Don't Miss

Mondiale (9): tinerii

By on 14 aprilie 2014, 11:36


Turneul final înseamnă şi duelul esenţelor. Puţine naţionale ajung acolo, doar câţiva fotbalişti, aleşi cu mare grijă, sunt chemaţi să le reprezintă. La mondiale nu e loc de excese, de excepţii. Aici este scena pe care strălucesc fotbalişti aflaţi în plină maturitate a carierei. Totuşi, din când în când, întâlnim câte un bătrân chemat să ţină steagul sus sau vreun tinerel fără permis de conducere sau diplomă de bacalaureat în care sunt investite speranţele viitorului. Cel mai tânăr dintre tineri a fost un beţiv. Sigur, la momentul selecţiei care i-a adus recordul, puştiul visa mai mult la golurile spectaculoase decât la sticlele cu alcool aromat. Norman Whiteside este cel mai tânăr fotbalist din toate timpurile care a jucat vreodată la un turneu final.

S-a născut la marginea Belfast-ului şi i-a plăcut fotbalul din primul moment. A ajuns imediat la Manchester United, acolo unde a debutat la nici 17 ani. A fost cel mai tânăr marcator din istoria Cupei Ligii şi a Cupei Angliei, iar pe ultima a câştigat-o în 1983 şi 1985. Nu doar că a făcut parte din lotul Irlandei de Nord la mondialul din 1982, ci chiar a jucat în fiecare meci. A debutat pe 17 iunie în Irlanda de Nord – Yugoslavia 0-0 şi a devenit cel mai tânăr jucător din istoria mondialelor, la 17 ani şi 41 de zile. Precedentul record i-a aparţinut lui Pele. (Whiteside. Recorduri şi dezamăgiri)

Dacă extindem un pic aria de selecţie şi ne orientăm către cel mai tânăr fotbalist care a jucat şi în meciurile din preliminarii atunci vârsta scade simţitor şi dăm peste Souleymane Mamam.

6 mai 2001 Togo – Zambia. Meci mare pentru calificarea la mondialele din 2002. Atât de mare încât togolezii au ales să îl trimită pe teren şi pe Souleymane Mamam. Nimic în neregulă, doar căMamam avea, la data disputării partidei, doar 13 ani şi 310 zile. Puştiul a jucat şi el câteva minute dar recordul său este singurul aspect notabil al acelui meci. Togo a bătut Zambia cu 3-2, dar ambele echipe au prins mondialul doar la televizor. Povestea lui Mamam a continuat frumos. După alţi doi ani cu La Semeuse Lomé, a fost cumpărat de Manchester United. Probabil că ar fi prins trupa de rezerve, dar problemele cu permisul de joc în Marea Britanie l-au trimis pachet în Belgia, o ţară mult mai permisivă din acest punct de vedere. (Cine-i Souleymane?)

Din seria tinerilor merită să-i amintim şi pe celebrul Pele, rămas până în ziua de azi cu recordul finalei jucate la doar 17 ani şi 249 de zile (Brazilia – Suedia 1950), dar şi pe Tony Meola, cel mai tânăr căpitan într-un meci de la mondiale (21 ani şi 109 zile, SUA-Cehoslovacia, 10 iunie 1990)

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  15 aprilie 2014, 00:48 at 00:48

  Mare pacat de Norman Whiteside,un fotbalist senzational,cu el in primul 11 in ’82 ,Irlanda de Nord antrenata extraordinar de Billy Bingham,a fost una dintre cele mai frumoase surprize din istoria mondialelor ,in cadrul celui mai frumos mondial din istorie[ este doar o parere].

 2. cldtoma

  20 aprilie 2014, 14:39 at 14:39

  Irlanda de Nord una din echipele frumoase ale primei jumatati a anilor ’80 ( alaturi de scotia). antrenata de billy bingham si avand in componenta , pe langa talentatul whiteside ,jucatori ca jimmy nicholl, martin o’neill ( fostul manager al lui aston villa si actual selectioner al irlandei ), jimmy quinn ( cosmarul lui mircea lucescu si al romaniei de pe stadionul 23 august ) si nu in ultimul rand senzationalul portar pat jeninngs care la 41 de ani fara a fi legitaimat la vreo echipa ( desi avea in spate o cariera frumosa de 20 ani in prima liga engleza ) a aparat la mondialele din ’86. in 1986 a fost de altfel cantecul de lebada al acestei generatii si per total al fotbalului din irlanda de nord, fiind ultima lor participare la un turneu final.

  • gery76

   22 aprilie 2014, 01:27 at 01:27

   Perfect de acord ,batranul Patt a fost senzational in preliminarii,insa la Mexico’86 a luat cateva goluri care deja i-au anuntat retragerea iminenta,cel putin cel marcat de fundasul dreapta Josimar[brazilianul,un necunoscut pana atunci] a fost de la peste 20-25 metri si s-a vazut ca nu mai era in plenitudinea fortelor sale,ceea ce nu inseamna ca alaturi de Gregg ramane cel mai mare portar din istoria fotbalului nord-irlandez.

  • cldtoma

   22 aprilie 2014, 13:40 at 13:40

   Foarte frumos golul lui Josimar ( care totusi a ramas un necunoscut si dupa acel mondial ). a fost un mondial al catorva goluri memorabile : mexicanul Negrete, Maradona cu Anglia, cu Belgia sunt doar cateva care-mi vin instantaneu in minte

Comenteaza