Don't Miss

Pay As You Play by Paul Tomkins

By on 24 decembrie 2012, 15:06
pay as you play

Foto: amazon.com

Fotbalul înseamnă şi succesul cifrelor iar Paul Tomkins a vrut să vadă cine este cel mai tare manager din Premier League. Dintr-o curiozitate banal de interesantă s-a născut una dintre cele mai spectaculoase cărţi despre campionatul englez al zilelor noastre.

Pay As You Play: The True Price of Success in the Premier League Era este o privire extrem de amănunţită asupra campionatului englez, cel care a inventat fotbalul şi l-a reinventat, mai nou, sub formă comercială.

Tomkins a produs o formulă complicată prin care a măsurat succesul unui antrenor şi prin prisma banilor cheltuiţi pe piaţa de transferuri, dar şi a salariilor plătite ulterior jucătorilor transferaţi. Cum poate fi comparată pe termen lung o piaţă volatilă pe care se învârt sume de bani atât de mari? Tot Tomkins a găsit şi calea pentru sincronizarea preţurilor de transfer din 1992 cu cele din zilele de azi prin integrarea inflaţiei în ecuaţie.

Rezultatele la care a ajuns sunt foarte interesante. Iată câteva exemple:

  • sir Alex Ferguson aduce un plus de 18 puncte pe sezon echipei atunci când se face paritatea finanţelor investite în raport cu celelalte echipe
  • Wenger este titanul care poate fi comparat şi în interiorul propriului clubul. Faţă de Bruce Rioch (1,9 puncte în plus) şi George Graham (1,4 puncte), francezul le-a adus celor de la Arsenal 16 puncte în plus
  • la Chelsea pot fi comparate erele, nu doar managerii. Vialli, spre exemplu, are un plus de 11 puncte iar Mourinho un plus 13. De ce o diferenţă atât de mică? Simplu! Din cauza banilor cu care Abramovici a schimbat faţa echipei. Trupa pe care o avea la dispoziţie managerul italian avea o valoare sub jumătate din cea pe care o conducea portughezul

Pay As You Play începe analiza din 1992 şi o opreşte în vara lui 2010. Datele sunt umanizate de analizele unora dintre cei mai respectaţi jurnalişti sportivi, Jonathan Wilson, Gabriele Marcotti sau Oliver Kay. Cartea costă doar 5 lire în varianta pentru Kindle şi vreo 8 plus taxe de transport. O găsiţi aici.

Pentru o poveste mult mai accesibilă pe piaţa noastră puteţi opta pentru Fotbal si Pizza de John Grisham, chiar dacă aici discutăm despre un cu totul alt gen de fotbal!

Daca ti-a placut articolul sustine Istoria Fotbalului pe Patreon!

Comenteaza cu Facebook!