Don't Miss

Despre stranieri şi absenţa lor în Premier League

By on 6 martie 2011, 11:53

Foto: en.wikipedia.org

Englezii sunt, fie prea conservatori, fie inovatorii inovatorilor. Valabilă şi în fotbal, inovaţia a fost probată total pe 30 decembrie 2009, atunci când două echipe din Anglia au jucat un meci în care niciun englez nu s-a aflat pe teren. Deschizători de drum au fost însă cei de la Chelsea, cu primul 11 format din stranieri. Printre ei şi un român. De partea cealaltă, conservatorismul într-o lume liberală a fost probat de Aston Villa, chiar dacă rezultatul de pe teren nu s-a ridicat la nivelul gestului.

26 decembrie 1999

Foto: Stu Forster /Allsport

Cu 10 ani înainte de celebrul meci dintre Portsmouth şi Arsenal (în care niciun picior britanic nu a călcat iarba arenei Fratton Park la primul fluier al arbitrului), Chelsea dădea primul semn că fotbalul din Albion, fotbalul cuceritorilor, a fost invadat şi plăteşte tribut stranierilor.

Duelul cu Southampton l-a pus pe tehnicianul Gianluca Vialli în faţa unei dileme: pe cine să trimită în teren, odată cu absenţele mai mult sau mai puţin aşteptate ale localnicilor Graeme Le Saux, Chris Sutton şi Dennis Wise, titulari de drept la Chelsea. Reţeta italianului s-a dovedit de succes (albaştrii s-au impus cu 2-1, prima victorie în deplasare după 3 luni) dar, în acelaşi timp, a însemnat şi o premieră: niciun englez în primul 11, în istoria primei ligi de fotbal din Anglia.

Iată formaţia: De Goey, Petrescu, Thome, Leboeuf, Babayaro, Ferrer, Deschamps, Poyet, Di Matteo, Ambrosetti, Flo.

14 februarie 2005

Foto: sportige.com

Arsenal a dus recordul mai departe. Wenger a aliniat nu doar un prim 11 format exclusiv din stranieri, dar şi cinci rezerve non-britanice. Încă odată reţeta a fost de succes: Arsenal a câştigat cu 5-1 meciul cu Crystal Palace.

Iată lotul 100% stranier al lui Arsenal: Lehmann, Lauren, Toure, Cygan, Clichy, Pires (Fabregas), Vieira, Edu (Flamini), Reyes, Bergkamp (Van Persie), Henry. Rezerve: Almunia şi Senderos.

27 februarie 1999

Foto: mirrorfootball.co.uk

Într-un campionat din ce în ce mai sufocat de străini, Aston Villa a ridicat steagul conservatorismului tipic englezesc. A trimis pe teren (primul 11 plus cele trei rezerve care au intrat pe parcurs) o echipă formată exclusiv din britanici. Pe teren, Villa a pierdut cu 4-1, acasă, disputa cu cei de la Coventry.

Iată formaţia aliniată de managerul John Gregory: Oakes, Wright, Southgate, Watson (Barry), Scimeca, Taylor (Draper, Collymore), Merson, Grayson, Hendrie, Dublin, Joachim.

Aceasta a fost ultima formaţie alcătuită doar din britanici care a fost trimisă pe teren în Premier League de atunci şi până în prezent.

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. gery76

  6 martie 2011, 16:57 at 16:57

  Si in aceste conditii mai putem vorbi de campioana Angliei?

  Mai putem vorbi de reprezentanta Angliei in cupele europene?

  Desi marii specialisti in dreptul muncii vor sari ca arsi ca vezi doamne se incalca dreptul la libera circulatie si dreptul la munca cred ca limitarea severa la maxim trei stranieri in primul unsprezece ar reda spiritul de altadata al competitiei,iar exemplele Barca si Bayern cu foarte multi titulari din propriile academii de copii si juniori sunt cele mai bune modele.

 2. alen

  8 martie 2011, 22:41 at 22:41

  e naspa ce se intampla cu strainerii, peste ceva timp o sa ne trezim ca detinatoarea ligii camp vine din malta asa ca vreun miliardar a adus supervedete. Sigur, exagerez, dar daca aduci multi straineri care mai reprezentativitatea fotbalului autohton? Eu sunt macar pt regula 6 autohtoni pe teren+ 5 straineri

 3. gery76

  9 martie 2011, 01:25 at 01:25

  De aceea Alen nu-i suport eu pe Arsenal ca au fost primii care au jucat cu 11 stranieri si in campionat si in cupele europene-eu nu stiu ce satisfactie mai pot avea suporterii cand te numesti Arsenal Londra si tu nu ai macar un englez in propria-ti echipa favorita.

 4. alen

  10 martie 2011, 02:31 at 02:31

  nici eu nu stiu..

  totusi imi amintesc cu placere de arsenalul lui g graham

 5. gery76

  10 martie 2011, 04:59 at 04:59

  Ai dreptate alen!

  Simpatica echipa Arsenalul lui Graham, cu devoratorul de ''faina''Merson si celebrul ''degustator''Tony Adams!!!

  • Mendoza

   20 martie 2012, 18:05 at 18:05

   <blockquote cite="comment-1956">gery76: Ai dreptate alen! Simpatica echipa Arsenalul lui Graham, cu devoratorul de ”faina”Merson si celebrul ”degustator”Tony Adams!!!

    Si cu pur`sangele Ian Wright sau cu tancul de John Hartson :). O, tempora !

Comenteaza