Roberto Baggio la Juve
Fotbalişti scumpi
19 martie 2012, 15:35 Fotbal Extern

Foto: gazzetta.it

În 1893, Willie Groves a fost primul fotbalist care a costat ceva. Aston Villa a plătit 100 de lire sterline celor de la West Brom. În 1973, Johann Cruijff costa 922.000 de lire sterline în momentul în care a semnat cu Barcelona. Juventus a plătit 8 milioane pe Roberto Baggio în 1990. Cristiano Ronaldo este actualul cap de listă în ierarhia celor mai scumpi jucători. A costat 90 de milioane de euro în 2009, odată cu transferul de la United la Real. Criza economică a pus punct sumelor ameţitoare iar preţurile au îngheţat. Pentru moment!

Nevoia de recorduri noi nu ţine niciodată seama de context, iar până la suta de milioane mai este doar un pas. Undeva, în fotbal, un patron nebun o va scoate de la saltea şi o va plăti în contul unui singur transfer. Mai jos, candidaţii actuali pentru un asemenea preţ. Nu l-am trecut pe listă pe Neymar. El este încă o gaură neagră pentru fotbalul mare. Va ajunge în Europa şi are doar două variante: cea urmată de grasul Adriano şi cea a argentinianului Messi. La fel, nici fotbalişti ca Hulk, Pato sau Ibrahimovic nu se vor regăsi mai jos, oricât de tentantă ar fi ideea.

[tab: Messi]

Lionel-Messi

Foto: en.wikipedia.com

Este cotat chiar la 100 de milioane de site-ul de specialitate transfermarkt. Vedeta Barcelonei este însă un jucător atipic. Vine mai devreme din vacanţă, una pe care şi-o petrece acasă, cu nepoţica prin parcuri şi nu la braţul celei de-a 148-a cucerire, într-o insulă închiriată doar pentru el. Tiparul unui astfel de jucător spune că va prefera liniştea şi echilibrul pe care îl are şi nu va risca un transfer doar de dragul unor cifre cu multe zerouri. A şi anunţat că ar vrea să rămână la Barcelona până la final de carieră. Singura variantă în care l-am putea vedea pe piaţa de transferuri ar fi o eventuală mare problemă financiară a catalanilor, dar nici în acest caz vânzarea lui Messi nu ar fi prima opţiune.

[tab: Cr. Ronaldo]

ronaldo

Foto: bbc.co.uk

Galacticul Realului este un jucător volatil. Se gelează, se frizează, se aranjează şi uneori se plictiseşte. A stabilit o remorcă de recorduri în capitala Spaniei şi nu ar fi exclus să îşi dorească o schimbare. Este cotat la 90 de milioane de euro, sumă pe care orice club mare ar plăti-o pe loc, dacă nu ar exista clauza de reziliere mult mai consistentă.

[tab: W. Rooney]

Wayne Rooney

Foto: Alex Livesey/Getty Images Europe

Atacantul lui United pare de o viaţă sub comanda lui Sir Alex, scoţianul, şi într-un fel chiar şi este. A ajuns la Manchester în 2004. Acum are 26 de ani, contract până în 2015, vizibilitate şi piaţă publicitară favorabile şi o valoare de piaţă de 65 de milioane de euro. Ar putea fi un al doilea Ronaldo dacă va decide să părăsească Old Trafford, iar un şeic de la PSG care părea disponibil să dea 80 de milioane pe Xavi va da 100 pe un Rooney mult mai tânăr.

[tab: Gotze]

gotze

Foto: inthestands.co.uk

Deocamdată este candidat la titlul de transfer pe 50 de milioane. Vedeta Borussiei Dortmund este curtată de toate marile cluburi europene şi are şanse reale să părăsească Bundesliga la vară pe o sumă ca cea amintită mai devreme, ceea ce, la doar 19 ani, sună incredibil. Gotze are toate şansele să devină pariul de 100 de milioane peste alţi câţiva ani, fie că decide să îşi prelungească înţelegerea cu actualul club, fie că va fi vândut în profit de cel viitor. Singura condiţie este ca jucătorul să continue la acelaşi nivel, iar titlul european din acest an şi cel mondial din 2014, ar adăuga şi ele greutate la valoarea de piaţă a jucătorului.

Comenteaza cu Facebook!

"3" Comments
  1. Nu sunt de acord cu remarcile facute la adresa lui Cristiano Ronaldo. Este un jucator foarte apropiat de valoarea lui Messi. Comentariul tau este vadit in favoarea argentinianului si tradeaza, in acest caz, lipsa de profesionalism a emitentului.

    • Din punctul meu de vedere, Cristiano Ronaldo este cel putin la fel de bun ca Messi. Exprimarea un pic mai artistica are la baza cateva declaratii facute chiar de Cristiano legate de faptul ca fotbalul dar si imaginea sa sunt la fel de importante si ca acorda foarte mult timp felului in care arata, in care se imbraca si asa mai departe, declaratii pe care le-am si folosit intr-un articol mai vechi.

  2. -Eu n-am inteles niciodata de ce jurnalistii de sport si de fotbal in special,nu ar avea voie si dreptul sa aiba opinii partizane si simpatii in randul unor fotbalisti anume,iar daca -si exprima o astfel de opinie sau simpatie,este catalogat imediat ca impartial,ba mai mult este acuzat de lipsa deontologiei profesionale.

    -Mi-aduc aminte de marele Ioan Chirila ca niciodata nu se ferea sa-si afirme simpatiile ,ba de multe ori subliniind pe ce-i ce nu-i suporta sau simpatiza si asta nu l-a facut sa fie mai putin iubit.

    – Eu ca mare fan al nemtilor,trebuia sa nu-i mai citesc cartile asa de mult i-a antipatizat pe nemti cu exceptia lui Beckenbauer,Overath si Littbarski,insa niciodata nu mi-a trecut prin cap asa ceva ,ba mai mult i-asteptam cartile cu o nerabdare extrem de mare!

Lasă un răspuns
*