Don't Miss

Dezbatere: tehnologie sau nu? Scandalul reluărilor din Brazilia

By on 1 noiembrie 2012, 12:15
Foto: goal.com

Să punem lucrurile în perspectivă. Cei care au urmărit Olimpiada au avut ocazia să vadă cum se dau deciziile punctelor la  scrimă. Cândva lăsate la latitudinea arbitrilor, deciziile se iau acum aproape exclusiv pe baza probei video. Ne întoarcem la fotbal şi la problemele lui. Cea care ne-a luat ochii este tehnologia denumită şi „goal line” şi se referă la validarea golurilor dubioase în cazul în care mingea a depăşit sau nu linia porţii. Sunt deja două astfel de proiecte care vor fi testate la mondialele cluburilor iar viitorul turneu final, Brazilia 2014, va fi unul cu ochii pe linia buturilor. Asta clar. Dar ne oprim aici sau continuăm?

Problema golurilor şi a liniei cu var este una şi reprezintă vârful unui iceberg. Proba video înseamnă şi faulturi pe care arbitrul nu le vede sau nu are cum să le vadă, henţuri ascunse şi tot felul de astfel de întâmplări pe care posibilităţile fizice ale oficialilor pot fi augmentate de camerele de luat vederi.

Aici, deocamdată e tabu. FIFA şi UEFA interzic clar probele video sau reluările din meciuri ca ajutor pentru arbitri. Mondialele din 2002 începuseră cu ecrane mari pe stadioane noi şi cu faze din meciuri. Tribunele au început să fluiere copios după ce observau reluările iar cavalerii fluierului trăgeau şi ei un pic cu ochiul aşa că plasmele gigant au fost umplute rapid doar cu o grafică drăguţă pe care scria minutul şi scorul.

Recent, în Brazilia, un arbitru a fost acuzat de una dintre combatante că a anulat un gol (o decizie corectă, dealtfel) dar a făcut-o abia după ce a avut ocazia să aibă acces la reluări în timp ce jucătorii se certau şi parlamentau pe teren.

Imaginile sunt mai jos, la pachet cu întrebările următoare: vrem tehnologie sau nu? Câtă vrem şi sub ce formă? O lăsăm să acţioneze sau o controlăm? O încurajăm sau o eliminăm? O punem la dispoziţia tuturor sau o oferim doar celor în măsură să ia decizii? Rămâne fotbalul fotbal sau se transformă radical odată cu o astfel de evoluţie care îi bate în poartă la început de secol XXI?

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

 1. cldtoma

  1 noiembrie 2012, 23:33 at 23:33

  din pacate , cred eu, se apropie ziua cand ne vom lasa condusi de computer. greselile umane ale arbitrilor fac parte din istoria si din frumusetea fotbalului. ce ar fi fost fotbalul fara ” greseala ” lui Bahramov in finala CM din 1966 ( de altfel si acum cu toate reluarile fazei de atunci nu se poate spune ca certitudine daca a fost cu adevarat gol sau nu), sau fara greseala arbitrului prin care a fost posibila ” mana lui dumnezeu ” la CM 1986

  • gery76

   2 noiembrie 2012, 04:33 at 04:33

   -Sunt de aceeasi parere,mai este si o latura subiectiva a acestui aspect,parca era totusi pacat ,ca tara ce a inventat fotbalul,ma refer la Anglia,desi n-am fost niciodata suporterul lor,sa nu castige nici un trofeu major la nivel de echipa nationala.
   -Greseala lui Tofik Bahramov,din ’66 ,s-a intors in 2010 ,atunci cand Neuer a scos mingea un metru din poarta la sutul lui Lampard si astfel Germania a zdrobit Anglia cu un neverosimil 4-1,iar astfel ”cosmarul german”,a continuat pentru englezi la turneele finale din 1970 si pana in zilele noastre la nivel de echipa nationala.

Comenteaza