Don't Miss

FC „Numele tău aici”

By on 7 mai 2011, 15:01

Foto: gsp.zing.ro

Internaţional Lazăr Piteşti. Un club botezat după numele patronului, Benone Lazăr, a cărui existenţă prin eşaloanele inferioare nu a excelat în vreun fel, dar ilustrează ideea acestui articol: cluburi care şi-au primit numele de la cel care le-a fondat s-au le-a finanţat la un moment dat, ori de la o persoană faimoasă care a marcat viaţa oraşului sau a celor care au pus umărul la existenţa unei echipe de fotbal. Nu luăm aici în calcul numele comerciale după tiparul lui Vincon Vrancea, denumit după firma patronului şi nu după numele acestuia.

Sampdoria Genoa

Foto: njscuba.net

Clubul a fost înfiinţat în 1946, dar originile grupării peninsulare se regăsesc prin 1890. Sampdoria a luat fiinţă din unirea a două grupări locale, Sampierdarenese şi Andrea Doria. Cea de pe urmă a fost botezată după celebrul condotier şi amiral genovez Andrea Doria (1466-1960).

Arminia Bielefeld

Gruparea din Zwite Bundesliga a apărut în fotbalul german în 1905. Fondatorii i-au găsit un nume măreţ care să reflecte spiritul combativ pe care îl cereau şi fotbaliştilor: Hermann Arminius (18 î Hr – 21 d Hr), un conducător de oşti al cheruscilor, care i-a învins pe romani şi a format prima mare alianţă a triburilor germanice.

Marconi Stallions

Foto: radioiasi.ro

Clubul australian a apărut în fotbal relativ recent, în 1958. Aici şi-a început cariera fotbalistică celebrul Bobo Vieri. Tatăl său juca la echipa mare, în timp ce Christian făcea ravagii la copii şi juniori. Numele echipei vine de la Guglielmo Marconi (1874-1937), laureat al Premiului Nobel în Fizică şi unul dintre pionierii radio telegrafiei wireless. De ce Marconi? Ce treabă avea cu fotbalul? Echipa a luat fiinţă din entuziasmul unor italieni emigranţi, admiratori a savantului şi organizaţi într-un soi de fan club denumit chiar Marconi Club.

Vasco da Gama

Vasco da Gama

Foto: aerenlund.dk

Sunt vreo şase echipe de fotbal în Brazilia care poartă numele celebrului explorator portughez. Cea mai cunoscută echipă este CR Vasco da Gama din Rio, înfiinţată în 1898, cu 22 de titluri în Campeonato Carioca la activ, plus patru campionate în Serie A din Brazilia.

Colo-Colo

Gruparea din Chile îşi datorează numele unei căpetenii mapuche din zonă, Colo-Colo, care în dialect local înseamnă pisica de munte, un fel de leopard care trăieşte prin Anzi!

Deportivo Saprissa

Cel mai titrat club din Costa Rica (29 de titluri) poartă numele primului patron, Ricardo Saprissa. Alături de Roberto Fernandez a strâns cei mai talentați tineri din San Jose și așa a luat ființă Deportivo Saprissa. Ricardo a fost și președinte al clubului din 1948 și până în 1981.

 

 

Comenteaza cu Facebook!

10 Comments

 1. alen

  8 mai 2011, 13:38 at 13:38

  as mai adauga din perioada interbelica:

  dragos voda cernauti, mihai viteazul chisinau, hatmanul luca arbore radauti, craiu iovan craiova, chinezul timisoara, cfr negru voda pitesti si multe altele

 2. alen

  8 mai 2011, 13:47 at 13:47

  exemplul cu International lazar nu e chiar potrivit pt articol. echipa nu a fost denumita dupa numele patronului ci dupa numele firmei patronului. "Lazar International" e companie de transport, au parcul de tiruri in com bascov. E drept numele firmei este dat de numele patronului

  • Alex Buturugeanu

   8 mai 2011, 14:29 at 14:29

   da, dar si firma era denumita tot dupa patron, iar clubul deja se chema International (Curtea de Arges).

 3. Anonim

  8 mai 2011, 13:51 at 13:51

  Morometii Silistea Gumesti

  • gery76

   8 mai 2011, 16:27 at 16:27

   A mai fost si denumirea lui Inter Milano din perioada interbelica cand erau fascistii la putere in Italia si cand Inter luase denumirea dupa protectorul spiritual al orasului Sf.Ambrozie,iar denumirea echipei era Ambrossiana Milano.

 4. alen

  8 mai 2011, 18:38 at 18:38

  oricum aceasta grupare- international curtea de arges e foarte greu de stabilit ce urbe a reprezentat.. sediul s-a aflat la bascov, unde era si sediul firmei, de jucat au jucat la mioveni, pitesti (strand si n.dobrin) si cred ca si pe stadionul din stefanesti (unde juca cu ani in urma dacia pitesti). In prima parte a istoriei acestui club au reprezentat pitestiu – International Pitesti iar in a doua Curtea de Arges desi nu stiu sa fi jucat nici macar un amical acolo..

  • gery76

   8 mai 2011, 19:47 at 19:47

   Iar acum joaca Pandurii mei in liga 1cumparandu-le locul ,un fapt nu tocmai ortodox dar anul asta fata de trecut cand am fost o rusine,repet anul asta sub Grigoras chiar am jucat fotbal.

 5. flori

  12 iunie 2011, 01:52 at 01:52

  "Cea de pe urmă a fost botezată după celebrul condotier şi amiral genovez Andrea Doria (1466-1960)". – Cam multisor a trait acest individ, s-a incapatanat sa nu traiasca 500 de ani si de aceea ne-a parasit la varsta frageda de 494 de ani.

Comenteaza