Don't Miss

Offside-ul în fotbalul modern

By on 21 noiembrie 2010, 09:16
offside trap

Foto: qwickstep.com

Offside-ul încinge imaginaţia fanilor, de multe ori pe bună dreptate, însă această semi-infracţiune (jocul este oprit la comiterea ei, însă jucătorul aflat în offside nu poate fi niciodată avertizat sau penalizat pentru acestă situaţie) are reglementări puţine şi precise.

Un jucător nu este în offside dacă:

 • se află în propria jumătate de teren, chiar dacă între el şi poarta adversă nu se mai află niciun jucător al echipei adverse
 • în cazul în care se află în cealaltă jumătate de teren şi este pe aceeaşi linie cu penultimul apărător al adversarei

Foto: richypee.blogspot.com

Offside-ul se dictează doar dacă mingea este jucată de echipa aflată în atac şi doar dacă jucătorul aflat în această poziţie ia parte (în opinia arbitrului) la acţiune, sau îşi crează un avantaj ulterior pornind din această poziţie. Nu este offside dacă jucătorul primeşte balonul din următoarele situaţii:

 • repunere de la 6 metri
 • repunere din marginea terenului (aut)
 • corner

Offside-ul dictat de arbitru se traduce prin lovitură liberă indirectă executată de echipa aflată în apărare

Comenteaza cu Facebook!

11 Comments

 1. vasile_00

  22 noiembrie 2010, 13:37 at 13:37

  Ai uitat o situatie care nu se considera a fi offside:

  cand mingea este pasata in spate de un coleg!!!

  • Alex Buturugeanu

   22 noiembrie 2010, 15:25 at 15:25

   Ai dreptate, doar ca, legal, situatia asta nu este nici macar luata in considerare de regulile jocului atunci cand se decide daca e sau daca nu e offside pentru ca se presupune deja ca nu e. (fazele se judeca din aproape in aproape: daca nu a fost offside la primul jucator, cel care a pasat in spate, atunci, in momentul in care paseaza inapoi, posibilitatea offside-ului este exclusa deja din ipoteza si nu are nevoie de rationament si de concluzie, adica nu se mai supune dezbaterii – poate doar se ridica problema DACA primul jucator a pasat in spate sau nu).

 2. TheMan

  22 noiembrie 2010, 14:49 at 14:49

  Corect. Vasile are dreptate.

 3. razvan

  23 noiembrie 2010, 01:03 at 01:03

  dar si alex:D asa ar fi multe alte posibilitati..si daca primeste de la portarul advers, etc. dar se iau in considerare doar fazele care intr adevar ridica un semn de intrebare.

 4. Bogdan

  23 noiembrie 2010, 22:11 at 22:11

  E offside si daca mingea e repusa din aut de poarta (repunere de la 6m).

 5. Aady

  25 noiembrie 2010, 17:01 at 17:01

  Bogdan, Germania la CM de anul acesta a marcat dintr-o degajare a portarului din 6 metrii. Desi Muller(daca nu ma insel) era in spatele fundasilor adversi nu s-a semnalizat offside, iar comentatorii ne-au oferit aceiasi explicatie prezentata mai sus.

  "Nu este offside dacă jucătorul primeşte balonul din următoarele situaţii: corner" ar fi culmea sa fie surprins un jucaror in offside la executarea unei lovituri de la colt :)))))) dupa mine este o situatie imposibila care nu mai trebuia mentionata 😉

 6. RAzvanPID

  26 noiembrie 2010, 13:49 at 13:49

  @Aady

  “Nu este offside dacă jucătorul primeşte balonul din următoarele situaţii: corner” ar fi culmea sa fie surprins un jucaror in offside la executarea unei lovituri de la colt

  Categoric, pentru ca in aceasta situatie jucatorul care primeste mingea este in spatele celui care ii paseaza (in acest caz cel ce bate cornerul)

 7. nicu

  27 decembrie 2010, 18:39 at 18:39

  am si o nelamurire: Daca un jucator x se afla in offside in momentul pasei, nu joaca mingea, insa alearga spre poarta iar cel ca receptionat balonul y ii paseza inapoi(in spate) jucatorului x, se reactiveaza pozitia de offside?

  Sper ca ati inteles…astep raspuns

  • Alex Buturugeanu

   27 decembrie 2010, 18:46 at 18:46

   Fiecare faza se judeca in functie de cel mai apropiat moment al jocului. Astfel, jucatorul x nu e in offside daca primeste pasa inapoi de la y pentru ca deja momentul in care fusese in offside a fost anulat prin faptul ca y a jucat mingea regulamentar si prin faptul ca a pasat la un jucator aflat IN ACEL MOMENT in pozitie regulamentara.

 8. lupeneanul

  19 octombrie 2011, 05:15 at 05:15

  cea mai ciudata treaba la ofside e atunci cand poti fi in offside chiar daca pe linia porti este pozitionat un jucator de camp din echipa adversa.

  • Alex

   15 februarie 2017, 14:23 at 14:23

   Dak atacantul este in spatele portarului cand primeste mingea este offside chiar dak este un fundas pe linia portii?

Comenteaza