Don't Miss

Marile migraţii ale fotbalului

By on 29 iunie 2011, 12:05

Foto: myspace.com

Pasiunea fanilor nu are limită. Vin la stadion, cântă, se bucură şi suferă pentru ai lor. De obicei, doar nucleul galeriei umblă după favoriţi în deplasări. Fanii obişnuiţi aşteaptă cuminţi următorul meci de acasă. Sunt şi cazuri în care miza partidei îi transformă pe oaspeţi în gazde virtuale, iar pe cei care joacă pe propriul teren să se întrebe cum e posibil ca întregul stadion să îi huiduie non stop.

Istanbul Büyükşehir are o arenă imensă şi foarte puţini fani. Ei chiar s-au obişnuit să fie dominaţi acasă de rivalele Fener sau Galata. Nimic nu s-a comparat însă cu invazia fanilor lui Trabzon de anul trecut. Peste 60.000 de suporteri ai oaspeţilor au luat loc în tribunele Stadionului Olimpic (capacitate: 76.000 de locuri). Favoriţii trăgeau la titlu şi orice încurajare conta, mai ales atunci când gazdele nu au putut strânge mai mult de 1.000 de suporteri. Trabzon a câştigat cu 3-1, dar a terminat campionatul pe locul 2.

Foto: lanceactivo.com.br

Lille a stabilit, în 2005, recordul pentru cea mai mare audienţă acasă a unei echipe din Franţa în cupele europene. 76.000 de persoane au venit pe Stade de France, la meciul cu Benfica. Doar că oaspeţii au mobilizat peste 40.000 de fani, cu mult peste numărul celor care au susţinut gazdele.

Rivalităţile europene au un corespondent peste ocean. Duelurile dintre cluburile sud-americane scot la iveală pasiuni nebănuite. Aşa a fost şi pe 5 decembrie 1976, în semifinala campionatului, Fluminense – Corinthians. În urmă a rămas un record de Guiness Book şi un renume cu care fanii oaspeţilor se mândresc şi acum: „Invazia corintiană”. Cu două zile înainte de meci, peste 70.000 de suporteri din Sao Paolo s-au urcat în maşini şi microbuze şi au venit să îşi susţină favoriţii în duelul cu rivala din Rio de Janeiro. Cartea recordurilor a înregistrat evenimentul drept „cea mai mare migraţie, pe timp de pace, din istorie”! În tribunele Maracanei au fost peste 147.000 de suporteri. Meciul s-a încheiat 1-1, dar oaspeţii au câştigat la penalty-uri.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  30 iunie 2011, 17:07 at 17:07

  Superb ,Alex,acest tip de amanunte picante nu le gasesti in cele cateva zeci de carti de fotbal citite din scoarta in scoarta,despre mondiale,europene sau biografiile unor mari fotbalisti,de aceea articolele tale pe mine ma relaxeaza si mi-au dat tot timpul o stare de nou in privinta fotbalului atat de indragit dar atat de impregnat cu trivialitati si alterat de ura mai ales in fotbalul romanesc.

  Revenind la articol ,lumea fotbalului sud-american este una aparte pentru care de multe ori fotbalul este o chestiune de viata sau moarte,cum s-a intamplat in cazul retrogradarii lui River Plate cu orasul devastat si coicniri violente.

 2. alen

  1 iulie 2011, 00:53 at 00:53

  interesant si impresionant cu trabzonspor, n-am stiut..

  cat despre lille- benfica trebuie precizat ca n-a fost vorba de cine stie ce migratie fiind vorba de rezidenti portughezi din paris. In fapt fanii portughezi sunt printre cei mai reticenti la deplasari externe, nu cred ca s-au deplasat atunci mai mult de 2-3000 din portugalia.

  Desi nu e chiar la subiect, fiind vorba de un match pe teren neutru, trebuie amintita deplasarea Rangersilor la Manchester la finala Cupei Uefa cu Zenit din 2008. S-au estimat atunci 150.000 de scotieni.

  • gery76

   1 iulie 2011, 02:50 at 02:50

   Daca tot ne-am abatut putin de la subiect ,vreau sa-mi exprim admiratia pentru atmosfera mai mult decat decenta pe care au avut-o spectatorii vest-germani[ nu neaparat pentru ca sunt suporterul nemtilor in general] la world-cup'74 si la olimpiada '72 fata de fratii lor est-germani care chiar daca i-au invins pe plan sportiv pe vestici ,desi performantele vest-germanilor au fost pana la urma mult superioare[cel putin la mondiale] si in ciuda provocarilor evidente ale Estului la nivel politico-militar,au aratat ca sangele apa nu se face ,chiar daca in confruntarile inter-cluburi Esticii au manifestat o oarecare ostilitate.

Comenteaza