Don't Miss

Istoria fotbalului românesc (IV): Carmen, Mociorniţa, dublura şi controversele

By on 22 mai 2013, 09:52


Foto: gsp.ro

Foto: gsp.ro

Istoria îndepărtată a fotbalului românesc propune un nume de care a auzit toată lumea. Carmen Bucureşti are o istorie adânc înfiptă în pământul pietros al trecutului dar vine la pachet şi cu o confuzie uşor de preluat din mers.

Acea Carmen de dinainte de Război nu are nimic de-a face cu echipa care a străbătut conflictul şi l-a depăşit apoi ca una dintre cele mai tari grupări din fotbalul românesc.

Bineînţeles, restauraţia de după 45 nu a fost una deloc paşnică!

Ionel Mociorniţa, preşedintele-antrenor de la Carmen, a refuzat de a-şi aduna elevii, plecaţi în vacanţă, pentru a juca, pe 30.12.1945, cu Dinamo Tbilisi, sosită în România, tocmai când iarna se aşezase de-a binelea în Bucureşti, pe 11 decembrie. Reuss (preşedintele comisiei care conducea federaţia) a fost cel care a încercat să apere pe Carmen (vezi ştirea din „Gazeta sporturilor” din 28.02.1945, care ne spune că printr-un un vot 3-2, împotrivă fiind reprezentanţii CGM şi OSP, Aurel Kahane şi Aurelian Pavel, Comisia Interimară a FRFA a decis intervenţia la CGM în favoarea „tăbăcarilor” şi probabil
acest lucru i-a fost fatal). Reuss se baza pe intervenţia sa pentru unificarea celor două organisme de conducere a sportului, care de fapt nu prea mai avea rost, pentru că zarurile fuseseră deja aruncate în favoarea OSP-ului. Oricum însă, Carmen a mai supravieţuit un an şi jumătate, poate şi datorită lui AlexandruReuss.

Cine era actuala Carmen? Originile par destul de încâlcite.

Gruparea (n.n. Mociorniţa) a fost înfiinţată din fosta grupare Ion Dona (n.n. probabil frate sau rudă cu Mitică Dona, despre care povestesc publicaţiile sportive de la începutul secolului al XX-lea). Echipa a  câştigat campionatul categoriei aII-a a fost avansată în categoria promoţie, de aci – campion a fost avansată la onoare, unde graţie marilor succese a trecut în divizia C”. Mociornita a fuzionat apoi cu echipa Spitalului Colţea şi a devenit FC Colţea, club alături de care s-au regăsit mulţi simpatizanţi legionari.

Abia din 1940 a luat numele Carmen iar din 1941, Ion Mociorniţa, un patron căruia îi putem regăsi lense corespondent în zilele noastre, s-a angajat să facă din echipa sa cea mai tare grupare românească.

În 1946-47, Carmen Bucureşti a terminat pe locul secund în campionat, cea mai bună performanţă obţinută chiar în anul în care clubul serba 10 ani de existenţă. A fost şi ultimul pentru că în aceeaşi vară Carmen a fost desfiinţată şi înlocuită cu ASA, viitoarea Steaua. Ne-a lăsat moştenire nume precum Baratky sau Angelo Niculescu şi regretul Phoenix-ului care a obosit să mai renască din atât de multă cenuşă.

Desfiinţarea a avut ca punct de pornire trecutul legionar dar ultima picătură din paharul răbdării comuniste a fost meciul cu Ciocanul, câştigat de Carmen cu 6-0, o partidă în care jucătorii câştigătoarei au încercat să-i distreze pe cei 20.000 de spectatori.

La meciurile amicale pe care le disputam în provincie, uneori, spre finalul meciurilor, exersam o scenă care făcea deliciul publicului. Constituiam câte un cerc imaginar din jucătorii noştri şi pasam mingea între noi prinzând câte unul sau doi adversari la mijloc. Acelaşi lucru l-am făcut şi atunci, contra lui Ciocanul. După două situaţii în care ne-am ridiculizat adversarul, cei de la Ciocanul au refuzat să ne mai atace şi s-au retras în propria lor jumătate de teren. În acel moment, Bazil Marian s-a aşezat cu fundul pe minge. (Angelo Niculescu)

După această demonstraţie de forţă Carmen a mai jucat un singur meci, cel cu Juventus.

