sportsworldcards.com

Jorge Campos nu mai are nevoie de nicio prezentare. Şi-a creat un stil vestimentar aparte, asta în paralel cu o carieră de invidiat între buturi. A strâns 129 de selecţii, este pe locul 4 în topul all time de la naţionala Mexicului şi îl concurează cu succes pe Carbajal la capitolul popularitate în inima fanilor. Un suflet mare într-un corp de doar 1,72 metri, asta în condiţiile în care o poartă standard are doi metri şi jumătate înălţime şi aproape şapte şi jumătate lungime.

Giampiero Combi nu măsura mai mult, dar asta nu l-a împiedicat să fie portarul cu care Italia a câştigat primul titlu mondial din istorie. A fost căpitanul echipei şi a luat doar trei goluri în tot turneul. Nu este la fel de cunoscut precum alţi portari ai anilor ’30-’40 (Ricardo Zamora sau František Plánička) dar italienii l-au pus pe locul trei într-o ierarhie a goalkeeperilor de la naţionala peninsulară, după Zoff şi Zenga. Tot Combi este şi primul pe listă la numărul de minute fără gol încasat în Serie A. Goalkeeperul lui Juve, club căruia i-a dedicat întreaga sa carieră, a sigilat  poarta echipei timp de 934 de minute, adică peste 10 meciuri!

Frantisek Planicka are aproape 1000 de meciuri pentru Slavia Praga şi 73 la naţională. Pisica din Praga, aşa cum a fost poreclit cehul a jucat împotriva lui Combi în finala mondialului din 1934, ba chiar cei doi s-au întâlnit la mijlocul terenului pentru tragerea la sorţi, în calitate de căpitani de echipă. Din poza care îi arată pe cei doi cum îşi strâng mâinile se observă că Planicka este chiar mai scund decât omologul său italian. În vremurile sale bune, Frantisek măsura 1,69 metri.

Foto: en.wikipedia.org

Gyula Grosics are 85 de ani şi este încă jucător profesionist în prima ligă maghiară, la Ferencvaros, clubul la care şi-ar fi dorit să joace în tinereţe dar la care a fost împiedicat să se transfere din cauza autorităţilor vremii (povestea pe larg AICI). Grosics a făcut istorie la naţionala Ungariei, cu care a ajuns în finala mondialului din 1954 şi cu care a prins o serie de 33 de meciuri fără înfrângere. Toate de la o statură de doar 1,79 metri!

Rene Higuita este inventatorul „loviturii scorpionului”, portarul cu care Columbia a ajuns în optimile CM 1990 şi cel cu care anonima, în acel moment, Atletico Nacional a câştigat Copa Libertadores, ediţia 1989. Higuita a şi marcat goluri şi a fost unul dintre specialiştii loviturilor libere la naţională, pentru care a semnat 8 reuşite în 68 de selecţii. Nimic nu l-a împiedicat pe Higuita să devină faimos. Nici măcar statura sa de buzunar pentru un portar: 1,75 metri.

Comenteaza cu Facebook!

*