Don't Miss

Despre derby-uri în patria rivalităţii (II)

By on 26 decembrie 2010, 02:04

Foto: machinedaena.blogspot.com

În prima parte a discuţiei despre derby-uri am descoperit câteva lucruri surprinzătoare. Dincolo de fixarea lor în tradiţie, derby-urile se află în mişcare. Repoziţionarea echipelor în funcţie de rivale nu se face nici brusc, nici la vedere şi uneori se întâmplă doar de o singură parte: unora încetează să le mai pese, în timp ce adversarii fac spume înaintea meciului direct. 22% dintre fani spun că actuala rivală a echipei lor nu este una şi aceeaşi cu rivala tradiţională. 83% dintre fani au sentimente intens-negative la adresa rivalei, dar, culmea, 59% i-ar duce dorul dacă aceasta din urmă nu ar mai exista. Topul realizat de cei de la Football Fans Census dezvăluzie şi alte aspecte mai puţin compatibile cu definiţia derby-ului, dar şi cu spiritul în care se joacă acesta.

DERBY ÎMPĂRTĂŞIT

Foto: telegraph.co.uk

Dintre cele 92 de echipe analizate, doar 36 şi-au găsit perechea în derby, adică şi-au desemnat rivala şi au fost desemnaţi la rândul lor drept rivali pentru exact aceeaşi echipă. Dintre acestea, patru perechi activează în Premier League:

 • Aston Villa –  Birmingham
 • Liverpool – Manchester United
 • Newcastle – Sunderland
 • West Bromwich – Wolverhampton

Manchester United este lidera echipelor luate la ţintă. Nu mai puţin de cinci formaţii îi consideră pe Diavolii lui Ferguson drept principali rivali: Arsenal, Bolton, Leeds, Liverpool şi Manchester City.

DE CE DERBY

Foto: dailymail.co.uk

Rivalitatea dintre cluburi se află în mişcare şi într-o continuă schimbare, chiar dacă alunecările nu sunt vizibile în perioade scurte de timp. Motivele rivalităţii sunt nu atât sportive, cât, mai degrabă, fundamentate pe raţiuni istorice şi geografice. Iată cauzele pentru care fanii se regăsesc într-un derby:

 • 45% istoria şi tradiţia celor două echipe
 • 35% apropierea geografica
 • 7% competiţia sportivă în sine (lupta pentru promovare, evitarea retrogradării, o clasare mai bună în defavoarea unei echipe sau alta)

CU CINE E DERBY-UL

Fanii consideră că actuala rivală nu este neapărat şi cea împotriva căreia se urcau pe gard şi taţii lor. 22% dintre suporterii anchetaţi spun că echipa lor ar trebui să se concentreze în cu totul alte meciuri decât cele despre care se ştia până acum că sunt derby-uri. Din cele 92 de echipe studiate, 18 şi-au schimbat rivala în epoca modernă.

noi rivalitati in ffotbalul modern

Dacă mai sus am observat că raţiunile sportive contează foarte puţin atunci când au fost puse bazele vechilor rivalităţi, epoca modernă aduce reguli noi. Proaspetele rivalităţi se clădesc aproape exclusiv pe ciocnirile a două cluburi în competiţia în care sunt angrenate.

Foto:guardian.co.uk

Iată motivele indicate de fani din cauza cărora se sting derby-urile de altădată:

 • rivala tradiţională nu mai joacă în aceeaşi divizie de multă vreme şi astfel, cele două echipe nu mai au motive să interacţioneze
 • cele două echipe (iniţial cu un nivel ridicat de afectivitate negativă între ele) au încetat să mai aibă obiective similare timp de mai multe sezoane la rând. Cu alte cuvinte, vechile rivale care trăgeau la titlu sau la promovare au pierdut contactul sportiv una cu cealaltă

URĂ vs SPORTIVITATE ÎN DERBY

Foto:maniacworld.com

Un 2-1 chinuit nu spune mare lucru fanului englez atunci când echipa sa joacă împotriva marii rivale. 2-1 e bun pentru victorii fără încărcătură sentimentală. Când vine ziua derby-ului, suporterul este categoric:

 • 83 % dintre fanii anchetaţi spun că au sentimente intens-negative la adresa clubului rival
 • 75% dintre fani vor neapărat o victorie categorică a propriei echipe în derby
 • 70% dintre fanii englezi ar susţine o colegă de campionat dacă aceasta joacă un meci în competiţiile europene, însă doar 9 % şi-ar susţine principala rivală într-o astfel de partidă
 • 70% dintre suporteri s-ar enerva dacă un jucător sau antrenor de la propria echipă ar trece în fieful marii rivale, însă doar 15% ar fi supăraţi dacă transferul s-ar produce la oricare altă echipă
 • 59% dintre suporteri ar duce dorul rivalilor dacă aceştia s-ar desfiinţa

DERBY: BUN SAU RĂU

Foto: thecheapseats.ca

Anglia nu este doar patria fotbalului ci şi a violenţei în fotbal. Aici s-a născut primul hooligan adevărat şi tot de aici au învăţat turcii şi sud-americanii tot ceea ceea ce vedeţi uneori la televizor. La mijloc, între fani dezlănţuiţi şi jandarmi călare stă, de cele mai multe ori, derby-ul.