După dezbateri de 2 ore în care s’a studiat situaţia actuală a footbalului, s-a comunicat presei  excluderea grupării Carmen din cadrele F.R.F.A., cerându-se OSP-ului radierea susnumitei grupări din Organizaţia Sportului Popular. Considerăm măsura luată ca una care duce la lichidarea unui cuib de duşmani ai poporului sub denumirea de grupare sportivă. (Comunicat FRFA în Sportul Românesc)

Jucătorii nu au avut de suferit pentru că „sunt fii de muncitori şi ţărani, deci sunt ai poporului şi sunt deslegaţi din oficiu de orice obligaţie faţă de această grupare şi  grija FRFA va fi de a le asigura viitorul corespunzător posibilităţilor fiecăruia”.

Angelo Niculescu mărturisea că decizia excluderii fusese luată direct de Ana Pauker şi, am adăuga noi, la presiunea altui şef comunist venit pe tancuride la ruşi, generalul Dumitru Petrescu Griviţa, cel care conducea pe AS ArmataBucureşti. De altfel, Carmen rămăsese singura echipă care, deşi făcea partea din Resortulrural-urban al OSP, se declara profesionistă, din toată DiviziaA, unde chiar şi ITAArad se „revendica” drept sindicalistă.

„Reacţionarii” au fost, aşadar curăţaţi. Locul rămas gol a fost umplut rapid cu noua senzaţie a maselor, invenţia comunismului nu doar în România ci în toate republicile puse cu botul pe labe de ursul sovietic: echipa armatei!

Citatele sunt preluate din “Istoria Fotbalului Românesc, vol II”, o carte de Mircea Angelescu şi Dan Ov. Cristea pe care o recomand cu căldură tuturor celor care doresc să parcurgă la pas drumul fotbalului de la origini şi până la prezent.

Comenteaza cu Facebook!

12 Comments

 1. petru

  22 mai 2013, 20:37 at 20:37

  comunistii au facut enorm de mult rau

 2. alwn

  3 iunie 2013, 03:11 at 03:11

  Carmen nu a fost infiintata de Mociornita. Si este de fapt mult mai veche, dateaza din 1922. Iar Coltea n-a fost echipa spitalului.. In fine

  • Alex Buturugeanu

   3 iunie 2013, 10:45 at 10:45

   @alwn:disqus: tocmai, daca citeai articolul descopereai ca acea Carmen din 22 e o ALTA echipa. Nicio legatura cu cea condusa de Mociornita.

   deasemenea, nu confunda FC Coltea, infiintata la 1913 si desfiintata la 1931 (botezata dupa strada Coltea) cu echipa spitalului care se numea tot FC Coltea.

  • Alex Buturugeanu

   3 iunie 2013, 10:45 at 10:45

   @alwn:disqus: tocmai, daca citeai articolul descopereai ca acea Carmen din 22 e o ALTA echipa. Nicio legatura cu cea condusa de Mociornita.

   deasemenea, nu confunda FC Coltea, infiintata la 1913 si desfiintata la 1931 (botezata dupa strada Coltea) cu echipa spitalului care se numea tot FC Coltea.

 3. alwn

  3 iunie 2013, 16:19 at 16:19

  echipa Carmen s-a infiintat in 1922 si a fost preluata de Ionel Mociornita in 1939. Practic Mociornita a avut alta echipa, cea provenita din gruparea Ion Dona iar in 1939 s-a transferat cu arme si bagaje la Carmen. Am scris despre adevarata origine aici: http://www.sport365.ro/forum/istorie-statistica/4482-carmen-bucure-ti-9.html

 4. alwn

  3 iunie 2013, 16:22 at 16:22

  nu cred ca au fost 2 echipe Coltea Bucuresti. Nu stiu de unde ai scos echipa Coltea apartinand spitalului

