Don't Miss

Localnicii

By on 5 mai 2011, 11:49Foto: football.co.uk

Gorka Iraizoz, Gaizka Toquero, Koikili Lertxundi,  Ustaritz Aldekoaotalora, Fernando Amorebieta, Mikel San José, Ander Iturraspe, Pablo Orbaiz şi aşa mai departe. Sunt doar câţiva din jucătorii lui Athletic Bilbao. Am înşirat numele de mai sus pentru că ele ilustrează politca centenară a clubului: la Athletic joacă doar fotbalişti din Ţara Bascilor. Athletic Bilbao este cel mai cunoscut club din lume pentru care specificul local a primat în faţa oricărui alt argument sportiv. Asta pentru că sigur s-ar fi găsit vreun camerunez mai talentat decât Jon Aurtenetxe, vreun francez mai rapid decât Urko Vera sau vreun neamţ mai bun marcator Ibai Gómez.

Bilbao este cel mai cunoscut club care joacă doar cu localnici, dar nu este şi singurul.

Foto: cdg.theoffside.com

Eibar din liga a doua spaniolă a aplicat şi ea aceeaşi politică, dar în ultima vreme a lăsat-o mai moale. Din lotul actual fac parte ivorianul Lago Junior (împrumutat de la Numancia) dar şi olandezul Vincent Weijl.

Club Deportivo de Guadalajara are 105 ani de la înfiinţare şi tot atâţia în care a evoluat doar cu jucători mexicani în lot. Culorile clubului sunt cele de pe drapelul naţional al Mexicului, roşu-alb-verde, iar palmaresul este de invidiat: 11 titluri de campioană, plus altre 13 la amatori (din 1906 până în 1950). Aici a jucat Javier „Chicharito” Hernandez înaintea transferului la United, dar şi Carlos Vela, Carlos Salcido sau Omar Bravo.

Foto: blog.espol.edu.ec

Club Deportivo El Nacional este o prim-divizionară ecuadoriană pentru care mândria naţională se reflectă în lot. Gruparea este condus de armată iar jucătorii trebuie să aibă talent, dar sunt obligaţi să fie ecuadorieni pur sânge ca să aibă vreo şansă să joace pentru „Puros Criollos”. De aici l-a pescuit Villarreal pe Antonio Valencia, actuala vedetă a lui Manchester United. Nacional are 13 titluri câştigate în cei 47 de ani de existenţă.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  5 mai 2011, 16:25 at 16:25

  Tot respectul pentru un club ca Athletic Bilbao ce a reusit sa-si mentina aceasta traditie unica, spre deosebire de cealalta echipa basca Real Sociedad la care a jucat si al nostru oltean Craioveanu[ mult mai valoros decat l-a mediatizat presa noastra sportiva mai indragostita de ''printu''cristea sau ''mucles ''apostol] care a renuntat de mult la valorile patriotismului local.

  Athletic Bilbao este un club ce se bucura pe buna dreptate de respect in toata lumea buna a fotbalului.

 2. alen

  8 mai 2011, 13:40 at 13:40

  subscriu Gery :))

 3. ttrex

  16 octombrie 2011, 21:55 at 21:55

  din acest an au antrenor argentinian-marcelo bielsa si un jucator dn venezuela-fernando amorebieta

  • xar20

   16 martie 2012, 01:24 at 01:24

   Si Bixente Lizarazu era francez. Nu asta conteaza. Conteaza sa ai radacini puternic basce. Ceea ce este cazuil lui Amorebieta. Iar faza cu antrenorul nu e valabila. Regula orignilor se aplica doar pentru jcuatori. In istoria ei, Athletic i-au avut antrenori pe: Jupp Heynckes (neamt get beget), Luis Fernandez (fost international rancez) si multi antrenori englezi pe la inceputul existentei clubului.

Comenteaza