Don't Miss

Internaţionali fără echipă de club

By on 29 mai 2011, 12:36

Foto: news.bbc.co.uk

La naţională vin jucătorii care prind, în mod regulat, primul 11 la echipele lor de club. O frază des vânturată şi pe la noi. Pentru ţările foarte mari, restricţia este chiar şi mai dură: la lot vin cei care joacă titulari şi o fac de la excepţional în sus. Câteodată, principiile sunt bune doar pe hârtie. Naţionale cu pretenţii selecţionează ocazioanal jucători care, nu numai că nu joacă bine, nu numai că nu joacă deloc, ci nici măcar nu au vreo echipă de club la care să joace.

Foto: STAFF/AFP/Getty Images

Un jucător fără vreun meci la activ de mai bine de un an chemat la o naţională calificată la mondiale? Mai mult, acelaşi jucător desemnat omul meciului într-o partidă de la turneul final? Portarul Joao Ricardo a venit cu Angola la CM 2006, chiar dacă ultimul meci jucat data din 2005 (pentru gruparea portugheză Moreirense). Ricardo a fost titular în toate cele 3 partide din grupe, iar în duelul cu Mexic a fost cel mai bun de pe teren. Ricardo nu a avut mai mult noroc cu echipele de club nici după prestaţiile de la mondiale: a prins ultimul contract abia în 2007, la Atlético Petróleos Luanda din ţara natală.

Chiar şi celebrul Diego Armando Maradona s-a aflat în aceeaşi situaţie. În 1993 a plecat de la Newells, dar a prins lotul Argentinei pentru mondialele din SUA 1994. A jucat două meciuri, a marcat un gol şi a ratat restul turneului după ce a fost depistat pozitiv la testul antidoping.

Tarantini

Foto: birminghamcity-mad.co.uk

Alberto Tarantini a făcut chiar mai mult. A câştigat mondialul din 1978 cu Argentina şi a fost titular în toate cele 7 meciuri ale sud-americanilor la acea competiţie. Tarantini este singurul jucător fără echipă de club (Boca Juniors îl dăduse afară după o dispută salarială) care a câştigat un turneu final din această postură.

Joao Pinto a fost titular pentru Portugalia la Euro 2000 (a marcat şi un gol la victoria cu Anglia, scor 3-2) chiar dacă Benfica renunţase la serviciile sale cu câteva luni înainte de startul competiţiei.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. alen

  29 mai 2011, 14:53 at 14:53

  cazul roger milla in 1990 e de poveste. El se retrasese de ceva timp dar presedintele din camerun a insistat sa se revina asa ca s-a dus sa joaca la o echipe de amatori din ins reunion ca sa revina in forma :))) Nu prea putea sa duca un meci intreg dar a fost decisiv pe post de arma secreta, ando stie :)). Nu s-a potolit si in 1994 il avem din nou la mondial la 42 de ani (!). Marcheaza si atunci un gol

 2. gery76

  29 mai 2011, 15:57 at 15:57

  Un alt caz incredibil este cel al capitanului nationalei Canadei de la worldcup'86 , ''barbosul''Bruce Wilson[ cum plastic il denumeste Titi Teasca in complexa sa carte'' Competitii de neuitat'' dedicata mondialelor din '78,'82;86 dar si europeanului '88], ce era atunci liderul in nationala Canadei cu 44 de selectii ,fiind si conducatorul de joc al echipei dar datorita varstei 35 de ani el era pur si simplu somer nemaiavand echipa cam de multisor si cu toate acestea antrenorul Tony Waiters il punea cap de lista in alcatuirea formatiei,iar nationala Canadei intr-o grupa foarte grea a pierdut destul de greu 0-1 cu Franta min'83 Papin,0-2 cu U.R.S.S si 0-2 cu Ungaria.

 3. gery76

  1 iunie 2011, 15:11 at 15:11

  Din pacate avem si noi un caz al lui Florescu ''minunatului ''mijlocas al nationalei Romaniei ce a fost folosit titular cu Bosnia desi devenise oficial somer,sub inalta obladuire a ''uluitorului strateg''Razvan Lucescu.

 4. Alinus

  20 decembrie 2011, 02:54 at 02:54

  Un caz si mai incredibil este cel al jucatorului din Italia Paolo Rossi. In 1980 a fost suspectat ca are legaturi cu Mafia si cei de la Milan l-au dat afara. In 2 ani abia daca atinsese mingea. Si totusi a fost ales ptr lotul ce urma sa faca deplasarea in Spania. In meciurile din grupa a fost complet pe dinafara (pase imprecise, centrari aiurea). La fel a fost si in primul meci din faza a2a a grupelor contra Argentinei. Dar in meciurile ce au urmat (Brazilia, Polonia si RFG) a fost de neoprit inscriind numai putin de 6 goluri.

Comenteaza