 5. alwn

  3 iunie 2013, 16:26 at 16:26

  Adevarata origine a clubului Carmen.
  Oriunde cauti -carti/ internet- se acrediteaza ca gruparea ar fi aparut in anul 1937 sub numele de ASPI Mociornita. Chiar si excelenta lucrare Istoria Fotbalului Romanesc, unde i s-au dedicat numai putin de 8 pagini, nu elucideaza corect originea gruparii. Anul 1937 a coincis ce-i drept cu aparitia lui ASPI Mociornita in sistemul divizionar, anume in divizia C. Numai ca o grupare nu apare neaparat odata cu promovarea in divizia C si mai mult ASPI Mociornita a fost o grupare diferita de Carmen.
  In realitate Carmen s-a infiintata in 1922 in cartierul Lemaitre (Timpuri noi) de catre fratii Tudor si Paul Niculescu. A fost o obscura grupare de cartier cum apareau atatea la vremea respectiva. S-au afiliat la FSSR in 1924, iar in primavara lui 1925 jucau prima data intr-o competitie oficiala, categoria III a districtului Bucuresti. Echipa va duce o existenta obscura in anonimatul Districtului Bucuresti, reusind de multe ori sa stranga cu greutate 11 oameni pe teren, fiind in lipsa permanenta de mijloace financiare. Clubul aflat pe punctul sa dispara este salvat prin eforturile unui membru mai cu dare, D. Dumitru Mateescu.
  O formula de inceput pentru sezonul 1925/1926 arata cam asa:
  Oracescu- M Apostol, Schreibann- Grozavescu II, Georgescu, Iordanescu- Macri, Grozavescu I, Manolescu, Paul si Tudor Niculescu.
  Practic perioada 1925-1939 a insemnat un traseu mediocru in categoriile inferioare ale districtului Bucuresti, echipa ratand chiar si participarea in sezonul 1935/1936 datorita situatiei materiale precare.
  Destinul obscurei Carmen se impleteste cu cel al familiei Mociornita in 1939. Deci contrar credintei populare Carmen nu a fost infiintata de familia Mociornita, aceasta avand o alta echipa numita ASPI Mociornita, incepand cu 1933. Dupa o fuziune nereusita cu cei de la Coltea urmata de retrogradarea din Div B la capatul sezonului 1938/1939, Ionel Mociornita si cei mai buni jucatori ai gruparii Mociornita se transfera la Carmen, cu aceasta ocazie fiind preluata si conducerea echipei de catre tanarul Ionel, pe atunci in varsta de 22 de ani. Cum numele de Carmen aparuse in fotbalul bucurestean inca de la mijlocul anilor ’20 este putin probabil ca gruparea sa se fi inspirat dupa numele vreunei posibile amante a lui Ionel Mociornita (n. 1917). Probabil ca misterul originii acestui nume a disparut odata cu cei 2 frati Niculescu, cei care au infiintat echipa.
  Formula cu care castiga Cupa Loghin, in luna august 1939, imediat dupa transferul grupului Mociornita:
  Nicolae – Tirvilei, Rossler- Silvestru, Turek, Tudorel- Dona, Bonatiu, I Mociornita, Sosner, Faleian; Antrenor Rudy Wetzer
  (cu numele ingrosate jucatorii tocmai transferati de la ASPI Mociornita)
  Prima editie dupa preluarea de catre Mociornita aduce in 1939/1940 o promovare in categoria I a Bucurestilor si ascensiunea incepea.
  In 1940/1941 castiga categoria I dupa un turneu de baraj cu Distributia si Vergu. Distributia a contestat la comisii, dar pana la urma Carmen a fost declarata campioana Bucurestiului.
  Dupa razboi, fiind una dintre putine echipe care mai avea finantare a reusit sa transfere jucatori de valoare si sa domine fotbalul din capitala, participand la prima ediţie a Diviziei Naţionale disputată după încheierea războiului. Rămâne legendară disputa fotbalistică cu echipa baronului Neumann, ITA Arad. Benefiiciind de serviciile antrenorului Steinbach şi a unor jucători valoroşi precum N. Simatoc (de la Ripensia, venit in 1941), I. Siclovan (de la Gloria Arad(, Bazil Marian (de la Mica Brad, venit in 1941), Covaci, Torjoc, Tr. Iordache, V. Stănescu, I. Fabian II, Toth III, G. Popescu (consacrat la Sportul Studentesc), Ion Panait, Caius Novac (de la Venus), Farkas, C. Marinescu (venit in primavara lui 1946), Vasile Coman (de la Ripensia) echipa industriaşului bucureştean a incercat sa tina pasul, fara succes ,cu marea ITA.
