rio-ferdinand
Ghidul unui jucător defensiv de succes
11 februarie 2012, 11:56 Cultura Fotbalului

Foto: mjpurpleaces.blogspot.com

Despre Rio Ferdinand am vorbit AICI. Dincolo de cariera de succes cu United, fundaşul diavolilor roşii s-a implicat şi în proiecte pentru viitorul fotbalului. Unul dintre ele dă o şansă tinerilor talentaţi să crească într-un mediu care să le stimuleze apetitul pentru performanţă. Ferdinand îşi instruieşte temeinic elevii iar câteva dintre sfaturile pe care le-a oferit ar fi de folos oricărui fundaş care se respectă.

CALMUL ŞI SIGURANŢA

„Când eram mic jucam la mijloc aşa că am avantajul să ştiu jocul cu mingea. Când am coborât în defensivă mi-a fost mai uşor pentru că nu mă panichez cu balonul la picior. Calmul şi siguranţa joacă un rol important. Le dă siguranţă coechipierilor şi îi stresează pe adversari. Aşadar, pasează liniştit şi nu uita niciodată că limbajul corpului transmite mentalitatea de învingător.”

CUNOAŞTE CEEA CE TE ÎNCONJOARĂ

„Încă dinainte să primeşti mingea trebuie să ai în cap fotografia spaţiului din jur. Trebuie să ştii unde sunt atât coechipierii cât şi adversarii. Eu când primesc balonul deja ştiu unde voi pasa, iar unul ca Scholes, de exemplu, ştie dinainte chiar şi trei patru mişcări posibile. Asta înseamnă să dai atenţie şi să îţi formezi reflexele în funcţie de mişcarea din teren.”

ŢINE CAPUL SUS

„Fie că mingea este la adversar sau la proprii colegi trebuie să ţii capul sus. Nu urmări balonul. Nu se mişcă singur. Urmăreşte oamenii de pe teren. Ei fac mingea să circule. Dacă îi ai în vizor atunci poţi preveni un atac sau poţi face o intercepţie sau poti iniţia un contraatac mult mai rapid. Doar timpul pe care îl pierzi cu ridicatul capului din pământ te poate costa scump.”

PĂCĂLEŞTE ADVERSARUL

„Obiectivul oricărui fundaş este avantajul în duelul direct cu adversarul. Dacă ai mingea trebuie să realizezi că oponentul este probabil mult mai dotat tehnic decât tine aşa că ai şanse mai mari să elimini pericolul daca ştii cum să-l păcăleşti. Spre exemplu atunci când am balonul şi sunt presat de un atacant încerc o şmecherie veche care funcţionează de multe ori. Îi ofer avantajul poziţionării pe partea cu portarul meu, simulez pasa, iar adversarul urmăreşte direcţia în timp ce eu întorc mingea pe partea cealaltă! În felul acesta câştig o secundă în plus în care să gândesc următoarea acţiune.”

Foto: guardian.co.uk

DICTEAZĂ JOCUL

„Atacanţii sunt mai rapizi decât noi, fundaşii. Aşa este natura jocului. Când ai ca adversar un vârf extrem de rapid este util să rămâi cât mai aproape de el atunci când nu are mingea. În eventualitatea unei pase spre el poţi interveni cu tackling sau body-check fără să fie nevoie să-l fugăreşti pe teren. Nu-i lăsa lui avantajul! Dacă pe de altă parte ai în faţă un atacant masiv, atunci tactica trebuie radical schimbată. Genul ăsta de jucători adoră contactul, îl caută ei înşişi. Iar dacă îl caută voi nu trebuie să-l oferiţi. Pendulaţi pe o parte şi pe alta. Nu-l lăsaţi să ştie tot timpul unde sunteţi pentru că asta le solicită atenţia şi îi face nesiguri pe ei.”

INTIMIDEAZĂ ADVERSARUL

„Fazele fixe ale echipei adverse aduc o mare responsabilitate pentru un fundaş. Marcajul precis rezolvă de multe ori problemele iar asta implică intimidarea oponentului. Stai lângă atacant! Nu-l trage de tricou, dar încearcă în fiecare moment să-l dezechilibrezi, să-l împingi şi să nu îi laşi spaţiu. Nu aştepta să vină mingea! Obiectivul tău în această situaţie este să ţii adversarul ca în cleşte. Dacă scapă e pericol!”

Comenteaza cu Facebook!

*