Don't Miss

Mondiale (7): bătrânul

By on 5 aprilie 2014, 16:36

Roger Milla prezintă toate semnele particulare ale africanilor care au uimit într-un fel sau altul fotbalul mondial. A venit de nicăieri şi a bătut în cuie nişte recorduri greu de egalat într-un moment în care mulţi îi sugerau să plimbe ursul. Vârsta din acte şi cea de pe teren nu au corespuns niciodată în cazul camerunezului, maturizat la vremea la care alţii deja nu-şi mai aminteau cum e pe teren.

Nici măcar numele nu corespunde cu cel din buletin. Pe Milla al nostru îl cheamă, de fapt, Albert Roger Mooh Miller.

Dincolo de golurile marcate în poarta României la mondialele din 1990, cea mai mare performanţă personală a atacantului a venit la următoarea ediţie a turneelor finale.

În 1994, Milla avea 42 de ani. Deja, la startul competiţiei, era cel mai bătrân fotbalist care a dat cu piciorul în minge într-un meci de mondiale dar camerunezul nu s-a oprit aici. A înscris împotriva Rusiei şi a devenit şi cel mai bătrân marcator de la turneele finale.

Să remarcăm că Roger Milla nu a stârnit prea multă vâlvă în perioada tinereţii, în care, totuşi a prins ceva transferuri pe la Monaco, Bastia sau Montpellier ci atunci când a decis că a venit vremea să se tragă mai aproape de casă şi juca în Reunion, la JS Saint-Pierroise sau Tonnerre Yaoundé, în Camerun.

Milla2008cropped

Comenteaza cu Facebook!

3 Comments

 1. gery76

  9 aprilie 2014, 02:41 at 02:41

  Foarte multi uita ca a facut un turneu foate bun si in 1982 atunci cand Camerun a terminat neivinsa intr-o grupa de foc cu Italia lui Rossi,Scirea sau Zoff si Bruno Conti[echipa ce avea sa devina campioana mondiala],Polonia lui Zmuda,Boniek,Smolarek si Lato sau peru lui Cubillias sau Oblitas.

  -Insa meciul din 1994 mie mi-a parut[cel cu Rusia]un mare ,mare blat cu Salenko marcand 5 goluri,iar Milla marcand la 42 de ani.

 2. Fenris

  11 aprilie 2014, 01:41 at 01:41

  Secondez la opinia lui gery. Desi pe atunci inca eram un pustan si nici nu imi puteam inchipui ca baietii aia de le puneam numele cu vopsea pe tricouri ar putea sa fie uneori doar niste actori cu crampoane, tot nu am putut sa cred scorul. Nu am vazut meciul in direct, insa cand am citit scorul pe nu stiu unde, m-a luat cu lesin.Nu se putea ca lesinata aia de Rusie sa dea 6 goluri Camerunului. Ok, amandoua erau deja eliminate, insa tot nu se putea.
  Ok, mai era si povestea din ’90, unde codasa grupei, URSS, ii dadea Camerunului 4 boabe. Iar meci care nu mai conta. URSS avea 2 infrangeri, camerun 2 victorii, si erau extremele grupei.

  • gery76

   11 aprilie 2014, 02:38 at 02:38

   Apreciez pozitia ta ,insa in 1990 antrenor la nationala statului Camerun era sovieticul Valeri Nepomniaci,iar la 4-0 pentru URSS si o eventuala infrangere a Romaniei sau Argentinei in meciul direct la mai mult de un gol ,URSS se califica in ooptimi[atunci se acordau doar 2 puncte la victorie].

   -De aceea din ’94 s-au acordat 3 puncte la victorie,sa nu mai fie cazuri precum in 1986 in Mexic ,atunci cand Uruguay s-a calificat in optimi cu 2 egaluri [1-1 cu Germania si 0-0 cu Scotia] si o infrangere ”groaznica”1-6 cu Danemarca lui Elkjaer Larsen ,Laudrup si Soren Lerby!

Comenteaza