 • 37% din fani consideră că rivalitatea dintre două echipe este principalul motiv al izbucnirii conflictelor din tribune şi de pe străzi
 • 50% consideră că rivalitatea influenţează doar în mică măsură aceste conflicte
 • 71% dintre fani cred că aspectele pozitive ale unui derby sunt mai multe decât cele negative
 • 4% consideră că negativul depăşeşte pozitivul

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. stefan

  26 decembrie 2010, 09:39 at 09:39

  ce-ai zice de o colaborare cu niste studenti (cadre didactice) de la sociologie/stiinte politice pentru o analiza pe romania?eu unul as fi foarte interesat de rezultatele unui astfel de studiu, atat din perspectiva fotbalistica dar si stiintifica

 2. KALIN_BV

  26 decembrie 2010, 12:46 at 12:46

  pt sergiu, ca tot m-ai contrazis in partea 1 :

  1. linia 9!!atentie !

  2.derby-citeste definitia !

  3.am baut si eu cu suporterii lui Liverpool !

  si cu suporteri de-a-i lui Dinamo !si cu rapidisti….si ce-i cu asta?

  4. "nu poate fii numit un derby " —-fi cu un "i"

  daca e moca sa facem pe desteptii…

 3. gery76

  26 decembrie 2010, 18:36 at 18:36

  Este aici un pasaj foarte interesant care spune ca 70% din suporteri s-ar enerva daca un jucator sau antrenor de la echipa favorita ar trece in tabara adversa.Vreau sa va dau un exemplu care contrazice aceasta teorie ,adevarat in Germania.Celebrul Beckenbauer dupa intoarcerea din America simtea ca mai poate juca dar la Bayern echipa unde scrisese istorie era in plina afirmare Augenthaler pe postul de libero devenit ulterior libero-ul nationalei campioana mondiala in '90.Astfel Beckenbauer si-a incheiat cariera la marea rivala a lui Bayern si anume Hamburg dar asta nu a insemnat ca Franz nu a ramas idolul si simbolul lui Bayern si al fotbalului german.

 4. Fier Forjat

  26 decembrie 2010, 19:07 at 19:07

  Foarte interesante articolele, multe peste gsp sau prosport.

  On topic. La noi cred ca singurul motiv pentru rivalitati e sa moara capra vecinului.

 5. supersonick

  27 decembrie 2010, 00:46 at 00:46

  as da orice sa vad orice derby din lumea astea din interior si din exterior

  boca-river

  derbyurile din anglia care se lasa cu tipicul umor englezesc

  pana si in albania exista un derdy puternic dinamo tirana cu fc tirana fosta 7 nentori

  belgia cu anderlecht- bruges

  olanda ajax-feynoord plus psv

  italia lazio-roma sau milan inter torino -juve genoa -sampdoria plus ca napoli are aproape cu toate rivalitate

  portugalia benfica-porto plus sporting

  austria are un derby iar foarte mare austria-rapid

  croatia hajduck-dinamo

  serbia srb-partizan

  ungaria are foarte multe derbyuri budapestene ferencvaroc ujpest mtk si vasas

  bulgaria tska-levsky

  rusia are iar foarte multe derbyuri moscovite cu tska dinamo spartak torpedo si fc moscova

  ucraina dinamo kiev shaktior

  in grecia exista niste derbyuri tari intre olympiakos panathinaikos si aek

  turcia cu galata si fener plus besiktas

  in romania intre steaua si dinamo plus rapid de asemenea uta -poli

  scotia cu celtic si rangers

  germania bayern cu borussia

  spania cu el classico real -barca

  si probabil ca am sarit foarte multe derbyuri dar important pana la urma ar trebui sa ramana spectacolul sportiv cat si al tribunelor nu bataile din afara stadionului

  • U CLUJ

   28 decembrie 2010, 19:20 at 19:20

   IN ROMANIA AI UITAT SA MENTIONEZI U CLUJ – CFR CLUJ

 6. gery76

  27 decembrie 2010, 03:41 at 03:41

  In Germania adevaratele derby-uri ca rivalitate si interes sunt Bayern-Hamburg S.V si Schalke – Dortmund sau in anii 70-80 Bayern-Borussia M'gladbach.Un alt derby de traditie si de multe ori soldat cu ciocniri intre suporteri este O.M -P.S.G in Franta,iar in Ucraina pana sa vina ''oligarhul '' Ahmetov la Sahtior , adevaratul derby in perioada de glorie70-90 sovietica era Kiev-Dnepr.

Comenteaza