Don't Miss

Fotbalişti de capitală

By on 9 iulie 2011, 10:45

Foto: 670.wikispaces.com

Chiar dacă titlul merge în altă parte, capitala atrage orice jucător. Pe lângă antrenament şi meci, magia oraşului mare rămâne de nerefuzat pentru un copil, fie el şi de 30 de ani, care şi-a petrecut anii prin vestiare ponosite şi terenuri de pregătire cu mai puţină iarbă şi mai mult pământ întărit. Nimic de condamnat într-o aspiraţie care se hrăneşte cu patima trecutului în care copilul-jucător a tras tare tocmai să ajungă undeva. Una dintre dovezile realizării personale, dacă facem abstracţie de maşini, chefuri cu lăutari sau băutura, este un club mare, iar cluburile mari sunt, de obicei, în capitală.

Mido este deja unul dintre cei mai buni jucători egipteni din istorie. A plecat de la Zamalek în anul 2000, iar acum, după 11 ani, s-a întors tot acolo. Între timp a jucat pentru cluburi din patru capitale: Cairo (Zamalek), Amsterdam (Ajax), Roma (AS Roma) şi Londra (Tottenham).

 

Foto: esportmag.com

Robert Prosinecki e antrenor principal la Steaua Roşie Belgrad, dar şi el a avut o carieră de jucător presărată cu echipe de capitală. Croatul a evoluat în Zagreb (Dinamo şi NK Zagreb), Belgrad (Steaua Roşie), Madrid (Real) şi Ljubliana (Olimpija).

Geremi are în cont tot patru capitale, chiar dacă una dintre ele este un pic mai exotică. Camerunezul a jucat în Asuncion (Cerro Porteno), Ankara (Genclerbirligi şi Ankaragucu), Madrid (Real) şi Londra (Chelsea).

Campionul capitalelor este George Weah. Liberianul a jucat în cinci sau chiar în şase astfel de oraşe în cei aproape 20 de ani de carieră profesionistă. Fotbalistul anului 1995 a trecut prin Monrovia (Invincible 11), Yaounde (Tonnerre), Paris (PSG), Londra (Chelsea) şi Abu Dhabi (Al Jazira). Dacă adăugăm şi Monaco, un oraş-principat suveran, Weah ajunge să contabilizeze fix şase capitale, însă monegascii nu au o competiţie internă ci doar o echipă care joacă în campionatul francez.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. Sergiu

  9 iulie 2011, 21:28 at 21:28

  Mido a jucat si pentru West Ham sub forma de imprumut

 2. gery76

  9 iulie 2011, 23:40 at 23:40

  George Weah a fost cam singurul din cei mentionati care nu si-a irosit talentul,ci chiar a reusit, desi si in jurul sau a planat falsul asupra varstei reale ca la majoritatea fotbalistilor africani.Din pacate Prosinecki nu s-a afirmat pe masura talentului urias,el facand parte din cea mai spectaculoasa la un moment dat linie de mijlocasi europeana ,este de vorba din linia de mijloc a Yugoslaviei cu Dragan ''Pixie'' Stoikovic,Dejan Savicevic,Robert Prosinecki si Zvonimir Boban care din cauza embargoul-ului impus Yugoslaviei n-a mai apucat sa evolueze impreuna la euro'92,iar mai tarziu Prosinecki si Boban au jucat pentru Croatia ,iar Savicevic si Stoickovic au jucat pentru Yugoslavia la worldcup'98.

 3. alin sighisoara

  12 iulie 2011, 21:52 at 21:52

  cu tot respectul, dar Amsterdam nu e capitala Olandei. 🙂

  • Alex Buturugeanu

   13 iulie 2011, 10:49 at 10:49

   eu as zice ca totusi e 🙂

   ca parlamentul si guvernul au sediul la Haga asta e altceva.

 4. Paul

  1 decembrie 2015, 15:39 at 15:39

  Olanda e una din tarile cu doua capitale, politica si administrativ-teritoriala.

Comenteaza