Don't Miss

Niciodată lideri, campioni la final

By on 24 ianuarie 2012, 11:32

Foto: anorak.co.uk

Clasamentele vorbesc despre favoriţi, fie la titlu, fie la retrogradare, iar campionatul îşi întocmeşte săptămânal ierarhiile de la început şi până la ultima etapă. Sunt echipe care domină previzibil şi câştigă conform aşteptărilor, sunt şi surprize de ultim moment. Din cea de-a doua categorie fac parte şi câteva grupări care nu au reuşit să prindă primul loc al clasamenului niciodată pe parcursul întregului sezon dar la final au plecat acasă cu titlul de campioni în buzunar.

În 1960, Burnley nu se afla pe lista pretendentelor la victoria finală. A fost anul lui Tottenham care s-a războit pe tot parcursul sezonului cu Wolverhampton. Micuţa grupare de pe Turf Moor a ţinut şi ea aproape, chiar dacă nu a reuşit niciodată să urce pe primul loc în clasament, iar după începutul returului părea să alunece în spre mijlocul ierarhiei. În ultima etapă a câştigat meciul cu Manchester City din deplasare, scor 2-1 şi a luat titlul la un punct în faţa celor de la Wanderers.

[pullquote]

INFO

Bayern a câştigat titlul la golaveraj, al doilea criteru de departajare după numărul de puncte. Echipa standard a munchenezilor în acel sezon: Jean-Marie Pfaff (24) Hans Pflügler (34 / 6) Norbert Eder (34 / 2) Klaus Augenthaler (31 / 4) Holger Willmer (20 / 2) Søren Lerby (31 /  8) Norbert Nachtweih (27 / 4); Lothar Matthaus (23 / 10) Dieter Hoeness (31 / 15); Michael Rummenigge (31 / 10) Roland Wohlfarth (25 / 13). Golgeterul campionatului a fost Steffan Kuntz de la Bochum, cu 22 de goluri.[/pullquote]

Două decenii şi jumătate mai târziu, scenariul s-a repetat în Germania. Bayern Munchen a început campionatul cu o înfrângere, a ajuns pe locul secund prin etapa a cincea dar nu părea să le pună probleme celor de la Werder, mai ales că lupta se ducea cu ocupanta poziţiei a treia din Bundesliga. Meciul care putea decide soarta campionatului s-a jucat în penultima etapă. Werder a scos doar o remiză albă cu Bayern într-o partidă în care Michael Kutzop a ratat primul său penalty după 8 lovituri transformate în acel sezon. În ultima etapă, Bayern a câştigat cu Borussia Monchengladbach, Werder a pierdut cu Stuttgart, iar gruparea muncheneză a urcat pentru prima dată pe locul întâi în clasament şi a luat titlul!

Barcelona are şi ea un campionat câştigat fără să fi condus vreodată în clasament. Se întâmpla în 1992, atunci când Real a dominat autoritar dar a pierdut titlul printre degete în ultima etapă. Galacticii au încheiat competiţia cu un 2-3 în faţa lui Tenerife, meci în care Hagi a marcat unul din cele două goluri madrilene dintr-o lovitură liberă executată perfect. Eşecul lor a fost în folosul catalanilor, care au luat titlul după o cursă de urmărire în care nu au fost niciodată primii. Campionatul câştigat în 1992 a fost al doilea dintr-o serie superbă de patru consecutive adjudecate de Barcelona lui Zubizarreta, Amor, Koeman şi Laudrup sub bagheta celebrului Johann Cruijff. Tot în 92, Barcelona a câştigat şi prima cupă a campionilor europeni din istoria clubului după 1-0 în finala cu Sampdoria.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. Rossi

  24 ianuarie 2012, 14:52 at 14:52

  Dacă îmi aduc bine aminte, Tenerife le-a mîncat titlul madrilenilor de vreo două ori în trei sau patru ani, bătîndu-i în uşltima etapă …

 2. Bogdan

  25 ianuarie 2012, 10:31 at 10:31

  Imi pare rau de Sampdoria a fost o echipa foarte mare de fotbal. Cred ca ceva de genul a patit si Celtic acum cativa ani dupa o infrangere in fata lui Dumferline si a castigat Rangers. Dar nu mai tin minte daca in acel sezon Rangers a fost vreodata pe primul loc.

  • gery76

   26 ianuarie 2012, 00:02 at 00:02

   -O echipa extraordinara Sampdoria pe vremea lui Vujadin Boskov,sarbul ce facuse dintr-o echipa de pluton o permanenta candidata la titlu sau cupe Europene.

   -Un cuplu de atacanti numiti ''gemenii golului''format din Vialli si Mancini,un mijloc in care legea o faceau batranul brazilian Cerezo si cheliosul Atillio Lombardo,un mijlocas de banda dreapta cu o conditie fizica incredibila,in aparare ''chilerul''Wierchowood ,Lanna si Maninni+un portar de mare clasa,rezerva lui Zenga de la nationala-Pagliuca,alcatuiau una dintre cele mai respectate echipe de club din Europa la sfarsitul anilor'80 si inceputulanilor '90!

  • Rossi

   27 ianuarie 2012, 14:24 at 14:24

   <blockquote cite="comment-4355">

   "un portar de mare clasa,rezerva lui Zenga de la nationala-Pagliuca"

    

   Ba pardon, Paglialuca, că aşa îi zicea Ion Ghiţulescu la radio cînd transmitea meciul. 😀 😀 😀

 3. gery76

  27 ianuarie 2012, 19:53 at 19:53

  Macar Ghitulescu,Domozina,Coca Cozma sau chiar Topescu,aveau o oarecare circumstanta atenuanta si anume accesul limitat la informatie din respectiva perioada,dar Ilie Dumitrescu,luni intregi l-a botezat pe madrilenul Arbeloa ,spunandu-i Arleboa,iar Olaianos pe tot parcursul mondialului din Africa l-a numit pe Burdisso,probabil ca sa para mai interesant-Burdiss''i''o!

 4. Rossi

  30 ianuarie 2012, 18:03 at 18:03

  Bine că nu-i zicea ArleBoa Morte 🙂 care-i alt giucător …

Comenteaza