Don't Miss

Klose. Golgeterul Mondial

By on 4 iulie 2010, 19:02

Foto: TopNews.in

Miroslav Klose e la fel de neamţ precum Mesut Ozil, Piotr Trochowski sau Mario Gomez, asta ca să numim alţi câţiva internaţionali din lotul Panzerelor aflat la Mondiale. Klose s-a născut la Opole, un oraş din sudul Poloniei, situat pe râul Oder. Dacă prin născare nu e neamţ, este totuşi prin cetăţenie şi se pregăteşte să devină german în adevăratul sens al cuvântului printr-un record. „Germanul Miroslav Klose, golgeterul all-time al Mondialelor”, „Neamţul Klose, cel mai prolific marcator din istoria Mondialelor”. Şi nu e puţin lucru.

Maradona, Pele, Eusebio şi alţii. În 80 de ani, fiecare echipă calificată la Mondiale şi-a adus între 4 şi 10 atacanţi în lot. Fiecare cred că a sperat să fie el. Golgeterul. Deocamdată EL e Ronaldo, brazilianul, cu 15 goluri şi ar putea să rămână acolo dacă Miro Klose nu marchează de 2 ori în următoarele două meciuri ale Germaniei (semifinala, plus finala sau finala mică). Deocamdată, neamţul născut în Polonia este pe locul 2 la egalitate cu un alt german, legenda Panzerelor, Gerd Muller, cu 14 reuşite. Undeva în spate, pentru a da greutate clasamentului, Just Fontaine, 13 goluri şi Pele, 12 reuşite.

Foto: Wikipedia

Dar iată povestea mondială a lui Klose. A debutat la un turneu final în urmă cu 8 ani, în Coreea şi Japonia. A jucat 7 meciuri şi a înscris 5 goluri, toate în faza grupelor. Trei cu Arabia Saudită, unul cu Irlanda şi unul împotriva Camerunului. În optimi, sferturi, semifinală, finală nu a mai înscris chiar dacă a fost titular în fiecare dintre aceste meciuri. Al doilea turneu final din carieră, Germania 2006 a venit cu alte 5 goluri în contul lui Klose. 4 în grupă (două în poarta Costa Ricăi şi tot două cu Ecuador) şi unul în sferturi cu Argentina. În optimi, semifinală şi în finala pentru locurile 3-4 nu a înscris.

Africa de Sud 2010. Miroslav Klose are 32 de ani. Ultima şansă faţă în faţă cu obiectivul oricărui atacant care vrea să scrie istorie cu mâna lui. Ronaldo are 15 goluri la mondiale. El are nevoie de alte 5 să îl egaleze, de 6 să fie number one absolut. Până în acest moment, Klose a dat 4. Unul în grupe cu Australia şi 3 (trei) în fazele eliminatorii. Unul în optimi cu Anglia şi două în sferturi cu Argentina.

Concluziile sunt destul de evidente. În primele două turnee, Klose a marcat mult în faţa echipelor slab cotate şi deloc în meciurile tari ale Germaniei, chiar dacă a fost titular. În Africa de Sud, Klose a făcut exact invers.

La 32 de ani, Klose ştie că mai are în faţă doar două meciuri la un turneu final. E greu de crezut că va mai juca titular (sau va fi măcar rezervă) la CM 2014. Aşadar, prima prima piatră de încercare vine odată cu duelul din semifinala cu Spania. Două goluri şi e nemuritor. Cel puţin până când se va naşte un alt Ronaldo.

ASCULTAŢI ARTICOLUL:

[audio:4.mp3]

Comenteaza cu Facebook!