Don't Miss

One country for druzd man. Povestea unui arab care joacă pentru Israel

By on 4 decembrie 2011, 15:39

Foto: en.wikipedia.org

Naţionala însemna culori şi orgoliu. Mai nou, dansează braţ la braţ cu multiculturalismul. O selecţionată a panzerelor în care turca este limba oficială sau una franceză plină de jucători de culoare cu rădăcini africane nu păreau exemple viabile, dar Franţa deja este acolo iar Germania spre asta se îndreaptă. Trecutul a propus câţiva jucători care au prins meciuri la două naţionale, iar şase dintre ei au jucat la mondiale pentru ţări diferite. Ultimul trend este cel al apatrizilor fără intenţie de naturalizare care vor evoluat totuşi pentru o echipă naţională.

Când spui Wyiam Amasha e bine să nu ai vreun stelist în jur! Atacantul lui Maccabi Haifa le-a găurit poarta roş-albaştrilor în Europa League iar în prezent este golgeter în campionat cu 12 goluri marcate. Prestaţia bună a vârfului de 26 de ani nu a rămas neobservată. Pe lângă cluburile mari care îl vor la ele în lot, o naţională, cea a Israelului, a decis să facă tot ce poate ca să pună mâna pe el.

Situaţia lui Amasha este extrem de complicată. Sau cel puţin, era, înaintea deciziei FIFA de acum câteva zile. Fotbalistul s-a născut în Buq’ata, o comunitate de arabi druzdi din Înălţimile Golan. Chiar dacă se află sub ocupaţie israeliană din anii 60, populaţia din zonă a fost lăsată să-şi aleagă cetăţenia, iar druzdii au preferat să nu opteze pentru vreuna. Astfel, Amasha nu are paşaport sau vreun alt act de identitate recunoscut oficial. Deţine doar un document de călătorie israelian şi are nevoie de viză pentru fiecare deplasare peste hotare.

Weaam Amasha

Foto: supersport.com

Jucătorul nu doreşte nici cetăţenie şi nici paşaport israelian (cerinţele FIFA pentru ca un fotbalist să joace la o naţională) pentru că ar fi exclus automat din comunitatea druzdă. „Aş juca la naţională un an sau doi iar apoi aş suferi toată viaţa mea” şi-a motivat Amasha dorinţa ca lucrurile în această privinţă să rămână neschimbate.

Prestaţiile sale din acest an i-au mobilizat la maximum pe cei din federaţia israeliană de fotbal, mai ales că şi sirienii intraseră pe fir. Preşedintele Avi Luzon şi-a susţinut punctul de vedere şi a obţinut de la FIFA o dispensă specială pentru Amasha, care va deveni primul fotbalist din lume care va juca la o naţională chiar dacă nu deţine cetăţenia ţării respective.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. gery76

  4 decembrie 2011, 17:51 at 17:51

  Acolo,in Orientul Mijlociu este o situatie dramatica,situatia este extrem de volatila si in orice moment o decizie ca aceasta ,i-ar putea pune chiar viata in pericol,avand in vedere radicalismul de care dau dovada oamenii din acea zona!

  • Alex Buturugeanu

   4 decembrie 2011, 18:03 at 18:03

   Amasha a avut o propunere certa de la nationala Siriei. Conditia ca jucatorul sa fie selectionat era insa ca el si intreaga familie sa se mute din Buq’ata.

 2. alen

  5 decembrie 2011, 01:00 at 01:00

  gery, ti-am rasp despre nea vanea la subiectul despre dictatori

 3. Laurentiu

  7 decembrie 2011, 01:34 at 01:34

  A jucat 19 meciuri pentru nationala Israelului. 14 meciuri pentru Israel U19, unde a marcat si 2 goluri si 5 goluri pentru Israel U21. Niciun meci jucat insa pentru nationala "mare" 🙂

  Interesant articolul 🙂

  • gery76

   7 decembrie 2011, 02:27 at 02:27

   Sunt jucatori destul de multi in ultimul timp,care desi au evoluat in nationala de tineret si juniori a unei tari,la seniorat au ales sa joace la seniori pentru alta nationala!

   -Din pacate [ pentru mine ca simpatizant al nemtilor] cei mai multi asemenea fotbalisti ,sunt in cazul Germaniei!

  • Alex Buturugeanu

   7 decembrie 2011, 01:45 at 01:45

   a primit drept de joc pentru nationala mare acum 4 zile.

Comenteaza