Don't Miss

Longeviate şi nu prea

By on 4 iunie 2011, 09:19

Foto: sport.bzi.ro

Sepp Blatter s-a reales la cârma FIFA. Dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut, elveţianul va conduce forul mondial până în 2015, atunci când va împlini aproape 80 de ani. O performanţă greu de egalat, mai ales că la mijloc se află cel mai important fotoliu din fotbalul internaţional. Blatter îşi va încheia mandatul de preşedinte FIFA după 17 ani în această poziţie. O performanţă demnă de admirat, însă nici pe departe un record de longevitate.

Predecesorul său, Joao Havelange, s-a aflat la conducerea FIFA din 1974 şi până în 1998, adică pentru 24 de ani şi a rămas în analele forului mondial pentru transformarea turneelor finale în evenimente comerciale de talia Jocurilor Olimpice.

Foto: belgium.worldcupblog.org

Înaintea brazilianului Havelange a fost un englez, Stanley Rous, care şi-a petrecut tot 24 de ani la şefia FIFA. Rous a patronat primul mondial transmis în culori (Mexic, 1970).

Cel mai longeviv preşedinte FIFA este, însă, Jules Rimet. Francezul a condus federaţia internaţională de fotbal timp de 33 de ani şi este părintele campionatelor mondiale, primul organizator al unui turneu final, cel din Uruguay 1930.

Rodolphe William Seeldrayers este cel ma ghininist şef al fotbalului mondial. Belgianul a preluat mandatul în 1954 şi a murit un an mai târziu. A fost ales membru-postum al Comitetului Internaţional Olimpic, acolo unde locul său nu mai este scos la alegeri niciodată.

Primul preşedinte şi fondator al FIFA a fost Robert Guerin, un francez care a stabilit şi păstrează până în prezent şi un alt record. La 28 de ani, Guerin este cel mai tânăr preşedinte ales şi a deţinut această funcţie pentru doar doi ani.

Comenteaza cu Facebook!

One Comment

  1. gery76

    4 iunie 2011, 17:04 at 17:04

    Cel mai important presedinte al F.I.F.A ramane indiscutabil Jules Rimet care s-a batut cu atata ardoare pentru organizarea mondialelor ,povestea celui din 1930 fiind incredibila cu traversarea oceanului pe transatlanticul ''Conte Verde'' de catre echipele europene,inclusiv Romania, cu ''botezul Ecuatorului'' sau cu inaugurarea stadionului ''Centenario''din Montevideo desi betonul constructiei nici nu se uscase.

    Un alt moment memorabil cu Jules Rimet este cel din finala mondialului din 1950 dintre Brazilia si Uruguay cand s-a jucat stil turneu si Brazilia avea nevoie de un meci egal pentru a deveni campioana mondiala.La scorul de 1-1 Rimet a coborat din inaltul tribunei oficiale cu scopul de inmana medaliile de campioni brazilienilor intr-un vacarm de nedescris,a intrat pe tunel ,iar cand a urcat la nivelul terenului era o liniste mormantala deoarece uruguayanul Ghiggia marcase in poarta lui Barbosa cu zece minute inainte de final aruncand Brazilia intr-un ocean de tristete cu zeci de mii de chitare abandonate si sute de mii debrazilieni cu ochii in lacrimi.

Comenteaza