Violenta se deprinde din frageda pruncie. Aici, un fan al lui Feyenoord Rotterdam
Despre derby-uri în patria rivalităţii (II)
26 decembrie 2010, 02:04 Fotbal Extern

Foto: machinedaena.blogspot.com

În prima parte a discuţiei despre derby-uri am descoperit câteva lucruri surprinzătoare. Dincolo de fixarea lor în tradiţie, derby-urile se află în mişcare. Repoziţionarea echipelor în funcţie de rivale nu se face nici brusc, nici la vedere şi uneori se întâmplă doar de o singură parte: unora încetează să le mai pese, în timp ce adversarii fac spume înaintea meciului direct. 22% dintre fani spun că actuala rivală a echipei lor nu este una şi aceeaşi cu rivala tradiţională. 83% dintre fani au sentimente intens-negative la adresa rivalei, dar, culmea, 59% i-ar duce dorul dacă aceasta din urmă nu ar mai exista. Topul realizat de cei de la Football Fans Census dezvăluzie şi alte aspecte mai puţin compatibile cu definiţia derby-ului, dar şi cu spiritul în care se joacă acesta.

DERBY ÎMPĂRTĂŞIT

Foto: telegraph.co.uk

Dintre cele 92 de echipe analizate, doar 36 şi-au găsit perechea în derby, adică şi-au desemnat rivala şi au fost desemnaţi la rândul lor drept rivali pentru exact aceeaşi echipă. Dintre acestea, patru perechi activează în Premier League:

  • Aston Villa –  Birmingham
  • Liverpool – Manchester United
  • Newcastle – Sunderland
  • West Bromwich – Wolverhampton

Manchester United este lidera echipelor luate la ţintă. Nu mai puţin de cinci formaţii îi consideră pe Diavolii lui Ferguson drept principali rivali: Arsenal, Bolton, Leeds, Liverpool şi Manchester City.

DE CE DERBY

Foto: dailymail.co.uk

Rivalitatea dintre cluburi se află în mişcare şi într-o continuă schimbare, chiar dacă alunecările nu sunt vizibile în perioade scurte de timp. Motivele rivalităţii sunt nu atât sportive, cât, mai degrabă, fundamentate pe raţiuni istorice şi geografice. Iată cauzele pentru care fanii se regăsesc într-un derby:

  • 45% istoria şi tradiţia celor două echipe
  • 35% apropierea geografica
  • 7% competiţia sportivă în sine (lupta pentru promovare, evitarea retrogradării, o clasare mai bună în defavoarea unei echipe sau alta)

CU CINE E DERBY-UL

Fanii consideră că actuala rivală nu este neapărat şi cea împotriva căreia se urcau pe gard şi taţii lor. 22% dintre suporterii anchetaţi spun că echipa lor ar trebui să se concentreze în cu totul alte meciuri decât cele despre care se ştia până acum că sunt derby-uri. Din cele 92 de echipe studiate, 18 şi-au schimbat rivala în epoca modernă.

noi rivalitati in ffotbalul modern

Dacă mai sus am observat că raţiunile sportive contează foarte puţin atunci când au fost puse bazele vechilor rivalităţi, epoca modernă aduce reguli noi. Proaspetele rivalităţi se clădesc aproape exclusiv pe ciocnirile a două cluburi în competiţia în care sunt angrenate.

Foto:guardian.co.uk

Iată motivele indicate de fani din cauza cărora se sting derby-urile de altădată:

  • rivala tradiţională nu mai joacă în aceeaşi divizie de multă vreme şi astfel, cele două echipe nu mai au motive să interacţioneze
  • cele două echipe (iniţial cu un nivel ridicat de afectivitate negativă între ele) au încetat să mai aibă obiective similare timp de mai multe sezoane la rând. Cu alte cuvinte, vechile rivale care trăgeau la titlu sau la promovare au pierdut contactul sportiv una cu cealaltă

URĂ vs SPORTIVITATE ÎN DERBY

Foto:maniacworld.com

Un 2-1 chinuit nu spune mare lucru fanului englez atunci când echipa sa joacă împotriva marii rivale. 2-1 e bun pentru victorii fără încărcătură sentimentală. Când vine ziua derby-ului, suporterul este categoric:

  • 83 % dintre fanii anchetaţi spun că au sentimente intens-negative la adresa clubului rival
  • 75% dintre fani vor neapărat o victorie categorică a propriei echipe în derby
  • 70% dintre fanii englezi ar susţine o colegă de campionat dacă aceasta joacă un meci în competiţiile europene, însă doar 9 % şi-ar susţine principala rivală într-o astfel de partidă
  • 70% dintre suporteri s-ar enerva dacă un jucător sau antrenor de la propria echipă ar trece în fieful marii rivale, însă doar 15% ar fi supăraţi dacă transferul s-ar produce la oricare altă echipă
  • 59% dintre suporteri ar duce dorul rivalilor dacă aceştia s-ar desfiinţa

DERBY: BUN SAU RĂU

Foto: thecheapseats.ca

Anglia nu este doar patria fotbalului ci şi a violenţei în fotbal. Aici s-a născut primul hooligan adevărat şi tot de aici au învăţat turcii şi sud-americanii tot ceea ceea ce vedeţi uneori la televizor. La mijloc, între fani dezlănţuiţi şi jandarmi călare stă, de cele mai multe ori, derby-ul.

  • 37% din fani consideră că rivalitatea dintre două echipe este principalul motiv al izbucnirii conflictelor din tribune şi de pe străzi
  • 50% consideră că rivalitatea influenţează doar în mică măsură aceste conflicte
  • 71% dintre fani cred că aspectele pozitive ale unui derby sunt mai multe decât cele negative
  • 4% consideră că negativul depăşeşte pozitivul

Comenteaza cu Facebook!

*