Don't Miss

Filme despre fotbal (I): Maradona

By on 10 iunie 2013, 10:43

Maradona by Kusturica (2008) este cea mai cunoscută introspecţie în viaţa celui mai mare fotbalist din toate timpurile. Documentarul a fost precedat de o altă creaţie pe aceeaşi temă, Maradona – La Mano di Dio al italianului Marco Risi dar aglomeraţia de vedete şi abordarea mult mai directă a lui Kusturica l-au transformat într-o peliculă obligatorie pentru toţi cei care vor să-l descopere pe superstarul argentinian exact aşa cum este el în realitate.

Fidel Castro, Hugo Chavez, Evo Morales sau Manu Chao (cel care asigură şi o parte din coloana sonoră) apar şi ei în film ca ilustraţie personalităţii lui Maradona, cel recunoscut pentru prietenia cu stânga socialistă de pe continentele Americii.

Kusturica a încercat să scoată la suprafaţă nu unul ci trei de Maradona: fotbalistul, omul politic rebel şi familistul.

Documentarul poate fi privit şi ca o introspecţie personală. Kusturica este cunoscut şi ca „Maradona al cinematografului mondial” dar acest aspect nu i-a smuls sârbului simţul umorului: „Dacă Andy Warhol ar trăi cu siguranţă că l-ar pune pe Maradona într-una din lucrările sale (cu referire la buhăitul şi disproporţionatul Diego de după curele anti-drog prelungite pe care le efectua la Havana.)”

 

 

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. gery76

    11 iunie 2013, 02:53 at 02:53

    Alex nu pot decat sa-ti multumesc,cuvintele tale nu pot decat a-mi intari convingerea ca ”Dieguito”,este detasat cel mai mare fotbalist din istorie!

  2. cldtoma

    11 iunie 2013, 17:43 at 17:43

    foarte frumos filmul ! recomand de asemenea documentarul Once Brothers ( chiar daca este despre baschet) , in care se prezinta modul in care s-a destramat din cauze politice , mai ales, prietenia dintre sarbul Vlade Divac si croatul Drazen Petrovic, doi celebri componenti ai marii echipe de baschet a Iugoslaviei de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90

Comenteaza