Don't Miss

Două Barcelone. Eroii şi muncitorii catalanilor

By on 3 aprilie 2012, 17:25

Foto: barcablogcom.blogspot.com

Mesi, Xavi, Iniesta, Fabregas. Oricare dintre ei ar fi primul pe buzele oricărui iubitor al fotbalului dacă i s-ar cere să spună un cuvânt despre Barcelona timpurilor moderne. Pep Guardiola antrenează însă două echipe diferite în capitala Cataluniei. Are la dispoziţie staruri de primă clasă dar şi expresia actuală a sclavilor de pe vremuri. Înainte de meci, cele două echipe devin una singură, iar secretul succeselor Barcelonei este tocmai îmbinarea inspirată între muncă şi spectacol pe care o propune această echipă fotbalului actual.

Vedetele sunt la lumina zilei. Pe spatele lor s-au construit sute şi sute de cronici ale meciurilor. Au fost lăudate şi adulate. Nimeni nu-i strigă însă numele lui Busquets pe Rambla, dar fiecare dintre cei strânşi acolo ştie cu ce ghete s-a antrenat Messi înaintea derby-ului.

Busquets spre exemplu este un muncitor. Editorialiştii l-au caracterizat deja drept teatral şi „average”. Orbiţi de strălucirea starurilor, uităm că un atac porneşte de la mijlocul terenului, iar cel care aprinde fitilul exploziei pe care o admiră toată lumea este un băiat de 23 de ani, născut la Sabadell. Busquets a fost inventat de Guardiola pentru postul de mijlocaş defensiv chiar în perioada în care actualul principal pregătea echipa secundă a clubului. Fotbalistul juca mult mai avansat la tineret dar s-a adaptat fără probleme. Este inteligent, ştie să se poziţioneze în teren şi este principalul furnizor de baloane pentru ofensivă. Statisticile au arătat foarte clar: fără Busquets în teren, posesia Barcelonei scade cu cel puţin 10 procente.

Foto: goal.com

Victor Valdes este portarul campioanei şi rezerva lui Casillas la naţională. Are patru trofee Zamora în palmares (acordate goalkeeperului cu cele mai puţine goluri încasate în Primera), dintre care trei consecutiv. Chiar şi aşa, Valdes nu este niciodată inclus în lista vedetelor. El asigură ultima linie de apărare, de el chiar nu trebuie să se treacă! Calităţile sale sunt însă indiscutabile şi au efecte chiar şi în Anglia. Sir Alex Ferguson şi-a dorit un portar care să joace la fel de bine cu piciorul şi l-a adus pe De Gea!

Javier Mascherano este considerat chiar un eşec al politicii de transferuri, oricum spartană, a Barcelonei. Argentinianul este acuzat că nu se impune în primul unsprezece şi că nu este în stare să-l scoată din echipă pe Busquets. Chiar dacă este încadrat formal la „mijlocaşi defensivi”, Mascherano este în fapt un fundaş central redutabil pe care îl vom vedea meci de meci pe teren nu peste multă vreme. Puyol are 33 de ani, iar Guardiola îl pregăteşte pe argentinian pentru unul dintre cele mai dificile şi ingrate roluri ale carierei sale: stâlpul defensivei celei mai ofensive şi spectaculoase echipe din lume!

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. bbau

  4 aprilie 2012, 13:57 at 13:57

  felicitari pentru articol alex!despre barcelona se poate vorbi la infinit….cu referire la trecutul glorios….nu ma duce gandu prea departe decat in 86…cu steaua….si in anii de revenire de forma a barcelonei….2005-2006-2007….si atunci echipa era impartita…..moncitorii:rafa marquez,juliano belleti,thuram,giuly,puyol(nelipsit din istoria barcelonei in ultimul deceniu)sylvinho,giovani van bronchorst,zambrotta…eroii:deco,eto`o,xavi,iniesta(cu toate ca nu juca titular meci de meci)messi(copilul incantator..impropriu spus copil,pentru ca si acum e tot un copil si are vitrina arhiplina de trofee)…si pe langa aceste 2 in perioada 2005-2007 mai exista un…..extraterestrul:RONALDINHO…..ceea ce facea el pe treren la barcelona e magic…altii fac concursuri de freestyle si nu reusesc…RONALDINHO reusea in teren…..cu realul lui raul,zidane,ronaldo,figo…aresenalul lui henry…..si milanul lui kaka….ac milan care era in forma maxim….cu finale CL la activ….RONALDINHO le-a umbrit….a adus soarele pe nou camp!

  • gery76

   4 aprilie 2012, 18:56 at 18:56

   -Si eu l-am admirat pe Ronaldinho,pentru talentul sau in ''stare pura'',dar si pentru fotbalul jucat cu zambetul pe buze,insa doar 2 ani la nivel foarte inalt nu sunt de ajuns pentru a intra definitiv in cartile de istorie ale fotbalului in partea cea mai de sus a clasamentului.

   -In perioada ultimilor 20 de ani,fotbalul brazilian de super-performanta, se identifica cu Romario si Ronaldo in primul rand,urmati apoi de Rivaldo si abia apoi vine Ronaldinho,desi talentul sau l-ar fi recomandat sa fie poate in varful topurilor,insa boemia exagerata l-a impiedicat sa se realizeze pe masura talentului!

 2. gery76

  4 aprilie 2012, 19:05 at 19:05

  -Revenind la articol,eu raman la parerea ca transferul lui Fabregas ,a fost unul care pana acum n-a justificat asteptarile,Cesc n-are personalitate in jocul Barcei,nu-si asuma mai deloc riscuri,ba de multe ori pare corp strain in angrenajul lui Pep Guardiola ,franand jocul echipei.

  -Busquets este in mod clar factorul de echilibru al jocului Barcei,are un rol decisiv in angrenaj,oarecum asemanator rolului avut de Demetrio Albertini la Milan-ul lui Capello sau cel al lui Jose Maria Baquero la Barca lui Cruijff-pentru cei care-si aduc aminte de inceputul anilor '90!

Comenteaza