Don't Miss

Panenka. Se ratează mai mult decât se marchează?

By on 24 februarie 2013, 22:53

Ultimul pe lista celor care au încercat ceva fin și au reușit doar să se facă de rușine este Jackson Martinez de la Porto. Golgeterul campionatului portughez a simțit nevoia să intre în rândul celor care dau scăriță din penalty dar execuția sa a fost chiar mai previzibilă decât cea a lui Mutu de la Ajaccio.

A ratat dar să nu uităm că penalty-ul cu efect pe centrul porții este una dintre cele mai dificile execuții. Primul a încercat-o cel care i-a dat numele, Antonin Panenka, într-un meci cu miză mare.

“Nimeni nu mai încercase aşa ceva până atunci. Nu a fost o improvizaţie. Am muncit mult pentru acea execuţie. După antrenamente exersam tot felul de tehnici la echipa de club cu portarul Zdenek Hruska. Ca să facem lucrurile mai interesante pariam o bere contra unei ciocolate la fiecare penalty. Era un portar bun, aşa că în cele din urmă eu ieşeam cel mai prost. Trebuia să găsesc ceva! Mi-am dat seama că portarii aşteaptă până aproape de ultimul moment în care executantul atinge mingea şi apoi plonjează. M-am gândit că ar fi o idee să mă prefac că trag tare şi apoi să trimit încet balonul pe centrul porţii. Am revenit la antrenamente iar următoarea mea problemă a fost să nu mă îngraş de la câte batoane de ciocolată i-am luat lui Hruska!” (Antonín Panenka, omul cu penalty-ul scăriţă)

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. Raz

    24 februarie 2013, 23:11 at 23:11

    In acelasi meci, Jackson a mai executat un penalti, din care a reusit sa inscrie. Insa nu a mai executat la fel. 🙂

  2. gery76

    25 februarie 2013, 02:22 at 02:22

    -Acel penalty prin care Panenka a consfintit victoria Cehoslovaciei asupra R.F.Germania in finala Euro’76,a fost un punct de cotitura si pentru fotbalul german,echipa nationala a Germaniei de atunci din ’76 ,n-a mai pierdut niciodata vreun meci la penalty-uri,in ’82,in’86,in ’90,in ’96 si in 2006,Germania trecand mai departe in competitie in urma executarii loviturilor de departajare.

Comenteaza