Don't Miss

Duşmani în aceleaşi culori

By on 13 mai 2011, 08:35

Foto: dailymail.co.uk

Un lot de jucători reuneşte spirite şi personalităţi diferite. Invidia nu e străină nici de lumea sportului iar altruismul unei pase nu depăşeşte ura din suflet. Banii fac legea şi divizează colegii de vestiar, antrenorul alege iar subiectivitatea lui sau a celor aleşi îşi pune amprenta pe tot ceea ce urmează să se întâmple. Aceleaşi culori nu înseamnă, obligatoriu, prietenie.

Naţionala Olandei a fermecat cu portocaliul ei metalic, dar apele batave nu au fost întotdeauna liniştite. Primele conflicte au pornit de la selecţia pe pile: prin anii 70, cine juca la Ajax ajungea mai uşor la naţională, sau cel puţin aşa spuneau cei care nu jucau la Ajax.

Foto: moreaboutadvertising.com

La europeanul din 96, până şi băieţii de la Ajax s-au divizat în sânul naţionalei. Albii de Boer sau Blind erau mai bine plătiţi decât negrii Davids sau Reiziger, iar ultimii nu simţeau că diferenţa de valoare făcea diferenţa din portofel. Davids a fost exclus din lot după ce l-a invitat pe selecţionerul Hiddink „să-şi scoată capul din fundul unor jucători” care nu prea se omorau cu firea la lot. Olanda a prins sferturile de finală, acolo unde a pierdut la penalty-uri duelul cu Franţa.

Foto: onlinesport.ro

Mathaus şi Effenberg, colegi la Bayern şi la naţionala Germaniei nu s-au bătut pe teren dar nici nu au făcut vreun secret din faptul că nu se înghit unul pe altul. În autobiografia lui Effenberg există un capitol intitulat „Ce ştie Matthaus despre fotbal”. Sub titlu e o pagină goală.

Englezii s-au confruntat şi ei cu un scandal la naţională. John Terry a avut o aventură cu soţia colegului său, Wayne Bridge, iar aceasta a rămas însărcinată. Cei doi erau prieteni buni pe vremea când evoluau împreună şi la echipa de club, Chelsea Londra. După acest scandal, Bridge s-a retras de la naţională, iar Terry a pierdut banderola de căpitan.

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. gery76

  13 mai 2011, 17:25 at 17:25

  Foarte interesanta problema pusa in acest articol de Alex!

  Au fost foarte multe exemple de uriase orgollii intre uriasi fotbalisti,exemplul care pe loc mi-a venit in minte de cum am vazut articolul a fost cel intre Diego Maradona si Ramon Diaz.Ambii fusesera talente precoce ale fotbalului argentinian dar la un moment dat desi Diaz era un nume respectat si un fotbalist care ajunsese la Internazionale Milano,la echipa nationala antrenata de Carlos Bilardo nu a fost selectionat nici la world-cup'86 si nici;90,Ramon Diaz spunand cu orice o cazie sau interviu din presa ca neselectionarea sa vine ca dovada a implicarii totale a lui Maradona nu numai in alcatuirea primului 11 ci si in desemnarea lotului largit si astfel in lotul de 22 spunea Diaz au ajuns jucatori ce nu-i recomanda valoarea ci doar prietenia cu marele Diego.

  Din pacate pentru Diaz[ care totusi avea oarecare dreptate] rezultatele reusite de Argentina l-au confirmat pe Maradona dar mai ales valoare sa individuala incredibila ,caci ,corecti sa fim ,jucatori ca Pasculli,Tapia , Trobbiani in 86,Trogglio sau Dezotti in '90 ce au prins lotul erau net inferiori lui Ramon Diaz.

 2. gery76

  13 mai 2011, 17:48 at 17:48

  Alte celebre conflicte deschise la mari echipe intre jucatori era Harald Schumacher contra Ulrich Stein la nationala Germaniei Federale,doi portari senzationali care in afara de concurenta din teren se certau foarte des in presa,conflictul mocnit intre Gunter Netzer si Wolfgang Overath ,Netzer fiind cel mai bun german la Euro'72 si cu toate acestea prietenia lui Overath cu Beckenbauer a facut ca titular la worldcup'74 sa fie cu mult succes Overath.

  Contrele din lotul Mexicului au facut valva in '86 mai ales din cauza situatiei privilegiate a lui Hugo Sanchez care venea la lot numai la meciurile importante,contrele lui Romario si Bebeto cu selectionerul Lazzroni in '90 la mondiale ,dupa ce ambii fusesera decisivi in castigarea Copei America1989 la turneul final titulari au fost Careca si Muller.Ura lui Effenberg pe Matthaus s-a marit in timpul worldcup'94 cand Effenberg a facut niste gesturi obscene catre suporterii germani care-l fluierau in timpul schimbarii din meciul cu Coreea de Sud si din aceasta cauza Effe a fost trimis de urgenta acasa el sugerand ca o parte din vina expulzarii sale i-ar apartine lui Matthaus care era capitanul echipei.Exemple sunt foarte multe si din cele mai surprinzatoare.

 3. Giuran

  15 mai 2011, 03:05 at 03:05

  Ar fi fost interesant sa spui si ceva despre antipatiile din fotbalul nostru.Mie unul imi vin in minte doar Hagi si Lupu,dar probabil ca au existat multe conflicte in trecut in randul echipei noastre nationale.

  • gery76

   15 mai 2011, 15:39 at 15:39

   A mai fost antipatia lotului Dinamo fata de Dobrin in 1970 care i-a fost fatala pitesteanului,la fel antipatia lui nea Imi Jenei fata de Rodion Camataru si care a dus la nefolosirea acestuia nici macar 5 minute la Italia'90 desi in optimi cu Irlanda era foarte necesar un om de forta in duelurile cu gigantii irlandezi din aparare si multe altele dar poate Alex le va aborda pe viitor.

  • Alex Buturugeanu

   15 mai 2011, 17:09 at 17:09

   gery76 (ID 2591) » ma gandeam aici la altceva, daca si cand o sa ma timp: selectioneri cu simpatii si antipatii. ce se schimba in lotul unei nationale odata cu sosirea altui selectioner.

 4. gery76

  15 mai 2011, 17:27 at 17:27

  Alex ,ar fi o tema cu foarte multi fotbalisti de legenda care, datorita unor toane ale selectionerilor de la noi si de pretutindeni mai mult sau mai putin justificate au avut mult de suferit .

 5. triem

  10 octombrie 2011, 18:01 at 18:01

  cred ca la noi dinu si lucescu ar fi cel mai bun exemplu desi se pare ca si boldici si lung nu au fost foarte prieteni . felicitari pentru site atit ca si reportaje dar si pentru comentarii

Comenteaza