Don't Miss

Performeri la extreme. Cardiff City, varianta 1929

By on 9 septembrie 2014, 13:10


Cardiff City a câştigat Cupa Angliei în 1927 şi a terminat pe locul doi în prima ligă în 1924. Sunt singurele performanţe majore ale galezilor din campionatul englez. Nimic senzaţional pentru o grupare cu 111 ani vechime în fotbal, la fel cum revenirea în Premier League, dacă se va produce anul viitor, nu va marca decât o altă mini-surpriză a unui campionat încărcat de istorie. Povestea celor de la Cardiff transcede atât cupa luată în perioada interbelică şi face parte din categoria evenimentelor a căror probabilitate este luată în serios abia după ce se întâmplă.

Obiectivul unui Mourinho de oriunde şi de oricând pare, mai degrabă, o apărare fără cusur decât titlul de campion. Asta pentru că şiretlicul este deja inclus în ipoteză: dacă iei cele mai puţine goluri ai foarte mari şanse să câştigi şi campionatul. Acesta pare să fi fost şi obiectivul antrenorului de la Cardiff City în sezonul 1928-1929.

Pe jumătate i-a ieşit şi este cu atât mai demn de respect cu cât micuţul Cardiff a jucat împotriva tuturor granzilor englezi: Liverpool, United, Arsenal, sau City.

Pe jumătate a ratat, iar consecinţele au fost halucinante.

Cardiff City a primit în sezonul 1928-1929 fix 59 de goluri. Acesta este punctul de plecare. Galezii au primit cu 3 goluri mai puţin decât campioana Sheffield Wednesday. Şi nu ar fi fost un capăt de ţară ca titlul să nu ajungă pe Ninian Park.

Leicester, locul doi şi Aston Villa, locul trei au încasat cu 8, respectiv 22 de goluri mai mult decât cei din Cardiff.

Arsenal a încheiat acel sezon cu 72 de goluri primite, 13 mai mult decât Cardiff. Tunarii au ocupat locul9, înantea alb-albaştrilor. Manchester United a primit 76 de goluri şi a terminat pe locul 12. West Ham a scos de 96 de ori mingea din proprie poartă şi s-a clasat pe poziţia a 17-a. Tot înaintea lui Cardiff.

Să spui că Burnley, care a încasat 103 goluri, ar fi putut să le ia faţa galezilor ar fi o impietate. Şi totuşi s-a întâmplat.

Cardiff

Foto: toffs.com

Chiar dacă a primit doar 59 de goluri, cele mai puţine dintre toat cele 22 de echipe care au luat startul în acea ediţie a campionatului, Cardiff City a încheiat sezonul PE ULTIMUL LOC!

Concentraţi într-o defensivă care l-ar scoate din sărite până şi pe Cârţu, Cardiff City a uitat complet de restul jocului de fotbal. Pentru victorii este nevoie atât de goluri marcate cât şi de puncte acumulate, iar gruparea galeză nici nu a prea înscris, nici nu a prea strâns puncte. Cardiff City a încheiat sezonul cu doar 43 de goluri marcate (ultima din cele 22 de echipe), cu doar 8 victorii (ultima), cu doar 7 succese acasă (ultima) şi unul singur în deplasare (ultima). În aceste condiţii, Cardiff a strâns 29 de puncte, cu 7 mai puţin decât Portsmouth, prima echipă care s-a salvat de la retrogradare şi a încheiat sezonul pe ultimul loc.

Iată clasamentul complet al acelui sezon:

clasament angliaManagerul Fred Steward se afla la cârma echipei din 1911. Nu a fost hăcuit de conducere, chiar dacă cei din Cardiff au retrogradat apoi până şi din liga a doua. A rămas pe banca alb-albaştrilor până în 1933.

Comenteaza cu Facebook!

18 Comments

 1. alen

  3 decembrie 2010, 04:29 at 04:29

  de acord! siteul asta e excelent si sunt mereu curios ce noi povesti apar. In ceea ce priveste cartile respective, cu exceptia catorva de i chirila n-am avut ocazia. Acum incercam sa gaesc ceva de coloman braun (din lumea balonului rotund) sau fotbal de la a la z de m ionescu

 2. alen

  4 decembrie 2010, 01:35 at 01:35

  gery

  ma interseaza carti care relateaza fotbalul romanesc interbelic. Care din cartile mentionate de tine cuprind?

  cat despre "glasul rotilor de tren" este f excelenta, chiar daca nu sunt rapidist.

  o poti downloada de pe net

  uite un link:
  .

 3. gery76

  4 decembrie 2010, 04:42 at 04:42

  alen

  Cea mai complexa din punctul meu de vedere este este de departe ''Fotbal-cadran romanesc'' de regretatul Mihai Flamaropol si care face o radiografie exacta a fotbalului romanesc din 1907 pana in 1947 aparuta in '86 la trei ani dupa ''Fotbal-cadran mondial''.Din pacate fostul hocheist si fotbalist de performanta Mihai Flamaropol a decedat inainte de a -si desavarsi opera si cu volumul de dupa '47.

  Si ;;il Dio si diavolii din fata portii '' este foarte interesanta dar se bazeaza mai mult pe memoriile fostului portar de legenda Mircea David.

  Oricum mai poti culege date inedite si din cartea lui Chirila ''zile si nopti pe stadion''.

  cat despre carti eu le am pe majoritatea din anii '80 cand desi eram mic in loc sa-mi iau dulciuri cu banii de la parinti cumparam pe furis cartile de fotbal[ deci este si asta o mare dambla].

 4. alen

  4 decembrie 2010, 23:39 at 23:39

  zile si nopti pe stadion o am

  cea mentionata de tine de flamaropol o sa incerc sa mi-o procur

  thks

 5. george

  8 februarie 2011, 11:41 at 11:41

  @alen

  te rog sa imi lasi ceva timp sa pot cauta. s-ar putea sa am dublu exemplar. adresa mea este maringh2002@yahoo.co.uk

Comenteaza