Don't Miss

Fotbalişti de Nobel

By on 7 iulie 2011, 10:49

Foto: science-tube.com

Fizică, medicină, chimie, literatură sau pace. Nici vorbă de Premiul Nobel în fotbal. Comitetul suedez care acordă anual celebra distincţie nu a luat şi probabil că nici nu va lua vreodată în calcul un sport pe care să îl premieze. Chiar şi aşa, lumea fotbalului nu e deloc departe de cea elevată a ştiinţei. Noroiul stadioanelor şi contribuţia la dezvoltarea literaturii pe un continent sau studiul ADN-ului şi cântecul galeriei după gol pot exista în acelaşi context fără probleme.

Când spui Niels Bohr spui structură atomică şi mecanică cuantică. Contemporanii l-au vazut ca pe unul dintre fizicienii cu cel mai mare impact asupra ştiinţei secolului XX. Recunoaşterea maximă a venit în 1975, atunci când a primit Premiul Nobel. Puţini ştiu însă că tânărul Niels nu era deloc vreun savant în devenire ci un portar titular la Akademisk Boldklub din Danemarca. Sportul făcea parte din tradiţia familiei. Unul dintre fraţii săi, Harald Bohr, devenit ulterior un matematician de top, chiar a jucat în naţionala daneză, iar celălalt frate, Ernest Bohr a fost hocheist de performanţă.

Foto: en.wikipedia.org

Albert Camus are şi el un Nobel la activ, primit în 1957 pentru „importantele opere literare care au pus în cea mai clară lumină problemele conştiinţei umane în vremurile noastre”. Şi el s-a lansat mai întâi în fotbal şi abia apoi în literatură. La 17 ani era portar la Racing Universitaire d’Alger, dar cariera sa a luat sfârşit înainte să înceapă cu adevărat. Camus a contactat tuberculoza, o boala incurabilă la acea vreme şi a fost obligat să renunţe la sportul de performanţă. „După o viaţă în care am văzut atât de multe lucruri, ceea ce pot spune cu certitudine despre moralitate sau datorie am învăţat pe vremea în care jucam fotbal.”

 

Comenteaza cu Facebook!

One Comment

  1. gery76

    7 iulie 2011, 20:25 at 20:25

    Celebrul interpet spaniol Julio Iglesias a fost in tinerete portar la echipa de tineret a celebrului club spaniol Real Madrid,pana cand a suferit un cumplit accident de masina care i-a oprit cariera fotbalistica dar l-a canalizat spre cea de cantaret de mare succes.

    Oarecum legat de subiect in Romania ,a existat o echipa boema de fotbal ''U''Cluj in anii '60 care a reusit sa combine placerea fotbalului boem dar si de performanta, cu seriozitatea unor cariere profesionale fara cusur in frunte cu Remus Campeanu absolvent de drept sau medicul Zoltan [Zoli]Ivansuc din pacate prea devreme plecat dinte noi si juristul Petru Emil un alt component de baza al Cluj-ului.

Comenteaza