Don't Miss

Mascotele Mondialelor: 1970 – Juanito Maravilla

By on 31 octombrie 2010, 10:18
Mundial_Futbol_Mexico_1970__Juanito_Mascot

Foto: supanet.com

Mexic 1970. Am fost şi noi acolo, chiar dacă Dobrin a făcut tuşa. Tot acolo a fost şi Juanito, pe care orice posesor de televizor l-a putut admira în voie. Băieţelul cu sombrero a fost mult mai îndrăzneţ şi mai agresiv decât strămoşul său din urmă cu 4 ani. Leul World Cup Willie a stat mai mult cu capul la cutie în timpul mondialelor din 66 şi poate fi admirat doar pe insignele sau prosoapele promoţionale care se mai vând încă prin anticariate sau pe internet. Juanito în schimb a fost prima vedetă adevărată de televiziune atunci când vine vorba despre mascote oficiale şi a bifat încă o premieră interesantă:  s-a văzut în culori la primul mondial transmis altfel decât în alb şi negru.

JUANITO MARAVILLA

juanito--mexico-1970-2651474

Foto: hubpages.com

Mexicanii au ales să nu urmeze linia britanică. Au abandonat ideea de mascotă-animal şi chiar au impus un trend preluat de următoarele mondiale dar şi de alte competiţii sportive majore: mascota mexicană a fost un băieţel cu sombrero, îmbrăcat în echipamentul de joc al ţării gazdă.

PUBLICITATE

Juanito şi-a atins scopul. A fost prezent la fiecare partidă a turneului şi în multe spoturi publicitare care au rulat înaintea, în pauza sau după meciurile turneului final. Juanito promova tradiţia locală dar şi mingea Adidas Telstar, primul balon oficial al unui campionat mondial, pe care mascota mexicană îşi odihnea piciorul.

REACŢII

1970_juanito

Foto: theworldcupsoccersite.com

Designul îi aparţine lui Mari Xus de la Linares şi a stârnit reacţii diverse. La vremea lui, Juanito a destins frunţile celor care nu vedeau nimic greşit în imaginea unui băieţaş dolofan căruia i se vede buricul. Prezentul îl priveşte un pic mai puţin amuzat: graşii în 2010 nu mai sunt atât de bineveniţi. Asta pentru că lupta pentru combaterea obezităţii ar avea nevoie de un Juanito un pic mai ponderat.

 • The Times (2006): Un tip de treabă dar mult prea dependent de fajitas (un fel de shaorma mexicană!). Juanito a fost grăsuţul vesel care ne-a întâmpinat la mondialul din Mexic, 1970.
 • The Guardian (2002): Din 1966, atunci când Anglia a dat startul mascotelor cu World Cup Willie, acestea au devenit o parte destul de enervantă a oricărei competiţii sportive majore. La început au părut inofensive precum ştrengarul Juanito de la mondialul mexican din 70 însă prezentul atacă agresiv. Doar costul de design plătit de FIFA pentru Ato, Niz şi Kaz se ridică la 400.000 de euro (mascotele mondialelor din Coreea şi Japonia). Închipuiţivă cam cât de multă vâlvă trebuie acum făcută în jurul lor pentru a se vinde suficient de bine şi pentru a scoate profit.

ACTUALITATE

Foto: ebay.com

Băieţelul Juanito se vinde şi azi. Preţurile sunt comparabile cu cele cerute pentru predecesorul său, leul Willie. Sumele sunt mai mari în cazul obiectelor care au fost fabricate în perioada mondialului din 1970 şi sensibil mai mici în cazul replicilor.

 • butoni pentru cămaşă imprimaţi cu Juanito – 20 euro
 • desfăcător de sticle – 9 euro
 • breloc de chei – 10 euro
 • insignă – 17 euro
 • mascotă din plastic originală – 175 euro

PREZENT

Asociat cu ghiduşia şi veselia, Juanito şi-a mai încasat câteva epitete, însă nu din „fabrică” ci ataşate retroactiv campionatului mondial din 70. Mascota binevoitoare a devenit un simbol al inocenţei şi al fair play-ului mai ales pentru că la turneul final sud-american nu a fost arătat niciun cartonaş roşu.

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. E.B.

  1 noiembrie 2010, 01:56 at 01:56

  Normal că n-a fost arătat nici un cartonaș roșu, că abia ce fusese introdus după circul lui Rattin de la Anglia- Argentina din 66. Arbitrii pare că erau oleacă dezorientați atuncea … deși existaseră eliminări, realizate pe cale bucală de domnii în negru (pe atunci fluierașii se îmbrăcau exclusiv în negru) cu îndemnuri stil "ieși afară, javră ordinară!" …

 2. gery76

  1 noiembrie 2010, 07:38 at 07:38

  Mexico'70 a ramas in istorie prin fenomenalul meci din semifinale intre R.F.Germania si Italia castigat in prelungiri cu 4-3 de Italia si in care inegalabilul Beckenbauer a jucat o buna parte din meci cu umarul dislocat prins intr-o esarfa alba.Meciul acesta ca si cel din sferturi unde nemtii au revenit de la 0-2 cu Anglia invingand in prelungiri cu 3-2 a aratat principala caracteristica a fotbalului german si anume incredibila putere de lupta si taria de caracter.De altfel cele mai frumoase meciuri din istoria mondialelor au fost R,F,G.-ITALIA 3-4 in '70 si R.F.G.-FRANTA 8-7 dupa penalty-uri in'82.

 3. Azazello

  19 noiembrie 2010, 16:19 at 16:19

  "Mascota binevoitoare a devenit un simbol al inocenţei şi al fair play-ului mai ales pentru că la turneul final sud-american nu a fost arătat niciun cartonaş roşu."

  Mexicul este situat in America de Nord!

 4. budur

  3 mai 2011, 20:43 at 20:43

  cred ca si acel brazilia-polonia 6-5 a fost un meci foarte frumos

Comenteaza