Don't Miss

Eficienţă anglo-germană: jucători puţini, performanţă maximă!

By on 2 octombrie 2011, 13:42

Foto: sammarinn.com

Manchester United are în acest moment în lotul primei echipe 36 de jucători. Campioana în exerciţiu din Anglia rulează în paralel şi o parte dintre componenţii echipei de rezerve, după cum fac cam toate formaţiile cu pretenţii la titlu. Pe lângă titularii bătuţi în cuie, vedetele obişnuite cu statutul de rezervă şi puştanii care au ajuns la echipa mare şi se ţin cu dinţii de ea, alţi şi alţi jucători îşi fac apariţia, pe parcursul campionatului şi apoi se scufundă înapoi în anonimat. Este greu de crezul că se poate câştiga campionatul cu doar 13-14 fotbalişti, dar istoria fotbalului a consemnat şi astfel de strategii de succes!

Anglia, 1980-1981. Ipswich Town şi Aston Villa au luptat pentru titlu umăr la umăr. Era al 101-lea sezon din Football League, primul în care federaţia a introdus sistemul cu 3 puncte la victorie. Ron Saunders se afla de şapte ani la cârma celor de la Villa şi a reuşit imposibilul: a adus titlul la Birmingham după 71 de ani de pauză. Campionatul cucerit atunci a rămas ultimul din vitrina echipei până în ziua de azi. Modul în care Saunders a tratat acel sezon a fost unul de-a dreptul revoluţionar. A decis să mizeze pe omogenitate şi a trimis pe teren doar 14 jucători pe toată durata campionatului: Rimmer, Swain, Deacy, Williams, McNaught, Mortimer, Bremner, Shaw, Withe, Cowans, Morley, Gibson, Evans şi Geddis!

Foto: Lutz Bongarts/Getty Images

Performanţa lui Aston Villa şi a tehnicianului Ron Saunders (care a plecat de la cârma echipei în următorul sezon) egala o prestaţie similară a lui Liverpool. În 1965-1966, Bill Shankly, un alt manager de poveste, câştigase titlul tot cu 14 jucători dintre care 5 integralişti: Gerry Byrne, Tommy Lawrence, Ian Callaghan, Tommy Smith, Ron Yeats, Willie Stevenson, Ian St John, Chris Lawler, Peter Thompson, Roger Hunt, Gordon Milne, Geoff Strong, Alf Arrowsmith şi Bobby Graham.

Maxima eficienţă vine însă din Bundesliga, acolo unde Bayern Munchen (1968-1969) a arătat că titlul se poate cuceri şi cu 13 fotbalişti: Sepp Maier (34 partide), Dieter Brenninger (34), Franz Beckenbauer (33), Peter Kupferschmidt (22), Gustav Jung (4), Gerd Müller (30), Rainer Ohlhauser (34), Werner Olk (34), Peter Pumm (34), Franz Roth (34), Gustl Starek (34), Helmut Schmidt (21) şi Georg Schwarzenbeck (34). Dintre ei, opt au jucat în fiecare meci şi cinci au fost integralişti. Croatul Branko Zebec, aflat la doar al cincilea sezon al carierei ca antrenor, a făcut doar opt schimbări în tot sezonul, asta în timp ce regula cu două înlocuiri permise pe meci se afla deja în vigoare. Ca bonus de eficienţă, în acel sezon, Bayern Munchen a câştigat şi Cupa Germaniei!

 

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  2 octombrie 2011, 17:26 at 17:26

  Germania a avut mereu o consecventa incredibila mai ales in anii70,la worldcup'1974 de pilda Germania a folosit in ultimul meci din grupa semifinala -decisiv pentru accederea in finala mondialului cu Polonia 1-0 si in finala cu Olanda2-1 aceeasi echipa si desi avea dreptul la 2 schimbari regulamentare in fiecare meci Helmuth Schon nu a facut nici macar o schimbare ,fie ea si de ordin tactic sau tragere de timp Sepp Maier- Berti Vogts,Georg Schwarzenbeck,Paul Breitner,Franz Beckenbauer-Rainer Bonhoff,Wolfgang Overath,Jurgen Grabowski,Ulli Hoennes-Gerd Muller si Bernd Holzenbein-este echipa care a stat intacta pe gazon 180 de minute si a adus al doilea titlu mondial Germaniei.

  Amai fost o mare echipa de club care la sfarsitul anilor 80 s-a bazat in mare tot pe 13-14 fotbalisti -este vorba de Milan cu -Galli-Tassotti,Costacurta,Baresi,Maldini-Ancelotti,Riijkaard,Donadoni,Gullit-Van Basten si Virdis si in functie de greutatea meciurilor mai jucau Colombo,Filippo Galli sau Evani!

 2. In spiritul fotbalul

  3 octombrie 2011, 12:18 at 12:18

  La ritmul actual nu se mai poate castiga un campionat fara un lot numeros,Anderlecht acum 2 ani cand a luat titlul avea rezerva pe fiecare post 40 si ceva de jucatori in lot

 3. alen

  6 octombrie 2011, 21:17 at 21:17

  ehe alte vremuri..

  si steaua 85/86 miza pe 13 jucatori, cei 11 titulari plus balan plus radu II intrat de obicei in ultimele minute

  Ca sa ma refer totusi la Aston Villa e cu atat mai remarcabil cu cat in liga engleza erau atunci 22 de echipe si 42 de jocuri. Villa nu a fost in europa in sezonul 80/81 iar in cupele angliei nu au facut mare scofala dar sa faci un sezon intreg in 15 jucatori e chiar remarcabil. Un an mai tarziu aceasi trupa se lupta la retrogradare dar castiga Cupa Campionilor Europeni

  • gery76

   7 octombrie 2011, 05:19 at 05:19

   Perfecta dreptate,Alen ,eu n-am dat exemplu Stelei fiindca m-am gandit ca mai sunt unii care din cauza orgoliilor marunte ar fi zis ca fac apologia unui club extrem de merituos dar in acelasi timp foarte controversat si desi eu ca fan al Craiovei nu puteam fi acuzat de subiectivism m-am ferit de a-l da ca exemplu dar totusi merita reamintita acea echipa deosebita:Duckadam-Iovan,Bumbescu,Belodedic,Barbulescu-Stoica,Majearu,Balint Boloni-Lacatus ,Piturca+Balan -titular in locul capitanului Stoica suspendat pentru finala si Marin Radu 2 ,care are meritul golului egalizator din meciul turului1 din deplasare impotriva lui Vejle B.K,scor 1-1 in min'90 ,echipa la care evolua celebrul danez Allan Simonssen ,castigator al ''balonului de aur''in anii 70 .

Comenteaza