Don't Miss

Fotbalul şi politica

By on 27 aprilie 2011, 12:26

Foto: LUIZA PUIU / MEDIAFAX FOTO

Mandatul de senator în Parlamentul României al lui Anghel Iordănescu ilustrează perfect subiectul acestui articol. Un fost mare jucător şi antrenor, ajuns, în cele din urmă, în politică. Sigur, o mutare de imagine pentru partidul care decide să ofere un fotoliu de deputat sau senator unei persoane fără pregătire politică, o mutare de imagine la fel de valabilă ca şi în cazul vedetelor din muzică sau ale celor din industria porno (Cicciolina, ajunsă deputat în Italia). Practica nu este una autohtonă, ba chiar îşi are cele mai grăitoare exemple în afara României.

Foto: stluciaweek.com

Celebrul Pele a fost, timp de trei ani, ministru al sportului în Brazilia. Cu cinci ani înainte Zico ocupase şi el acelaşi post, însă din partea altui partid politic.

Oleg Blohin a fost Fotbalistul Anului în Europa, dar şi membru în Parlamentul Ucrainei din partea comuniştilor. În 2003 a fost numit selecţioner, dar adversarii din politică i-au cerut să alegă. Ori fotbal, ori politică. După doi ani de scandal, Blohin a ales politica, dar preşedintele federaţiei de fotbal de la Kiev a câştigat în instanţă dreptul parlamentarului de a fi, în acelaşi timp, şi selecţioner. A rămas în funcţie până în 2007. Recent, şi-a schimbat abordarea: a renunţat la politică şi a revenit pe banca naţionalei.

Marc Wilmots, fostul internaţional belgian a fost şi antrenor şi senator timp de 10 luni. St Truiden l-a concediat şi a rămas doar cu politica.

Foto: runningafrica.com

George Weah a candidat la preşedinţia Liberiei în 2005, după o carieră impresionantă ca jucător de fotbal. A obţinut aproape 30% în primul tur, dar a pierdut apoi în faţa unei femei, Ellen Johnson Sirleaf. În prezent, Weah e senator şi a anunţat că intenţionează să candideze din nou la preşedinţie la alegerile din acest an.

Recep Tayyip Erdogan este prim ministru în Turcia de mai bine de 7 ani şi are o carieră politică fără cusur. La baza politicianului de azi stă însă un fotbalist. Erdogan a jucat, la nivel de amatori, timp de 16 ani. Stadionul lui Kasimpasa, echipa districtului în care s-a născut îi poartă acum numele.

Comenteaza cu Facebook!

9 Comments

 1. Alex Buturugeanu

  27 aprilie 2011, 19:10 at 19:10

  Stire Mediafax de azi: Carl Lewis, împiedicat sã candideze pentru un post în senatul statului New Jersey

  Legendarul Carl Lewis, de nouã ori campion olimpic la atletism între 1984 si 1996, nu si-a putut depune candidatura pentru un post în senatul statului New Jersey, deoarece nu îndeplinea conditiile privind resedinta, informeazã AFP.

  Secretarul statului New Jersey, republicanul Kim Guadagno, a anuntat cã Lewis nu se putea prezenta, în luna iunie, la alegeri, din partea Partidului Democrat, deoarece si-a plãtit impozitele în California, detine o locuintã acolo si voteazã în statul californian.

  Pe de altã parte, fostul campion, care a crescut în New Jersey, are permisul de conducere înregistrat în acest stat, are mai multe case aici si este antrenor volutar de atletism în orasul sãu natal Willingboro din 2007.

  Lewis, care va împlini 50 de ani la 1 iulie, poate face apel la aceastã decizie.

 2. gery76

  27 aprilie 2011, 22:11 at 22:11

  Am mai avut si noi si pe Cornel Dinu secretar de stat imediat dupa revolutie,pe Emerich Jenei in perioada Conventiei Democrate si daca nu ma insel pe Marcel Puscas.

  • Jaylene

   9 mai 2011, 09:51 at 09:51

   Hey, good to find soonmee who agrees with me. GMTA.

 3. E.B.

  28 aprilie 2011, 00:51 at 00:51

  Ahaaahaaaaaaa … mă miram io cum de a ajuns Kasimpașa în prima divizie turcă … iegzistă o iesplicație, care va să zică …

 4. E.B.

  28 aprilie 2011, 13:52 at 13:52

  P.S. Oare Bucaspor pe cine are în spate? 😀 😀

 5. gery76

  28 aprilie 2011, 16:36 at 16:36

  Cred ca pe unul care -l cheama Abullah -Al- Buci ?!?!

Comenteaza