Don't Miss

Istoria fotbalului văzută prin plasa porţii

By on 17 noiembrie 2014, 09:47

Şabloane: a trimis balonul în plasă, a scuturat plasa porţii adverse, a scos balonul din plasă şi aşa mai departe. Plasa porţii există pe teren, dar şi în vocabularul comentatorilor de fotbal. Ne-am obişnuit cu ea acolo, întinsă şi frumoasă, ancorată din spate şi scuturată de câte un balon, din când în când. Plasa porţii pare la fel de veche ca fotbalul însuşi, dar lucrurile stau un pic altfel: Sheffield FC, cel mai vechi club din lume, a jucat 33 de ani fără să trimită vreun balon în plasa porţii adverse pentru simplul motiv că respectiva poartă nu avea nicio plasă!

1 ianuarie 1890

Până la această dată, poarta însemna doar un dreptunghi de lemn, plasat în acelaşi loc al terenului ca şi astăzi. Plasa care îi dă formă, personalitate şi în care se rostogoleşte magistral balonul a apărut abia atunci, în prima zi a lui 1890, în Anglia. Nottingham Forrest şi Bolton Wanderers sunt primele două echipe care au jucat vreodată cu plase la porţi. Şi numele inventatorului a rămas în istorie.

John Brodie a fost un inginer britanic aflat în fruntea curentului care promova casele din prefabricate. A inventat plasa porţii după ce a asistat la un meci al lui Everton pe Goodison Park şi încheiat cu o adevărată revoltă din cauza unui motiv frecvent în acele vremuri: a intrat sau nu mingea în poartă!?! Brodie a patentat conceptul de plasă a porţii în 1889 şi l-a considerat cel mai util lucru inventat în întreaga sa carieră, chiar dacă pe lista realizărilor se numără proiectarea unuia dintre cele două tuneluri Mersey din Liverpool, sau consilierea guvernului din India pentru dezvoltarea modernă a capitalei New Delhi.

Din 1892 plasa porţii a devenit obligatorie.

 

 

 

Comenteaza cu Facebook!

12 Comments

 1. gery76

  7 martie 2011, 20:48 at 20:48

  alen

  Apropo de plase tot ce am gasit in lucrarea de capatai al lui George N. Gherghe ,''Regulamentul jocului de fotbal comentat''aparuta in 1964 si care este foarte complexa este detaliul care spune ca'' de stalpii portii ,bara transversala si pamant ,in spatele portilor se fixeaza plase care trebuie sa fie sustinute in mod corespunzator si asezate astfel ,incat sa nu-l jeneze pe portar.Materialele -permise pentru confectionarea plaselor portilor sunt canepa,iuta sau nailonul[dar firele de nailon nu pot fi mai subtiri decat cele de canepa sau iuta].

 2. alen

  8 martie 2011, 01:56 at 01:56

  gery

  la bucuresti gabauer a adus intaia minge. De medicul araden am citit si eu.. la dunare si mare vasele cu marinari englezi au oferit primele demonstratii mai devreme, cum bine ai zis.

Comenteaza