Don't Miss

Maradona din Riad. Povestea reuşitei de excepţie a lui Owairan

By on 20 noiembrie 2011, 14:25

Foto: en.wikipedia.org

Arabia Saudită a venit la mondialul din 1994 fără prea mari pretenţii. Era turneul de debut pentru o naţională cu prea puţină tradiţie fotbalistică, deloc cunoscută în lumea bună a sportului şi complet ignorată de celelalte participante. Candidată cu şanse mari la ultimul loc într-o grupă cu Olanda, Belgia şi Maroc, Arabia Saudită a uimit la competiţia din Statele Unite. Vedeta echipei, Saeed al Owairan, s-a remarcat în fiecare din cele patru meciuri ale saudiţilor şi a marcat un gol de poveste în urma căruia s-a ales şi cu o poreclă pe măsură.

Dacă Hagi era deja Maradona din Carpaţi, Saeed al Owairan a devenit Maradona al arabilor chiar în timpul turneului american. Numele de alint a venit după ce atacantul verzilor a marcat singurul gol al duelului cu Belgia şi a calificat Arabia Saudită în optimile de finală.

Foto: arriyadh.com

Owairan a pornit cu mingea la picior din apropierea propriului careu, a dribalt toţi belgienii întâlniţi în cale şi l-a executat pe celebrul Preud’homme cu o execuţie din alunecare la colţul lung. Bijuteria reuşită de Owairan a prins locul şase în topul celor mai frumoase goluri de la mondiale, într-un clasament realizat de FIFA.

În condiţii normale, Owairan ar fi ajuns la un club de top din Europa. Regulile saudite, asemănătoare celor din România de dinainte de 89, au făcut însă ca atacantul să joace doar în ţara natală, acolo unde şi-a început şi încheiat cariera la Al Shabab.

 

Turneul din SUA 1994 a scos la lumină şi alte talente ale fotbalului saudit, printre care portarul Mohammed Al-Deayea, sau fundaşii Abdullah Al Dosari şi Ahmed Madani. Singurul din acea generaţie care a reuşit să joace peste hotare a fost Sami Al Jaber. Atacantul şi-a peterecut 20 de ani la Al Hilal, dar a primit şi învoirea şeicilor pentru un împrumut  în Premier League, la Wolwerhampton.

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. Bogdan

    21 noiembrie 2011, 11:20 at 11:20

    Prea tare golul. Dovada de curaj, tehnica si forta.

  2. gery76

    22 noiembrie 2011, 02:53 at 02:53

    A fost un meci foarte ciudat acest Arabia Saudita-Belgia scor 1-0 ,meci in care belgienii, desi fusesera net inferiori in primele 2 jocuri din grupa[ Marocului ce avusese 2 bare prin ''veteranul'El-Haddaoui si talentatul Chauch,ca sa nu mai vorbim de meciul cu Olanda in care Preud'Homme i-a salvat in cel putin 5 situatii clare,marcand un gol extrem de norocos prin libero-ul Albert ]acumulasera 6 puncte,iar in meciul cu sauditii belgienii au inceput fara 4 titulari de drept si anume Emmers,Borkelmans,Grun si ''naturalizatul''Weber,dar cu toate acestea belgienii paradoxal au avut cel mai ofensiv joc de la acel mondial,insa portarul Al-Deayea a intrat definitiv in istoria fotbalului saudit prin interventiile extraordinare avute si astfel Belgia ,in loc sa intalneasca Suedia in optimi,a intalnit Germania care n-a iertat-o 3-2 in optimi intr-o victorie mult mai clara decat o arata scorul!

Comenteaza