  În etapa a 19-a in fata a 20.000 de spectatori pe ANEF, Carmen invinge ITA cu 5-2 pentru formaţia bucureşteană, golurile carmeniştilor fiind înscrise de Covaci (3), Fabian şi Bazil Marian. Totuşi, constanta şi valoarea echipei ardelene ce beneficia de aportul unui jucător formidabil, Iosif Petschowsky, au făcut diferenţa în ediţia de campionat 1946-1947, astfel încât Carmen se va mulţumi la sfârşitul sezonului cu poziţia de vicecampioană a Diviziei Naţionale.
  Formula de joc din returul editiei 1946/1947: Stanescu- Marinescu, Novac- Niculescu, Torjoc, Siclovan- Farcas, Bazil Marian, Covaci, Parvu, Gica Popescu. Antrenor: Ionel Mociornita
  Despre desfintare, scandalurile Dinamo Tbilisi, Ciocanul..
  S-a scris mult si in general obiectiv, pastrandu-se si o aura de legenda, asa cum e frumos cand povestim de Carmen
  Despre stadion, suporteri si culori..
  Pe la inceputuri se mentioneaza un teren propriu in strada Luncii nr 17 (probabil un teren de antrenament). Pentru meciurile oficiale se foloseste terenul “Industria Iutei” (aflat pe soseaua Magurele acuala Salaj, probabil langa fabrica Industria Iutei, existenta si azi) apartinand lui AS Industria Iutei.
  Odata cu cresterea in categorie Carmen incepe sa foloseasca stadionul ACSA, pe locul unde este astazi Oraselul copiilor langa Belu. Echipa a gazduit meciuri pe mai toate stadioanele importante ale Capitalei, in singura editie de Divizia A 1946/1947 jucand mai mult pe ANEF si mai rar pe Giulesti. In primavara lui 1947, ajunsesera la un acord pentru inchirierea stadionului Venus pentru 1 an, dar evenimentele n-au permis derularea acestei intelegeri pana la capat..
  Despre suporteri se stie putin.. Lipsa unui teren propriu si prezenta in doar o editie de divizia A probabil nu au permis crearea unui grup mare de sustinatori. Totusi imaginea unei echipe dizidente in fata noii puteri comuniste precum si jocul spectaculos au facut din Carmen una dintre echipele cele mai simpatizate ale momentului.
  Culorile au fost oarecum inedite: galben (auriu) – violet. Cel mai des apareau in tricou galben, sort violet
  Participari campionat perioada interbelica:
  Carmen ASPI Mociornita (echipa initiala a lui I Mociornita)
  1924/1925 cat III
  1925/1926 cat III
  1926/1927 cat III (promovare)
  1927/1928 cat II
  1928/1929 cat II
  1929/1930 cat II
  1930/1931 cat II
  1931/1932 cat II
  1932/1933 cat II (promovare)
  1933/1934 cat I 1933/1934 cat II (sub numele de Ion Dona, fiind preluata de I Mociornita care i-a schimbat numele)
  1934/1935 cat I 1934/1935 cat II (promovare)
  1935/1936 — 1935/1936 Promotie (promovare)
  1936/1937 Promotie 1936/1937 Onoare (promovare)
  1937/1938 cat II 1937/1938 Divizia C (promovare)
  1938/1939 cat II 1938/1939 Divizia B (retrogradare; a jucat sub numele AS Mociornita- Coltea, prin fuziune cu Coltea;
  1939/1940 cat II (promovare) fuziunea inceteaza in 1939, jucatorii lui Mociornita se transfera la Carmen in august 1939)
  1940/1941 cat I (campioana Bucuresti si promovare)
  1941/1942 Cupa Basarabia; locul 6 din 8 echipe in seria X
  1942/1943 Campionatul de razboiu; locul 10 din 12 echipe
  1943/1944 Campionatul de razboiu; ultimul loc; interupt in retur
  1945 primavara Cupa Ardealului – Castigatoare
  1945/1946 Cupa Victoria- Castigatoare
  1946/1947 Divizia A – locul 2
  Delete Reply Reply to All Forward Move Actions Next Previous

  • Alex Buturugeanu

   3 iunie 2013, 16:36 at 16:36

   datele pe care le prezinti mai sus nu sunt recunoscute oficial de niciun document al vremii

   daca ai ceva date suplimentare ar fi bune de vazut pentru ca istoria fotbalului nostru vechi este plina de neconcordante

   chiar mi-ar placea sa scriu un articol nou pe tema asta daca imi dai niste date si surse concrete, macar sa le prezint ca pe doua teorii diferite legate de aparitia aceleiasi echipe

  • alwn

   3 iunie 2013, 18:23 at 18:23

   lasa-mi emailu

  • Alex Buturugeanu

   3 iunie 2013, 18:25 at 18:25

  • Alex Buturugeanu

   4 iunie 2013, 11:10 at 11:10

Comenteaza