Don't Miss

Dezbatere: de ce englezii da și rușii nu?

By on 20 ianuarie 2013, 19:06


Foto: eurosport.yahoo.com

Foto: eurosport.yahoo.com

Povestea vine în felul următor. Câteva echipe din campionatul Rusiei au gânduri de mărire. Nimic rău în asta. Doar că granițele marelui urs le cam strâng, așa că vor să iasă din prima ligă estică și să formeze o alta alături de marile echipe din fostele republici sovietice.

Zenit, Anji și TSKA Moscova sunt inițiatoarele proiectului pe care vor să-l pună pe picioare chiar de la anul. Alături de ele ar urma să vină Șahtior și Dinamo Kiev din Ucraina, plus alte câteva echipe gen Bate Borisov (Belarus) sau Bunyodkor (Uzbekistan). Noul campionat ar urma să adune la start maximul 16 echipe.

Ce ar obține rușii? O superligă cu echipe tari, cu stadioane pline, cu un interes publicitar mult ridicat, implicit cu mult mai mulți bani ca până acum.

FIFA a spuns nu.

Este împotriva principiilor forului nostru, așa că, din puntul de vedere al Federației Internaționale de Fotbal, răspunsul este unul negativ. (Sepp Blatter)

Acum, ideea e că organismele de conducere din fotbalul mondial nu susțin competiții cu echipe din mai multe țări. Totul se ghidează după harta politică.

Doar că englezii primesc echipe galeze în interiorul Football League și chiar în cel al Premier League, deși Țara Galilor are un sistem fotbalistic independent. Mai mult, Rangers pare dispusă să lase Scoția pentru Anglia și e de acord să se înscrie chiar și în liga a cincea.

Așadar, dacă englezii pot, de ce nu ar face-o și sovieticii de altă dată?

Mi-ar plăcea să ascult argumente (renunțăm din start la cel cu imperiul britanic, cu Commonwealth-ul, pentru că nu vedem echipe irlandeze, canadiene, indiene sau australiene în vreuna din diviziile League sau Non-League din Anglia) și să dezbatem pe larg ce implicații ar avea o ligă all-russian constituită fie și fără acceptul FIFA sau UEFA.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. Mihai Frincu

  20 ianuarie 2013, 19:43 at 19:43

  Tehnic vorbind, ar exista o diferenta in favoarea FIFA. Daca Rangers ar juca in EPL, asta nu inseamna ca s-ar desfiinta campionatul Scotiei. Or proiectul rusilor implica desfiintarea campionatelor nationale ale tarilor respective si inlocuirea lor cu o suprastructura fotbalistica. De aici probleme legate de reprezentarea unor tari in competitiile continentale intercluburi. Repartizarea locurilor in UCl, de pilda, tine cont si de granitele politice, nu doar de rezultatele sportive.

  • Alex Buturugeanu

   20 ianuarie 2013, 20:54 at 20:54

   Nu, proiectul rusilor nu ar desfiinta campionatele nationale. Tocmai. Ar fi ceva similar constituirii Premier League ca entitate separata fata de Football League în 1992

 2. barengott

  20 ianuarie 2013, 20:08 at 20:08

  E complicata rau situtia. La fel cum UEFA nu poate amenda echipa Zenit St. Petersburg pentru ca incalca Regula Fair-Play, la fel nici FIFA nu o poate supara pe HMQ.

 3. Alex

  22 ianuarie 2013, 15:25 at 15:25

  Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord – in componenta sa intra patru tari.
  Cam asta ar fi diferenta majora. Din punct de vedere politic cele patru tari apartin regatului, in timp ce statele din Europa de est sunt independente unele de altele.
  Pe mine nu m-ar deranja daca s-ar face o astfel de liga; vom avea probabil inca un campionat puternic pe continent.
  Problema apare in campionatele rusesti, ucrainiene, bieloruse etc. pentru ca vor ramane fara cele mai bune echipe, nivelul fotbalului si implicit nivelul de interes al suporterilor echipelor mai mici.

  • Alex

   22 ianuarie 2013, 15:27 at 15:27

   *vor scadea.

Comenteaza