Don't Miss

Diamantul Negru

By on 25 februarie 2011, 12:27

Foto: terceirotempo.ig.com.br

A jucat doar 19 meciuri la naţionala ţării sale. Robinho, spre exemplu, are la activ 84 de selecţii, chiar dacă abia a împlinit 27 de ani. Neymar are doar 19 ani şi deja a bifat două chemări la lotul mare al Braziliei. A jucat la doar două mondiale şi nu a prins niciun contract la vreun club mare din Europa. Şi totuşi avem înainte un fotbalist de legendă. Inventatorul „bicicletei” atât de iubită de profesioniştii cu inimă de amator din ziua de azi, favorita lui Ronaldinho. Avem înainte un golgeter mondial.

Foto: somewhereinblog.net

Leonidas da Silva s-a născut în 1913. A jucat în Brazilia şi prin Uruguay, dar a rămas în sufletul iubitorilor de fotbal ca internaţional în tricoul auriverde al ţării sale.

A jucat un singur meci la mondialele din 1934. A ratat un singur meci la cele din 1938 şi acela a fost un dezastru. Fără el pe teren, Brazilia a ratat calificarea în finală. A marcat 8 goluri şi a fost golgeterul turneului.

Pe 24 aprilie 1932 a uimit lumea cu „bicicleta”, o schemă pe care unii i-o atribuie lui Pretonilho de Brito. Leonidas şi-a asumat însă invenţia. A folosit-o şi la mondiale, iar spectacolul a fost total: arbitrul nici nu a ştiut dacă e o mişcare regulamentară, dar i-a fost ruşine să fluiere.

A jucat doar 19 meciuri la naţională, dar a marcat 21 de goluri.

A murit la 90 de ani, pe 24 februarie 2004.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  25 februarie 2011, 20:24 at 20:24

  Leonidas un jucator urias care a contribuit la unul din cele mai faimoase meciuri din istoria mondialelor Brazilia-Polonia scor 6-5 la mondialul din 1938.Leonidas care in acest meci a marcat nu mai putin de 4 goluri la un moment dat dupa ce a inceput o ploaie torentiala ,dupa cum povesteste Ioan Chirila in cartea sa ''si noi am fost pe Conte Verde'' si-a scos ghetele si voia sa joace in continuare descult obisnuit ca pe plajele din Brazilia numai ca arbitrul suedez Eklind l-a obligat sa-si reancalte ghetele abandonate dar si asa si-a dus echipa spre victorie in prelungiri.Din pacate antrenorul brazilian Adhemar Pimenta in meciul din semifinale cu Italia a menajat pentru eventuala finala tocmai piesele grele ale echipei Leonidas si Tim dupa cum chiar el a declarat inainte de meci si astfel italieni cu jocul lor meschin i-au invins cu 2-1 si visul superbei echipe a Braziliei din '38 s-a spulberat din cauza inconstientei propriului antrenor.

 2. alen

  26 februarie 2011, 11:44 at 11:44

  gery

  uite un link unde mai intru:
  http://www.sport365.ro/forum/istorie-statistica-f

  acolo sunt sub numele de "alwn". Discutiile sunt interesante, arunca o privire si daca te interseaza subiectele atunci join us

 3. budur

  30 aprilie 2011, 23:48 at 23:48

  din cate stiu eu leonidas avea si ceva origini germane

Comenteaza