Don't Miss

Loteria departajării la Euro. Preview înainte de sferturi

By on 21 iunie 2012, 19:22
Foto: uefa.com

Am terminat cu grupele, acum vin fazele eliminatorii. Odată cu ele vine şi ameninţarea penalty-urilor de departajare, un sistem pentru care nu avem alternativă oricât de mult l-ar demoniza unii. Istoria şi-a creat favoritele ei şi în ceea ce priveşte rezistenţa la tensiune psihică, iar nemţii sunt renumiţi pentru sângele rece în duelurile unu contra unu. Cum stau însă celelalte naţionale calificate în sferturile de finală ale Euro 2012?

Analiza eficienţei de la punctul cu var ne poate indica ce selecţionată nu va fi chiar aşa stresată dacă meciul dă semne că va trece de prelungiri  şi care dintre ele ar prefera să decidă partida înaintea penalty-urilor.

Cehia este una dintre echipele cu procentaj ireproşabil. A trecut prin trei loterii de departajare şi le-a câştigat pe toate trei. Cehii au transformat toate cele 20 de lovituri pe care le-au executat. Adversara din sferturi, Portugalia, stă şi ea destul de bine. Are două partide decisive decise la penalty-uri, ambele câştigate, dar scârţâie un pic la eficienţă: lusitanii au ratat 3 din cele 12 lovituri de pedeapsă pe care le-au executat.

Nemţii au pierdut o singură dată la departajare. Din şase ocazii au mers mai departe de cinci ori. Au 28 de lovituri executate şi doar 2 ratate. Adversara Grecia, dacă va fi în stare, va încerca să nu ajungă la penalty-uri. Elenii nu au nicio experienţă de acest gen la europene sau mondiale.

Spaniolii sunt imprevizibili. Cu ei nu se ştie niciodată ce urmează să se întâmple iar cifrele confirmă această realitate. Au şase partide decise la departajare, au câştigat de trei ori, au pierdut de trei ori şi au ratat 7 lovituri dintr-un total de 27. Francezii au o statistică aproape trasă la indigo: trei dueluri câştigate la penalty-uri, trei pierdute şi 6 ratări din 31 de lovituri.

Anglia-Italia este sfertul de finală al echipelor care nu-şi păstrează cumpătul. Pentru englezi, loteria departajării a fost aproape întotdeauna un coşmar. Au câştigat una singură din şase posibile şi au 10 penalty-uri ratate dintr-un total de 31. Italienii au câştigat de două ori din şapte încercări cu un procentaj la fel de slab la transformări: 11 ratări din 37 de execuţii.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. alex

  21 iunie 2012, 20:06 at 20:06

  nu istoria executa penalty:d

 2. Saaid

  21 iunie 2012, 21:45 at 21:45

  nu executa dar cine uita de ea e condamndat sa o repete

 3. gery76

  22 iunie 2012, 01:42 at 01:42

  -Sunt fan-ul nemtilor si asta nu mai este nici secret,insa marea problema actuala a Germaniei este aceea ca desi au crescut in spectaculozitate,au pierdut mult in puterea de concentrare,au devenit putin cam labili in situatiile critice,acolo unde in anii ’70,’80,’90 erau stapanii lumii nu mai vorbesc de loviturile de la 11m,unde dupa ratarea unui penalty de catre Stielike la worldcup’82 in semifinalele cu Franta ,dar s-au calificat in finala dupa 2 interventii senzationale ale lui Schumacher,au urmat patru calificari uimitoare la penalty-uri in ’86 -sferturi cu Mexic tara gazda,Anglia in semifinale ’90,Anglia pe terenul lor semifinale’96 si Argentina in 2006 ,fara ca Germania sa rateze vreun penalty,ceea ce este uluitor avand in vedere tensiunea meciurilor respective.
  -Semnul de intrebare a venit la worldcup2010 atunci cand in meciul cu Serbia,Podolski a ratat un 11m in timpul meciului pierdut pana la urma ,iar ultimul semnal a fost acela din finala cu Chelsea,dupa ce Neuer si compania umilise Realul tot dupa 11 m.
  -Explicatia mea este una singura,jucatorii 1/2 germani sau cei care au nationalitate germana[ Podolski,Ozil]dar care nu prea au sange german ,desi au un talent mult peste medie si chiar daca au ”prins”mentalitatea germana,n-au totusi acea TARIE MENTALA pe care o are un neamt 100%.[este parerea mea si mi-o asum ].

 4. alen

  26 iunie 2012, 21:20 at 21:20

  gery

  asta ma gandesc si eu.. Odata cu internationalizarea fotbalul german parca a mai pierdut din precizie la punctul cu var. Le raman totusi portarii, mereu bine pregatiti la penaltyuri

Comenteaza