Don't Miss

De două ori într-o singură zi

By on 7 octombrie 2011, 12:39
Soren_Lerby

Foto: en.wikipedia.org

Un meci de fotbal a ajuns o instituţie în sine. Antrenamente, conferinţe de presă, transport cu autocarul sau avionul, cantonament, hotel, partida în sine, recuperare, fitness şi iarăşi de la capăt. Aglomeraţie mare. Aşa a luat naştere şi calendarul comun al competiţiilor interne şi al celor internaţionale plus o cusătură fină de date libere pentru disputele echipelor naţionale. Acum, scandalul rămâne la ordinea zilei, un război al faxurilor de convocare şi al zilelor pe care cluburile sunt obligate să le acorde propriilor jucători chemaţi la loturile ţărilor de origine. Undeva, în istoria fotbalului funcţiona o altă regulă. Clubul ruga un jucător să facă un pic de efort, iar dacă fotbalistul accepta, totul era în cea mai perfectă regulă!

La mijlocul anilor 80, danezul Soren Lerby era vedeta lui Bayern Munchen şi a naţionalei Danemarcei. Pe 13 noiembrie 1985, ţara sa a întâlnit Irlanda în preliminariile pentru mondialele din Mexic, iar mijlocaşul a fost titular indiscutabil. Danezii aveau nevoie de un punct pentru calificarea la turneul final, iar duelul de la Dublin se juca la ora 15.00. Bayern avea meci în aceeaşi zi în Cupa Germaniei, cu Bochum, de la ora 20.00, unul în care avea mare nevoie de aportul lui Lerby. Nemţii i-au pus la dispoziţie jucătorului un avion privat la care Lerby a ajuns imediat după ce selecţionerul l-a scos de pe teren, în minutul 58. A ajuns la fix să ia loc pe banca de rezerve a lui Bayern şi apoi chiar să intre pe teren. În acea zi, Irlanda a câştigat cu 4-1, Bayern a scos un egal, scor 1-1, iar Soren Lerby a jucat în ambele partide.

Foto: en.wikipedia.org

Doi ani mai târziu, pe 11 noiembrie 1987, Mark Hughes a făcut exact la fel. A jucat pentru Ţara Galilor în duelul cu Cehoslovacia, apoi a luat avionul şi a intrat pe teren şi pentru echipa de club. Coincidenţă sau nu, tot Bayern Munchen!

Jorge Campos, cel mai colorat portar din istoria fotbalului a jucat şi el două meciuri într-o singură zi, dar în cazul său, deranjul nu a fost chiar aşa de mare. Mai întâi a evoluat pentru Mexic în deplasare cu SUA, apoi şi pentru echipa de club, LA Galaxy în meciul de campionat cu Tampa Bay. Nu a fost chiar aşa mare deranj pentru goalkeeperul mexican pentru că ambele partide au avut loc în Los Angeles, ba chiar pe acelaşi stadion, Rose Bowl din suburbia Pasadena.

Comenteaza cu Facebook!

2 Comments

  1. gery76

    8 octombrie 2011, 04:55 at 04:55

    Chiar daca frecventa meciurilor era mai mica in anii'80 fata de acum ,exemplul dat de Alex este senzational in ceea ce-l priveste pe Soren Lerby,mai ales ca avea si la Bayern si in nationala Danemarcei o concurenta incredibila,la Bayern avand la mijloc contracandidati exponentiali precum Lothar Mathaus,Michael Rummenigge[ fratele nu mai putin celebrului Karl-Heinz],Norbert Nachtweich,Norbert Eder sau Wolfgang Dremmler,iar la nationala daneza cea mai buna linie de mijloc din istoria fotbalului danez alcatuita din Frank Arnesen,Jesper Olsen,Klaus Bergreen,Jan Molby si Michael Laudrup si cu toate acestea era o mare onoare pentru Lerby sa-si onoreze atat convocarile la nationala cat si obligatiile fata de clubul care-l platea mult peste medie,dar in acea perioada parca banul inca nu anulase bunul-simt in masura in care a reusit astazi!

  2. gery76

    14 noiembrie 2011, 22:03 at 22:03

    De la noi din fotbal avem exemplul unic[din ce stiu eu] al lui Gica Popescu,care la varsta de doar 18 ani in toamna lui 1985 a jucat in interval de nici 24 de ore,doua meciuri ,primul cu Dinamo Kiev in deplasare in tricoul Universitatii Craiova in turul 2 al Cupei Cupelor scor 0-3,iar dupa nici 24 de ore a fost capitanul echipei nationale de juniori mari din care mai faceau parte viitori fotbalisti consacrati precum Pojar[secundul lui Petrescu la Kuban],Jercalau,Cr Sava,Nuta,Toni Sedecaru[ fost la Steaua] sau Olosutean,unde la Plopeni au invins nationala Turciei cu un neverosimil 4-0!

Comenteaza