Don't Miss

Dezastre (IV): Luzhniki Stadium 1982

By on 20 martie 2011, 13:51

Foto: chack.co.uk

Un foc uriaş a devorat o întreagă tribună a stadionului Valley Parade din Bradford şi a lăsat în urmă 56 de morţi. Dezastrul de pe Ibrox a totalizat 66 de decese. 40 de oameni au murit după ciocnirile dintre galeriile lui Kayseri şi Siva, în Turcia. Ne-am aştepta ca o tragedie în care şi-au pierdut viaţa între 67 şi 340 de oameni să nu treacă neobservată. Timp de şapte ani, nimeni nu a ştiut nimic despre întâmplările de pe Luzhniki.

20 octombrie 1982 Stadionul Lenin (actualul Luzhniki), Moscova

Foto: ideaspixeladas.com

Spartak din localitate juca în Cupa UEFA cu olandezii de la Haarlem. Vremea rece a adus puţini fani în tribune, aşa că oficialii gazdelor au permis intrarea spectatorilor doar în tribuna Est şi doar printr-o singură poartă de acces. La 1-0 pentru Spartak, frigul a început să îi gonească şi pe cei puțini care au venit la meci. În timp ce oamenii plecau, Sergei Shvetsov a marcat pentru 2-0. Uralele i-au întors din drum pe cei care ieşeau, poliţia nu le-a permis să se întoarcă dar degeaba. Înghesuiala din dreptul singurei intrări şi îndârjirea fanilor a avut urmări dezastruoase.

Oficial, au fost 67 de morţi. Neoficial, 340. Tragedia din tribune a fost însă muşamalizată. Nu au aflat de ea nici măcar jucătorii olandezi, prezenţi pe teren în momentul în care se desfăşura grozăvia. Vestea a venit peste ei abia după şapte ani!

Andrei Chesnokov

Foto: communities.canada.com

Sovieticii au permis rudelor să îşi îngroape morţii doar după două săptămâni. Niciun meci nu s-a mai jucat pe Luzhniki în luna octombrie pentru a-i împiedica pe apropiaţii victimelor să comemoreze tragedia la faţa locului. A fost nevoie de dezmebrarea Uniunii Sovietice pentru ca această întâmplare nefericită să iasă la suprafaţă.

Andrei Chesnokov (viitor jucător de tenis) avea 16 ani şi a fost la meci: „Oamenii au căzut unii peste alţii pe scări. A fost ca un efect de domino. Rampa de acces a cedat sub greutatea oamenilor. Şi eu am fost prins în îmbulzeala generală dar am reuşit să mă întorc. Erau mulţi morţi dar şi foarte mulţi răniţi care întindeau mâinile spre mine şi mă implorau să îi scot de acolo. Am scos cu greu trupul unui băiat şi l-am dus la salvare. Era deja mort. Când am ieşit am văzut rânduri de corpuri. Cred că erau peste o sută de morţi.”

Foto: ideaspixeladas.com

20 octombrie 2007

Un meci comemorativ s-a jucat între Spartak şi Haarlem, iar banii strânşi au fost donaţi rudelor celor decedaţi în tragedia din 1982. Acum, Luzhniki Stadium este o arenă ultramodernă de 5 stele. În 2008 a găzduit finala Ligii Campionilor.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. alen

  20 martie 2011, 16:28 at 16:28

  si unicul responsabil a fost scos directorul complexului Luzniki, numit in functie de nici 2 luni.. Nimeni din dispozitivul de militie care a intervenit favorizand tragedia n-a patit nimic

 2. gery76

  20 martie 2011, 18:05 at 18:05

  Plus ca nici o carte ,ziar sau revista a vremii nu a pomenit nimic despre tragedie,inclusiv autorii romani Chiriac Manusaride sau Victor Banciulescu cunoscuti pentru faptul ca abordau aceste subiecte in cartile lor nu au pomenit nici un cuvant la capitolele dedicate anilor '81,'82,'83 fiind infierate cu manie proletara excesele depravarii tineretului occidental dandu-se exemple de vandalismele englezilor la Elvetia -Anglia din prel. worldcup'82 sau Aston Villa -Anderlecht din semifinalele C.C.E '81-82.

 3. alen

  20 martie 2011, 20:08 at 20:08

  intr-un ziar sovietic a scapat a doua zi o stire scurta despre ceva "incidente" si "raniti" pe Luzniki, dar a asta a fost tot pana prin 1989.. Cand ma gandesc ca tot la fel au incercat sa ne ascunda si cernobalu..

 4. gery76

  20 martie 2011, 23:00 at 23:00

  Mai erau si la noi'' mici vandalisme'' mai ales la meciurile Craiovei in Valea Jiului la Petrosani, cand daca aveai numere de Dolj sau Gorj cum era cazul nostru era mai bine sa-ti lasi masina la intrare in oras daca nu voiai sa vii acasa cu aerisire in loc de geamuri.

  Revenind la Luzhniki si la tacerea autoritatilor vad ca aceasta meteahna apropo de Cernobal vad ca si la japonezi de cam pune batista pe tambal.

 5. alen

  23 martie 2011, 00:48 at 00:48

  tacerea autoritatilor de la luzhniki a fost socanta. Familile au primit mortii sa-i ingroape de abia dupa 2 saptamani, zona era inchisa in fiecare an in perioada tragediei sa nu poata oamenii sa puna o lumanare.. Ma si mir ca nu au executat familiile victimilelor si toti prietenii in incercarea de a sterge cu buretele incidentul. Regim inuman si criminal

 6. beberatm

  1 februarie 2012, 03:17 at 03:17

  da-ti mie voie sa vin cu o completare:meciul s-a jucat pe un stadion unde tribunele erau pline de gheata si se aluneca foarte usor de aceea cand cei de afara s-au intors i-au impins inapoi pe cei ce vroiau sa iasa si au cazut foarte multi pe scari

   

  "With Spartak leading 1-0 and the game drifting into injury-time, several hundred fans began to make their way to the exit. Sergei Shvetsov then scored a second, a goal he continues to regret. "It would have been better if I had not scored it," he says. Fans on their way out of the ground turned back to join the celebrations, only to run into a wall of spectators still set on leaving. In the darkness, on the icy steps, as barriers buckled and police stood by, dozens were trampled or crushed to death. "I was lucky," said Prosvetov. "I was a long way from the stairs, but of course I knew something terrible had happened." http://www.theguardian.com/football/2007/oct/22/europeanfootball.sport1
   

  intamplator am dat peste stire asta zilele trecute uitandu-ma pe wikipedia la dezastrul de la Bradford 1985

   

Comenteaza