Don't Miss

Moyes. Cât de potrivit este pentru United

By on 10 mai 2013, 10:02


Foto: guardian.co.uk

Foto: guardian.co.uk

David Moyes de la Everton prelungeşte dinastia scoţiană pe Old Trafford. Din vară vine să pună bazele unei noi case regale, deocamdată cu un contract de 6 ani.

United vrea stabilitate. De asta nu l-a numit pe Mou, omul-trofeu, dar şi omul-scandal. A preferat un (alt) scoţian fără rezonanţă mondială dar, la fel ca şi în cazul lui Ferguson de acum 27 de ani, serios şi determinat să facă treabă bună.

Concret, însă, este Moyes pregătit pentru ce-l aşteaptă?

 1. Ştie să se descurce cu bani puţini. Everton este una dintre cele mai zgârcite grupări din Premier League iar Moyes a făcut minuni cu sume de zece ori mai mici decât au retrogradat alţii.
 2. Ştie să controleze academia de tineret şi să o păstreze ca sursă de alimentare a primului unsprezece. Este poate cel mai potrivit pentru o continuitate a strategiei lui Ferguson din acest punct de vedere.
 3. A fost numărul unu la Everton. Nimeni nu i-a contestat vreo decizie. Are charisma necesară să conducă şi un vestiar plin de vedete, chiar dacă sarcina nu-i va fi deloc uşoară.
 4. Nu a antrenat niciun meci în Champions League. Cel mai mare minus din CV. În comparaţie cu Mourinho, Moyes va lua totul de la zero într-o competiţie pe care diavolii din Manchester vor să o câştige şi nu doar să se afle printre participante.
 5. Moyes trebuie să demonstreze că ştie să joace cu totul altceva decât a făcut-o la Everton. Aici a construit un grup defensiv solid, bazat pe nişte băieţi dintr-o bucată şi pe câte un geniu pasager. La United este exact invers.

Pentru o adaptare mai uşoară, Moyes a mai primit o mână de ajutor de la conaţionalul său. Ferguson devine director non-executiv şi ambasador al clubului dar, în primul an de contract al fostului manager de la Everton, va rămâne în preajma echipei după modelul proverbului. Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere!

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

 1. gery76

  11 mai 2013, 03:36 at 03:36

  -Eu desi l-am respectat si-l respect pe Alex Fergusson ,nu pot sa-l consider niciodata cel mai mare antrenor-manager din istoria fotbalului mondial,nici macar in primii 3,dar este o parere subiectiva si-mi asum eventualele contestari.

  -Pai Sepp Herberger peste 25 de ani antrenor al Germaniei,campion mondial in ’54,Rinus Michels -inventatorul fotbalului total-castigator de C.C.E cu Ajax si campion european in ’88 cu nationala Olandei+castigator de trofee in Germania cu Koln,Ottmar Hitzfeld -castigator de CH.League cu 2 echipe din aceeasi tara,Dortmund si Bayern in interval de 4 ani -’97-2001 ce mai sunt?

  -Pai sa stai mai mult de un sfert de veac si la o echipa cu fonduri imense in ultimii 15 ani si sa castigi tot atatea CH.League cat Pep la Barca in 4 ani mie unul nu mi se pare genial ,este respectabil si atat,nimeni in istoria fotbalului n-a avut atat timp la dispozitie la aceeasi echipa de top,poate cu exceptia lu Gui Roux la Auxerre[ dar era echipa de duzina],la capitolul plusuri mai putem adauga Cupa Europeana castigata cu Aberdeen la inceputul anilor ’80,dar nici nu poti sterge cu buretele DEZASTRUL ce l-a avut in calitate de selectioner al Scotiei in ’86, atunci cand cu o trupa din care faceau parte Gordon Strachan,Jim Leighton,Archibald,Grahamme Sounnes,Kenny Dalglish sau Roy Aitken , a ocupat ultimul loc in grupa din Mexic,iar in ultimul meci cu Uruguay din grupe a beneficiat din minutul 1 de om in plus ,dupa eliminarea lui Battista[ record in istoria mondialelor] si cu toate acestea n-au fost in stare sa invinga pe sud-americani,ba mai mult marile ocazii le-au apatinut acestora.

  • All

   12 mai 2013, 18:35 at 18:35

   Ferguson are 13 campionate in 26 de ani la Manchester. Lasand la o parte celelate trofee, doar acest lucru il face cel mai mare antrenor din istoria fotbalului.

Comenteaza