Don't Miss

După vrăjitorie şi răsplată! Manual ocult pentru salvarea de la retrogradare

By on 29 octombrie 2010, 08:14

Foto: en.wikipedia.org

An de an, fiecare campionat işi trimite la plimbare cele mai slabe echipe. Pe lângă lupta pentru titlu, finalul de sezon aduce cu el şi un duel bezmetic de crud: bătaia pentru evitarea retrogradării. Locurile de la coada clasamenului nu fac cu ochiul nimănui. Fiecare club ar da şi ar face orice ca să scape de ele. Sunt schimbaţi antrenori pentru a crea un şoc la echipă, sunt aduşi psihologi care să le amintească jucătorilor cine sunt ei, vin nutriţionişti specializaţi în diete de revigorare sau fizioterapeuţi care să maseze cu spor muşchiul obosit. Pe scurt, orice. Atunci de ce ne-ar mira prezenţa  bătrânei Eliana Merino la vestiarele şi pe terenul lui Deportes Arica.

POVESTEA

Foto: en.wikipedia.org

Arica, oraşul capitală al provinciei chiliene cu acelaşi nume se află la doar 18 kilometri de graniţa cu Peru. Oceanul şi temperaturile plăcute (iarna sunt 24 de grade) fac din această zona una dintre cele mai atractive pentru petrecerea timpului liber. Tsunami-ul care a devastat portul Arica în 1968 şi a omorât 25.000 de oameni în oraş şi alţi 50.000 în împrejurimi nu i-a gonit pe chilieni. Ba dimpotrivă. Fotbalul este unul dintre hobby-urile cu care localnicii îşi omoară timpul, iar, la 10 ani de la tsunami, a luat fiinţă cea mai importantă formaţie din zonă, Club Deportivo San Marcos de Arica.

Cunoscută o vreme sub numele scurt, Deportes Arica, gruparea chiliană din liga secundă a devenit rapid mândria oraşului. Nu a câştigat nimic, dar în zilele cu meciuri, şaptesprezece mii de aricani umpleau până la refuz tribunele arenei Carlos Dittborn. Poate uneori doar ca să vadă pe unul dintre cei trei foşti internaţionali chilieni (Osvaldo Hurtado, Cristián Montecinos şi Francisco Valdés) care şi-au încheiat aici cariera profesionistă. Poate doar ca să se bucure de o după amiază alături de fotbal.

Foto: fotolog.com

În viaţa oricărei grupări vin şi momente dificile, iar cei din Arica au fost aproape de retrogradare în anul 2000. Au încercat orice, dar nu a funcţionat nimic. Asta până când la vestiare nu şi-a făcut apariţia bătrâna Eliana Merino. Vrăjitoarea a dus la îndeplinire un ritual de purificare cu lumânări şi fum, iar Deportivo Arica a renăscut din propria cenuşă. A evitat retrogradarea în divizia a treia, iar fotbaliştii au decis să o invite pe Eliana Merino şi la meciurile din deplasare. „În stilul ăsta, la anul luptăm pentru promovare”, ar fi spus extrema Francisco Campos. Plata pentru serviciile vrăjitoreşti ar fi fost achitată la vestiar după ce o şapcă a trecut din om în om pe la fiecare dintre jucătorii şi membrii stafului tehnic.

Vraja a ţinut până în 2006. Nu ştim dacă cei de la Arica (reveniţi între timp la numele lung, Club Deportivo San Marcos) au încetat să o mai cheme pe Eliana, sau dacă aceasta din urmă mai trăia în acel moment. Cert este că echipa a retrogradat în liga a treia din Chile. A revenit în Segunda în 2008, acolo unde se află şi în prezent.

POZIŢIA OFICIALĂ A CLUBULUI

ISTORIA FOTBALULUI

EXCLUSIVITATE IF.com

Poveştile circulă libere şi chiar îşi sporesc conţinutul narativ de-a lungul vremii. De multe ori, adevărul pluteşte undeva la mijloc. Istoria Fotbalului a decis să contacteze clubul chilian pentru varianta oficială a acestei întâmplări.

„Cândva în trecut, clubul nostru a trecut printr-o perioadă foartă proastă din punct de vedere sportiv. Suporterii în special erau extrem de tensionaţi. O eventuală retrogradare în liga a treia era echivalentă, în acel moment, cu defiinţarea clubului. O parte a fanilor a decis atunci să  contacteze o aşa zisă vrăjitoare care a fost plătită de ei pentru un ritual de purificare a jucătorilor, a vestiarului şi a terenului, ritual care – pretindea ea – alungă spiritele rele şi energiile negative. Clubul nu a fost implicat în această acţiune ci doar a permis accesul persoanei în cauză în incinta stadionului.”


Luis Bardi Farfan
Manager
Club Deportivo San Marcos de Arica

Comenteaza cu Facebook!

8 Comments

 1. stefan

  29 octombrie 2010, 11:24 at 11:24

  Felicitari inca o data pentru sait si pentru articole. Verifici sursele, te informezi din mai multe parti si mai scrii si foarte util si placut ochiului. Ar trebui sa iti schimbi numele in gsp sau prosport, pentru ca esti mult mai profesionist ca majoritatea autorilor de acolo. Mai nou am vazut ca incep sa se si foloseasca de materialele tale in lenea lor, fie sa le copieze integral cu citare, fie sa isi dezvolte propriile materiale. Macar e bine ca cineva le da idei si le arata cum se face!Felicitari!!!

 2. Nimeni de Nicaieri

  29 octombrie 2010, 17:05 at 17:05

  Vezi ca profesionisti de la sport.ro iti fura articole … :)) asa de profesionisti is slugile alea :))

  • Alex Buturugeanu

   29 octombrie 2010, 18:23 at 18:23

   Am vazut, e vorba de articolul cu recordul de goluri din Madagascar. Problema nu ar fi ca au luat informatia. Asta e free. Marea durere e ca unii nu se pot opri din copy/paste, iar asta spune ceva despre ei.

   Articolul meu (15 octombrie): AICI

   Articolul din sport.ro (29 octombrie): AICI

 3. gery76

  30 octombrie 2010, 07:29 at 07:29

  Felicitari si mult succes in continuare!!!

 4. razvan

  7 noiembrie 2010, 17:33 at 17:33

  Felicitari pentru site foarte buna ideea si felicitari pentru articolele foarte interesante. Multumiri din partea iubitorilor de fotbal

Comenteaza