Don't Miss

Mascotele Mondialelor: 1982 – Naranjito

By on 8 aprilie 2011, 13:40

Foto: hilosycruces.blogspot.com

Un leu, un băieţel cu burta goală, doi băieţei cu burţile goale, un băieţel dotat cu latigo şi panuelo. Pe scurt, mascotele mondialelor, din 1966 şi până în 1982. Turneul final din Spania a simţit nevoia de aer proaspăt. Băieţeii nici nu mai intrau în discuţie, iar animalele dădeau bine doar sub forma unei haine de blană. Nu e de mirare că mondialul din peninsula iberică a ales ca mascotă un fruct. Portocala Naranjito.

NARANJITO

Foto: en.wikipedia.org

A fost primul și ultimul fruct-mascotă din istoria celei mai tari competiții din fotbalul mondial. Naranjito înseamnă mica portocală, un fruct tradițional în Spania, în special în zona sudică. Un zâmbet larg, tricoul roșu al ibericilor peste portocaliul pielii, o minge în brațe. Portocala animată a respectat particularitățile mascotelor de până atunci și a avut destul de mult succes, dincolo de designul simplist și de abordarea copilărească.

DESIGN

Naranjito a costat doar 6.000 de euro (în pesetas, echivalentul din acel moment, bineînțeles). O sumă neglijabilă având în vedere că a vândut de milioane și că a fos atât imaginea mondialelor cât și a diferitelor produse comercializate în acea perioadă, de la ciocolată la sucuri răcoritoare sau gumă de mestecat. Designul lui Naranjito îi aparține desenatorului catalan José María Martín Sauri, mai cunoscut în Statele Unite pentru benzile desenate cu subiecte horror pentru tot felul de reviste.

ACTUALITATE

Pahar Naranjito

Foto: ebay.co.uk

Naranjito se vinde bine pe e-bay chiar și acum. Prețurile sunt în ton cu cele afișate pentru precedentele mascote, ba chiar un pic mai ridicate.

 • breloc de cauciuc – 32 euro
 • papușă originală – 100 euro
 • cană comemorativă – 35 euro
 • gumă de șters originală – 55 euro
 • pahar original – 30 euro

Naranjito a avut chiar și un show propriu la telvizor. Intitulat Fútbol en Acción (fotbal în acțiune) serialul animat a cuprins 26 de episoade a câte 20 de minute fiecare.

Comenteaza cu Facebook!

59 Comments

 1. budur

  9 mai 2011, 21:30 at 21:30

  de cehi mi=a placut in 96 cand au batut pe francezi

  • gery76

   10 mai 2011, 01:49 at 01:49

   I-a batut pe francezi care la acel turneu euro'96 si-au testat mai multe formule de echipa in pregatirea mondialului de la ei de acasa,mi-aduc aminte ca au jucat si Pedros si Loko si Dugary,iar in poarta apara titular Bernard Lama- pe cand peste doi ani la worldcup'98 in atac titular a jucat Gui'varch care paradoxal n-a marcat nici un gol tot turneul si celelalte solutii din atac au fost Henry si Trezeqet,iar in poarta locul a fost luat de Fabien Barthez.

 2. budur

  10 mai 2011, 20:08 at 20:08

  pedros a ratat 11m,stiu ca s-au executat enorm de multe 11m

 3. gery76

  11 mai 2011, 01:15 at 01:15

  Frumoasa echipa Cehiei cu Miroslav Kadlec cel care a transformat penalty-ul decisiv cu Franta in semifinale,un libero cu inceput de chelie ce si-a desfasurat cea mai mare parte a carierei in Bundesliga la Kaiserslautern,cu Poborsky cel care a marcat golul din sferturi cu un lob frumos intr-un meci in care portughezii au fost net superiori cu ocazii rarisime ale lui Sa Pinto,cu Patrick Berger ce a jucat in Anglia,cu Smicer la fel ce a jucat si el in Anglia si cu Nedved care nu mai are nevoie de nici o prezentare.

 4. budur

  11 mai 2011, 22:07 at 22:07

  cehii il mai aveau pe kouba,un portar foarte bun,pavel kuka,radoslav latal,jiri nemec,nemecek jucatori foarte buni

 5. budur

  11 mai 2011, 22:07 at 22:07

  am uitat de shuhoparek

  • gery76

   11 mai 2011, 22:48 at 22:48

   Kouba a avut un parcurs asemanator lui Kahn in 2002,a aparat bine si foarte bine pana in finala ,iar in finala a gresit decisiv la ''golul de aur'' marcat de Oliver Bierhoff.

   Latal mi-a stricat o depasare la Craiova ,plecasem cu prietenii de la TG-Jiu sa-i vedem pe Craiova cu Sigma Olomuc,am pierdut si umbrelele intr-un clinci pe tren,am ajuns totusi increzatori la meci si cine a fost cel mai bun de la cehi marcandu-ne golurile eliminarii………Latal .Si Latal si Nemec au scris istorie la Schalke contribuind din plin la castigarea cupei U.E.F.A impotriva lui Inter. Kuka a luat un titlu cu Kaiserslautern in Bundesliga -ce mai,toti erau niste profesionisti adevarati.

 6. budur

  11 mai 2011, 22:56 at 22:56

  acel meci cu craiova l-am vazut la tv.cehii aveau o echipa foarte puternica atunci.acuma sigma a decazut din pacate

  • gery76

   12 mai 2011, 02:07 at 02:07

   Ca a decazut Sigma Olomuc mai treaca -mearga,durerea mea cea mai mare este ca a ajuns Stiinta[ suna mai frumos] Craiova intr-o situatie pe care nu am crezut vreodata ca o s-o traim noi suporterii,pe langa dezastrul sportiv ,netrebnicul ce o patroneaza i-a luat acestei echipe si mandria cu care ne faleam atat noi oltenii ce-am iubit Stiinta,mandrie pe care n-au reusit sa ne-o ia nici Briegel,nici Brehme,nici Passarela,nici Bertoni,nici Tigana,nici Tresor.

   Se pare ca asta-i soarta echipelor cu adevarat de legenda ale provinciei aceeasi soarta ,ba mai rea avand-o si UTA sau Fc Arges.Pacat ,mare pacat, dar viata trebuie sa mearga inainte.

Comenteaza