Don't Miss

Manual de bună purtare în caz de retrogradare

By on 17 iulie 2014, 11:26


Am retrogradat! Acum ce facem?!? O constatare dură dar reală pe care orice conducător de club din oricare campionat din lume o face imediat ce echipa sa părăseşte primul eşalon fotbalistic. Nu e uşor, să recunoaştem! Toată lumea vrea în liga mare. Toţi vor o bucăţică din atenţia fanilor, vor adversare care să le umple stadionul, vor contracte publicitare cât mai grase, expunere şi, de ce nu, măcar vreo câteva tururi de antrenament prin cupele continentale. Unele cluburi retrogradate îşi acceptă cu greu statutul iar deciziile luate din acel moment înainte le pot pecetlui soarta.

Au existat atâtea formaţii care, odată retrogradate, nu doar că nu s-au mai întors în prima divizie, ba chiar s-au afundat din ce în ce mai mult în ligile inferioare.

Mai jos sunt câteva sugestii pentru o bună manageriere a celui mai urât moment care se poate întâmpla în istoria clubului. Nu prea se aplică în cazul englezilor, cei care au organizat Premier League pe modelul unei societăţi pe acţiuni şi au grijă financiar şi de retrogradate dar nici pentru campionatele în care patronii au puteri dincolo de reguli sau lege (să nu zicem de România sau Ucraina).

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. Romeo

  17 iulie 2014, 15:56 at 15:56

  în Estul Europei majoritatea echipelor retrogradează atunci când banii sunt insuficienți. Ați văzut câte echipe care au retrogradat în Romania in ultimii ani nu mai există ? Urzicuțele, Otopenii, Corona, Sportul, FC Național, U Craiova, FC Timișoara și mai căutați voi. Revenirea se face atunci când există banii de promovare, iar la noi cine nu vrea nu promovează. Nu vrea pe bune, nu așa că se găsește câte unul să păcălească suporterii cu promovarea. Deci, important este să vezi ce bani ai disponibili (ASA, Rapidul vor fi cu probleme) și apoi promovarea nu este grea, mai trebuie să ai jucători (minus cei care pleacă).

  • Bumbar

   17 iulie 2014, 16:06 at 16:06

   Din pacate asta se intampla si la noi in Romania,echipele de traditie precum Universitatea Craiova,Poli Timisoara,Rapidul(dar care acum a revenit)sunt nerespectate sa zic asa,totusi o echipa are un nume,au fost patroni care si-au batut joc de echipe de traditie din fotbalul romanesc si care au dus la formarea unor echipe sau promovarea unor echipe care nu strang nici 500 de oameni la stadion,vezi cazul celor de la Corona,Viitorul,Sageata,ACS…Dar si echipele care totusi au continuitate in Liga 1,echipe iubite de fani care nu o duc bine,precum Otelul,Universitatea Cluj chiar si FC Brasov…

 2. Chris

  4 august 2014, 22:18 at 22:18

  Iti dai seama ce inseamna 1.5 milioane de lire pentru un club de liga a 5-a in conditiile in care in League 2, a 4-a liga din Anglia, cu buget de 500.000 de lire pe an, traiesti binisor, asta in conditiile in care nu faci achizitii pe bani, doar liberi de contract si tineri.

Comenteaza