Don't Miss

Mondialele refuzate

By on 14 iulie 2012, 15:43
france 1998

Foto: macedonianfootball.com

Ultima reprezentaţie a României la mondiale se pierde în amintire. Vara franceză din 1998 a rămas doar un vis după o altă vara fierbinte, cea mult mai spectaculoasă din 1994, acolo unde chiar am simţit că trăim şi că avem de-a face cu fotbalul. Toate campaniile de calificare care au urmat au rămas doar tentative, iar turneele finale au fost pentru alţii, mai inspiraţi, mai serioşi, mai constanţi. Chiar şi rămaşi pe dinafară am sperat, utopic, şansa unei Danemarce aduse de pe plajă. Nu s-a întâmplat. În schimb, o naţională extrem de orgolioasă a refuzat participarea chiar dacă se calificase pe meritul ei la mondiale.

Scoţienii sunt şi zgârciţi şi mândri. Atât de mândri încât au decis să facă exces de zel înainte de preliminariile pentru mondialele din 1950. Criteriul de obţinere a biletelor de participare la turneul final din Brazilia era clasarea pe unul din primele două locuri la British Home Championship, un obiectiv nu atât de dificil în turneul la care mai participau Anglia, Irlanda şi Ţara Galilor. Federaţia de fotbal din Scoţia a decis să le impună însă propriilor băieţi un alt ţel, mult mai dificil: vor merge la mondiale doar dacă vor câştiga competiţia!

Foto: postalheritage.org.uk

Scoţia a început bine, a bătut Irlanda şi Ţara Galilor, dar a pierdut în faţa Angliei şi s-a clasat pe locul doi. Deşi tehnic calificaţi la mondiale, scoţienii au refuzat participarea, chiar dacă fotbaliştii au cerut insistent federaţiei să îi lase să joace la turneul final.

După 28 de ani, aceeaşi mândrie a dus la un alt gest incredibil din partea scoţieinilor. În 1978, generaţia de aur a fotbalului insular se simţea invincibilă. Încrederea că băieţii lui MacLeod nu numai că vor face o figură frumoasă la mondiale dar chiar le vor câştiga i-a făcut pe cei de la Poşta Regală să tipărească în avans un timbru de 9 penny „Scoţia – Campioană mondială 1978”. AICI am detaliat ce s-a întâmplat până la urmă la mondialele din Argentina.

Nu doar Scoţia a refuzat participarea la turneul final din 1950. India s-a calificat şi ea dar nu a jucat efectiv la competiţia din America de Sud. Motivele au intrat deja în legendă. Cel mai popular spune că federaţia internaţională de fotbal le-a interzis indienilor să joace desculţi iar aceştia au decis să nu mai onoreze participarea. Un alt motiv, de data aceasta mult mai pragmatic şi plauzibil pentru acele vremuri aruncă vina pe latura financiară a unei astfel de intreprinderi. Pur şi simplu indienii nu au avut suficienţi bani pentru deplasarea în Brazilia. Al treilea şi ultimul virează din nou spre incredibil. India ar fi participat dar jucătorii superstiţioşi ar fi refuzat orice fel de deplasare de durată cu vaporul.

Comenteaza cu Facebook!

3 Comments

 1. Anonim

  15 iulie 2012, 04:49 at 04:49

  -Eu aici cred ca s-ar incadra si refuzul Uruguay-ului de a participa la mondialul din 1934 din Italia,desi era campioana mondiala en-tittre,de departe cea cea mai puternica si spectaculoasa nationala din anii’20-’30,campioana olimpica in ’24 si ’28 si mondiala in ’30,desi avea o populatie de numai 2 milioane de loc.
  -Atunci Uruguay ,a refuzat sa vina la mondialul din ’34 ,din cauza refuzului multor tari europene importante de a participa la mondialul din ’30,ce s-a bazat pe invitatii,mondial pentru care Uruguay a facut eforturi economice inimaginabile pentru o natiune asa de mica,dar a mai fost un motiv ,mai putin mediatizat ,acela al naturalizarii unor mari fotbalisti argentinieni de catre Italia in frunte cu Orsi si Monti care fusesera mari internationali argentinieni!

 2. gery76

  15 iulie 2012, 04:53 at 04:53

  -Alex,am trimis mesajul de mai sus si mi-apare cu Anonymous,n-am fost atent daca mi-aparusera datele,insa nu-i prima oara ,chiar n-am fost atent daca-mi sunt trecute datele!

 3. cldtoma

  15 iulie 2012, 08:44 at 08:44

  gery76: -Alex,am trimis mesajul de mai sus si mi-apare cu Anonymous,n-am fost atent daca mi-aparusera datele,insa nu-i prima oara ,chiar n-am fost atent daca-mi sunt trecute datele!

  in acest capitol s-ar putea incadra si refuzul URSS de a juca meciul de baraj cu Chile pentru 1974, din cauza loviturii de stat conduse de pinochet. in acele vremuri URSS era o forta fotbalistica in 1972 jucand finala Campionatului European contra RFG iar in 1975 Dinamo Kiev cu o generatie foarte buna va castiga Cupa Cupelor

Comenteaza